Afacerea cu care vrea să dea lovitura o româncă școlită în Italia și Franța. A revenit în țară brusc când i-a venit ideea
S-a specializat în locuri viticole cu renume din Europa, recunoscute pentru vinurile alese, dar a venit acasă, pe dealurile copilăriei, să pună în practică toate cunoștințele dobândite în anii de facultate și apoi la masterate absolvite peste hotare.
Betty Darabont are 26 de ani și deține o cramă de familie pe 40 de hectare, lângă Oradea. Produc vinuri premium și se laudă că în viile din zona Crișanei se obțin licori la fel de bune ca în Franța sau Italia, acolo unde ea a înțeles povestea vinului.
La 26 de ani, Betty Darabont este unul dintre tinerii oenologi (enologi) tot mai prezenți în ultimii ani în domeniul viticol de la noi. Este proprietarul unui winebar pe care l-a deschis în centrul istoric al orașului Oradea, dar are și o cramă și o vie de 40 de hectare, moștenite de la bunicul ei și de la părinți, la Biharia, în județul Bihor, despre care vorbește la toate degustările pe care le organizează.
A absolvit științe economice la Universitatea Bocconi, din Milano și apoi a făcut 2 mastere în enologie, în Germania, dar și la Monpellier și Bordeaux. Practic a furat meserie din locuri cu notorietate în viticultura și a revenit acasă, cu chef să pună în practică tot ce a deprins în materie de vin. În prezent, își împarte viața între București și Oradea și e unul dintre românii repatriați care încep să vadă un viitor și la ei acasă.
Betty Darabont: ”Sunt optimistă pentru că văd tinerii de vârsta mea, vin cu altă mentalitate”.
A plecat de mică din țară - după primele 8 clase a mers să facă liceul la Budapesta, iar părinții au trimis-o cu o mătușă, care să aibă grijă de ea. Are vie pe 3 dealuri și ne vorbește de un terroire special din zona Crișanei, unde iernile sunt blânde și nici nu plouă foarte mult peste an.
”Îmi place să gestionez, să am lucrurile sub control”
Își amintește că de mică avea veleități de antreprenor. Printre cei 5 verișori din familie, era cea mai curajoasă și de la 3 ani i-a plăcut călăria, iar părinții i-au cumpărat un cal.
Erzsebet Darabont, mama: ”Îi luase tatăl un cal și așa, în viteză, a călărit și șaua nu era strânsă, încât a ajuns sub cal și atunci am zis vindem calul”.
”Era un zilier și eu eram micuță, 3-4 ani, și am zis ”dar nu poate să lucreze mai repede?”.
A dorit inițial ca după terminarea liceului în țara vecină să plece de tot. Să își ia diploma în științe economice și să aibă o carieră în domeniul financiar, într-o multinațională din străinătate. A și făcut asta, vreme de un an. S-a angajat la o companie din Ungaria și a făcut un stagiu la o altă firmă din Italia. Părintele spune că într-o zi i-a dat un telefon că vrea să revină acasă, să se ocupe de vie.
Erzsebet Darabont: ”În clasa a XII-a a spus că vrea să fie șefă într-un business mare”.
Betty Darabont: ”Îmi place să gestionez, să am lucrurile sub control”.
Are foști colegi de masterat care muncesc în toată lumea, din Argentina în Portugalia și din Australia în Franța.
A construit un brand cu care se mândrește deja
Sora ei, cu 5 ani mai mică, studiază tot în Franța, dar agronomie. Țin permanent legătura, iar mezina familiei va reveni la rândul ei acasă după terminarea facultății, să își ajute tatăl în ferma de cereale.
Vera, pe telefon: ”Și te vei întoarce acasă… da, mai am un an și jumătate”.
Din via care a rodit și pe timp de iarnă, Betty afirmă că își dorește o familie și copii, care să alerge, la rândul lor, printre rândurile cu viță.
”Nu chiar un puhoi de copii, dar să fie minim 2”.
Betty Darabont ar putea profesa oriunde în lume, dar a preferat să fie acasă, cu ai ei. Să își construiască aici propria afacere, să fie patron de cramă în locurile natale.
La doar 26 de ani, Betty este antreprenorul care pune în practică, la Oradea, toată știința și cunoștințele acumulate în străinătate. Are viziune, strategii și dorința de a construi un brand cu care se mândrește deja.
A înțeles potențialul unei ramuri a agriculturii care se dezvoltă armonios și în România. Un univers cu parfum și tradiție, în care vinul își spune povestea frumos, prin intermediul tot mai multor tineri ca ea.
De 1 Decembrie ai chef de România, ai chef de PRO TV!