Un ambasador roman a facut declaratii cu tenta ANTISEMITA si HOMOFOBA. Reactia MAE: "Nu vom tolera nicio abatere"

discurs amabasador romanin Armenia

Reprezentantul diplomatic al Romaniei in Armenia a tinut un discurs mai degraba nediplomatic care a scandalizat opinia publica din aceasta tara

Pe 19 noiembrie, Ambasadorul Romaniei in Armenia, Sorin Vasile, a tinut o conferinta cu o tema inocenta: „Romania, UE si politica de vecinatate a UE”. Cum a reusit sa duca acest subiect in zona homofobiei si antisemitismului, doar Excelenta Sa stie: cert este ca Ministerul roman al Afacerilor Externe a reactionat prompt, punandu-l sa isi ceara scuze si rechemandu-l la Bucuresti pentru explicatii

O conferinta , doua variante
Cum s-a ajuns la aceasta situatie? Totul a inceput de la conferinta sustinuta de ambasador la Universitatea Americana din Armenia (AUA) si audiata de circa 100 de studenti, dar si de profesorii acestora. Potrivit site-ului ambasadei de la Erevan, „diplomatul roman a prezentat prioritatile Romaniei in perioada urmatoare, precum si o serie de aspecte care vizeaza Vecinatatea Estica a UE. Raspunzand unor intrebari care vizau situatia drepturilor omului in Romania, Ambasadorul roman a aratat ca minoritatile nationale din tara noastra au garantate prin Constitutie locuri in Parlament, iar cea mai elocventa dovada a deplinului consens interetnic o reprezinta faptul ca, la 16 noiembrie 2014, pentru cea mai inalta functie din stat a fost ales un cetatean roman de etnie germana.

Martorii oculari spun insa ca lucrurile nu au stat deloc asa. Publicatia armeana Civilnet a publicat o transcriere a discursului, care suna foarte diferit de varianta oficiala – dar, data fiind reactia MAE, este corecta. Potrivit Civilnet, ambasadorul Sorin Vasile a fost intrebat ce e mai important pentru Romania: relatia cu Turcia sau imperativul moral al recunoasterii Genocidului Armean.

Citește și
sediul MAE
Angajatii din Ministerul de Externe spun ca si-au facut datoria la votul din diaspora. "S-au rostit amenintari grave"
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

Genocid, cupluri gay, glume cu evrei
Iata raspunsul ambasadorului: „Vorbind de evenimente care au avut loc la inceputul secolului trecut, care este moralitatea? Sa recunosti este moral. Dar care e moralitatea intr-un cuplu normal, un cuplu hermafrodit, da? Nu, nu hermafrodit. Homosexualii si cei normali, barbati si femei... Ei sunt OK? Sunt normali, sunt morali. Dar homosexualii sunt morali? Deci e la fel ca in aceasta situatie... totul e relativ, stiti. Acesta e raspunsul la intrebarea dumneavoastra. Dumneavoastra vi se pare controversat. Dar pentru cuplul gay, e perfect, e modelul de familie, da?

Conform martorilor oculari, dupa acest raspuns s-a lasat un moment de tacere, apoi diplomatul roman a continuat cu explicatiile. „Totul e relativ, e foarte complicat. Nu e matematica, e politica, strategie, geopolitica. Nu e 1+1. Exista o gluma buna cu evrei. Un evreun, mare om de afaceri, isi cauta contabil. Il intreaba pe primul candidat cat fac 10+10, acesta raspunde 20, il da afara. Il intreaba pe al doilea, acesta spune 30, il da afara. Il intreaba si pe al treilea, acesta raspunde „Cat vrei sa faca?” OK, esti angajat, ii spune. Nu e matematica, sa zici ca 1+1=2. La anul se vor comemora 100 de ani. Nu spun ca are cineva dreptate sau cineva greseste fiindca nu am dreptul sa spun asta dar... e complicat”.

Presa armeana a reactionat la aceasta paralela intre un genocid, statutul cuplurilor gay si o gluma antisemita, cerandu-i lamuriri diplomatului. Acesta ar fi refuzat sa-si ceara scuze, precizand printr-un mail trimis o saptamana mai tarziu ca in raspunsul sau „a analizat conceptul de moralitate” si ca nu are niciun comentariu in plus. In schimb, se pare ca a pus paie pe foc facand o noua paralela, cu relatiile dintre Franta si Germania, sugerand ca, la fel ca in cazul celor doua state europene, si Turcia si Armenia ar trebui sa se reconcilieze. 

Reactia Ministerului Afacerilor Externe
La solicitarea noastra, Ministerul Afacerilor Externe ne-a informat extrem de prompt ca a reactionat la aceasta situatie. Potrivit raspunsului MAE, „din dispozitia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Romaniei in Armenia a fost chemat de urgenta in Centrala pentru a da explicatii cu privire la comentariile pe care le-a facut in cadrul conferintei mentionate.

Conducerea MAE a transmis deja instructiuni ambasadorului pentru ca acesta sa isi ceara public scuze pentru comentariile sale intru totul deplasate. Scuzele sale au fost publicate in cursul zilei de astazi, 5 decembrie 2014, pe site-ul publicatiei armene Civilnet.am.

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima regretul si condamna ferm declaratiile cu tenta antisemita si homofoba ale ambasadorului.

Ministerul Afacerilor Externe condamna ferm orice derapaj comportamental sau de exprimare care promoveaza intoleranta si stereotipurile.

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca nu tolereaza si nu va tolera nicio abatere de comportament sau limbaj al reprezentantilor diplomatiei romane aflati in exercitiul functiunii, indiferent de treapta ierarhica pe care se situeaza, care ar putea sa aduca atingere unor valori, reguli si principii de baza ale relatiilor internationale contemporane, relatiilor bilaterale ale Romaniei cu alte state sau sa prezinte, in mod distorsionat sau deplasat, pozitii de principiu ale statului roman pe teme relevante in plan international.

Avand in vedere ca Romania va detine, in 2016, presedintia Aliantei Internationale privind Memoria Holocaustului (IHRA), Ministerul Afacerilor Externe va continua sa depuna toate eforturile astfel incat sa fie combatut, in mod eficient, in orice context, un astfel de discurs, indiferent de calitatea celui care il va promova.

Civilnet, publicatia unde au aparut prima data declaratiile ambasadorului, a primit pe 5 decembrie un mesaj al diplomatului roman prin care acesta declara ca „regreta modul in care au fost intrepretate comentariile sale la o intrebare”. „Este posibil ca unele dintre remarcile mele sa fi fost considerate deplasate si in acest caz regret profund aceasta situatie”, se arata in mesajul lui Sorin Vasile, care vorbeste despre o „nefericita neintelegere”.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Cand vom circula liber in America. Ce a anuntat MAE in legatura cu vizele pentru SUA
Cand vom circula liber in America. Ce a anuntat MAE in legatura cu vizele pentru SUA

Ministerul Afacerilor Externe saluta anuntul autoritatilor americane.

Angajatii din Ministerul de Externe spun ca si-au facut datoria la votul din diaspora.
Angajatii din Ministerul de Externe spun ca si-au facut datoria la votul din diaspora. "S-au rostit amenintari grave"

Sindicatul angajatilor din MAE si-a exprimat vineri punctul de vedere referitor la cazul votului din strainatate

Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, interviu in limba engleza la CNN. Cum s-a descurcat.VIDEO
Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, interviu in limba engleza la CNN. Cum s-a descurcat.VIDEO

Intr-un interviu la CNN, pe tema scandalului carnii de cal din Marea Britanie, ambasadorul roman la Londra, Ion Jinga, a subliniat ca abatoarele romanesti respecta regulile.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.