Spectacolul vietii din inchisoare. Detinutii brazilieni care pedaleaza pentru LIBERTATE

Detinuti

VIDEO. In inchisoarea Santa Rita do Sapucai din Brazilia exista un grup aparte. Este vorba despre niste barbati musculosi, imbracati in uniforme rosii, care pedaleaza de zor pe cateva biciclete statice. 

Alti barbati asteapta sa le ia locul, atunci cand acestia vor fi prea obositi ca sa mai pedaleze. Toti acestia asigura un ritm de pedalare non-stop, opt ore pe zi, sapte zile pe saptamana. Nu este vorba despre vreo echipa de ciclism care se antreneaza pentru Jocurile Olimpice 2016, care vor avea loc in Rio de Janeiro, ci de detinutii inchisorii Santa Rita care pedaleaza pentru libertate.

Bicicletele lor sunt conectate la niste baterii portabile, care furnizeaza curent electric pentru iluminarea falezei orasului in fiecare noapte. Pentru fiecare trei zile petrecute pe biciclete, ei castiga o zi de detentie eliminata din pedeapsa. Programul a cunoscut un mare succes inca de la lansare, iar paznicii au raportat o imbunatatire a comportamentului detinutilor, fapt care le asigura acestora inca o sansa la reducerea pedepselor.

"Imi face bine", spune Calors Roberto Lopes, aratand spre inima care ii bate cu putere, citat de Los Angeles Times. El este condamnat la 4 ani de inchisoare pentru jaf armat si sechestrare de persoane. "Este sanatos si ma simt implinit. Este vorba de speranta. O sa-mi vad familia in curand..", mai spune el.

Pedalatul pe biciclete nu este usor si, adesea, are loc pe o vreme caniculara. Insa cei care sunt admisi in acest program sunt fericiti ca sunt afara, relativ liberi. Este mult mai bine decat sa stea inchisi in celulele mici, la fel ca toti cei 550.00 de brazilieni, 22 de ore pe zi.

Citește și
Omarosa si Michael Duncan
Secretul pe care "Big Mike" nu il spusese nimanui: urma sa se casatoreasca la inceputul lui 2013
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Brazilia este o tara cu un sistem al penitenciarelor faimos pentru problemele sale: violenta, conflicte cu paznicii si numeroase cazuri de infectare cu HIV. Iar Santa Rita do Sapucai a devenit un centru nedorit al exemplului de reformare a conditiilor din inchisoare.

Ideea i-a venit unui judecator local, Jose Henrique Mallman, care a cautat pe Google la un moment dat cuvintele "energie regenerabila". El s-a mutat recent in acest mic orasel brazilian si, asa cum obisnuia, a inceput demararea unor programe pentru comunitate. S-a aratat foarte interesat de ideea conceperii unui program care sa-i implice pe detinuti in imbunatairea conditiilor orasului si astfel ... a ajuns la "bicicletele electrice". In cariera sa de avocat, dar si judecator timp de 10 ani, el spune ca a ajuns la concluzia ca sistemul judiciar nu face nimic pentru reducerea criminalitatii.

"Acest sistem este o mare dezamagire pentru noi. Inchisorile au ajuns pur si simplu un depozit uman si nimic altceva. Barbatii isi pierd timpul zacand toata ziua, discutand despre strategii anti-infractionale, si obtin acelasi rezultat ... sau chiar mai rau.", spune Mallman din biroul sau, decorat cu obiecte de arta create de prizonieri.

Acum, patru biciclete functioneaza de la ora 9.00 la 18.00 in fiecare zi, incarcand baterii care asigura electricitate pentru 10 stalpi de lumina. Detinutii pedaleaza intre 30 si 45 de minute, se odihnesc, iar apoi o iau de la capat. Din program fac parte 9 sau 10 persoane care petrec aproximativ 3 ore pe zi fiecare, generand electricitate.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Un rapper, ucis dupa ce si-a ironizat rivalul pe YouTube. Mesajele publicate pe Twitter, dupa deces
Un rapper, ucis dupa ce si-a ironizat rivalul pe YouTube. Mesajele publicate pe Twitter, dupa deces

Un tanar de 16 ani a fost ucis in ceea ce pare o rafuiala intre doua grupari de rapperi din Chicago. Este vorba despre Lil Jo, care a fost gasit mort de politie.

Secretul pe care
Secretul pe care "Big Mike" nu il spusese nimanui: urma sa se casatoreasca la inceputul lui 2013

Moartea lui Michael Clarke Duncan a socat lumea de la Hollywood, dar a scos la iveala si un secret personal din viata actorului.

"Vrem dreptate!" Strigatul disperat al chinezilor trimisi in lagarele de munca FARA JUDECATA

Pana recent, presa oficiala din China prefera sa pastreze tacerea asupra plangerilor publice legate de celebrele "lagare de reeducare prin munca", unde zeci, poate chiar sute de oameni, sunt inchisi fara sa beneficieze de o judecata dreapta. 

Recomandări
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă

Băile minerale Telega s-au format acum 500 de ani și sunt cunoscute pentru cel mai înalt grad de salinitate din țară. Institutul Balnear Francez le-a plasat pe locul doi în Europa și pe locul cinci în lume.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.