Risca sa nu fie eliberat niciodata din Guantanamo, desi e nevinovat. Ce secret a aflat intre timp
Shaker Aamer, cetatean britanic, este detinut de 11 ani in temuta inchisoare Guantanamo din Cuba, unde sunt inchisi suspectii de terorism, iar conditiile sunt considerate inumane.
Desi a fost achitat de doua ori de instantele din SUA, barbatul risca sa nu poata fi eliberat niciodata, din cauza secretului pe care il detine.
Potrivit Daily Mail, Shaker ar fi asistat la torturarea unui alt detinut, la o inchisoare din Afganistan, afland astfel ca motivul invocat de SUA pentru atacarea Irakului se bazeaza de fapt pe o informatie inventata.
Autoritatile americane ar vrea sa-l reduca definitiv la tacere, stabilind ca singura tara in care poate pleca, daca va fi eliberat din Guantanamo, este Arabia Saudita, tara lui natala. Insa, daca se va intoarce acasa, Shaker va ajunge din nou la inchisoare, declara avocatul sau.
Parlamentul britanic va analiza saptamana viitoare cazul lui.
Potrivit avocatului, Aamer a fost interogat si torturat la baza militara Bagram din Afganistan, de catre ofiteri MI6.
Mai mult, acesti agenti secreti erau prezenti cand un alt barbat, Ibn Shaikh al-Libi, a fost torturat alaturi de el, iar acesta, disperat sa scape, a “marturisit” ca Saddam Hussein protejeaza si antreneaza teroristi Al Qaeda, informatie care nu era adevarata.
Pe baza acestei declaratii, autoritatile americane si britanice au decis atacarea Irakului.
Confesiunea lui Aamer vine dupa ce situatia din Guantanamo pare sa fi scapat de sub control.
Saptamana trecuta, mai multi detinuti au organizat o revolta, in centrul de mimima securitate numit Camp 6. Toti sunt acum inchisi la izolare.
In plus, 63 din cei 166 de detinuti au inceput din februarie o greva a foamei, protest la care s-a alaturat si Aamer.
Deja, 4 detinuti au fost internati in spital, iar alti 15 sunt hraniti fortat, printr-un tub introdus prin nari in stomac.
Shaker Aamer a fost traducator pentru armata americana in timpul primului Razboi din Golf, apoi s-a mutat la Londra, unde s-a casatorit cu o femeie musulmana, cetatean britanic, cu care are acum 5 copii.
El a fost arestat in Afganistan, unde se afla cu familia, ca sa lucreze pentru o organizatie umanitara, in 2001.
Suspectat ca este membru Al Qaeda, in urma haosului creat dupa atentatele de la 11 septembrie din SUA, el a fost prins de autoritatile afgane si dat apoi in grija armatei americane.
Dupa ce a fost inchis la Bagram si Kandahar, a fost mutat la Guantanamo, in februarie 2002.
Aici, el a devenit popular, pentru ca stia bine limba engleza si a devenit traducatorul altor detinuti, organizand de asemenea primele proteste si greve.
Desi cazul lui a fost redeschis dupa anul 2009 si doua instante americane au decis ca nu reprezinta un pericol, el nu a fost eliberat, fiind in prezent singurul britanic inchis la Guantanamo.
Avocatul sau a aflat abia acum 6 saptamani ca Aamer poate fi eliberat in Arabia Saudita. Barbatul cere insa sa aiba dreptul de a locui in continuare in Marea Britanie, alaturi de familia lui.
Chiar si inainte de a incepe greva foamei, cazul lui Aamer parea disperat. El este detinut in Camp 5, o zona unde cei inchisi stau 23 de ore pe zi intr-o celula 1,8 m/3 metri, in care au doar un pat, o toaleta, o chiuveta, iar singurele obiecte personale pe care au voie sa le detinuta sunt o periuta de dinti si Coranul.
Timp de o ora pe zi, detinutii au dreptul la “relaxare”, intr-o curte izolata, unde nu au voie sa comunice intre ei. Acum insa, in urma incidentelor recente petrecute aici, izolarea lor in celule este permanenta.
Atunci cand detinutii au nevoie de ceva, chiar si daca cer o sticla de apa, sunt nevoiti sa indure un tratament umilitor si dureros din partea gardienilor, fiind legati cu mainile la spate si obligati sa stea aplecati, ca nu cumva sa devina agresivi.
Avocatul lui Aamer se teme insa ca nu exista scapare pentru el, ca nu va fi eliberat niciodata, pentru ca stie modul in care britanicii au obtinut confesiunea care a dus la atacarea Irakului.
Nici Marea Britanie, nici SUA nu isi doresc ca acest secret sa fie aflat si Aamer sa poata vorbi in public despre ce s-a intamplat la baza militara din Afganistan, este de parere avocatul.