Experienta unui fotograf roman intr-o comunitate de romi a ajuns subiect in New York Times
"Aveti grija. Romii fura copii!" - cu acest mesaj incepe un articol din New York Times, publicat in sectiune Lens, dedicata fotojurnalistilor.
Citatul nu le apartine jurnalistilor americani, nu va grabiti sa interpretati, ci fotografului roman Mugur Varzariu, care a relatat care a fost primul avertisment din viata sa primit in privinta comunitatii romilor din Romania.
PRO TV NEWS te tine la curent cu toate evenimentele interne si externe aflate in curs de desfasurare. Vezi AICI ce poti urmari ACUM.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Crescut in Bucuresti, Mugur Varzariu a povestit in NY Times cum pentru societatea in care s-a invartit comunitatea romilor era deseori asociata cu, citam din NY Times, "lenesa si plina de criminalitate".
"Romii mai sunt recunoscuti si ca tigani, un termen considerat jignitor", noteaza New York Times, care scrie in continuare: "Stramosii lor, care au venit in Europa din India, s-au luptat cu agresivitatea si violenta aratata fata de comunitatea lor."
Pentru Mugur Varzariu, fotograful roman de 42 de ani, comunitatea romilor era o enigma pana acum doi ani, cand, auzind ca primarul din Baia Mare are de gand sa construiasca un zid care sa delimiteze spatiul ocupat de romi de cel ocupat de romani, s-a deplasat acolo sa vada cu ochii sai acel fenomen."Romii cu care acesta s-a intalnit acolo erau mult mai diferiti fata de ce auzise cand a crescut" - NY Times. Si asa si este.
Multi dintre ei colectau gunoii, altii lucrau la fabricarea mobilei, iar salariile cu care erau recompensati erau atat de mici "incat cu greu puteau creste un copil, dar ce sa mai spui de sase copii.", povesteste fotograful roman.
"Mi-au dat sa mananc, chiar daca nu aveau foarte multa hrana la indemana. Inca din ziua in care s-au nascuti, acesti oameni au fost supusi discriminarii" - Mugur Varzariu.
Zidul, un simbol pe care europenii si-l amintesc cu fiori pe sina spinarii, a avut si un efect pozitiv, chiar daca numai pentru primarul care a venit cu propunerea. "Desi detestat de populatia de romi, zidul era popular printre locuitorii din Baia Mare si s-a dovedit a fi o miscare inteligenta pentru primarul Catalin Chereches, care a fost reales cu un numar mare de voturi." - New York Times.Amnesty International a reactionat prin doua rapoarte dupa ce primarul din Baia Mare a evacuat din oras o parte dintre romi.
"Nu exista o intelegere reala a situatiei, nici de catre autoritati, nici de catre opinia publica. Noi, ca romani, vrem ca altii sa isi asume responsabilitatea pentru greselile noastre, iar romii devin astfel un tap ispasitor" - Mugur Varzariu.
Fotograful Mugur Varzariu a publicat imagini pana in prezent in Die Welt, Le Monde, LA Times si New York Times.
Sursa foto: MugurVarzariu.com