“Ma vedeam dezgustator de grasa”. Marturiile tulburatoare ale unei tinere de 14 ani, la un pas sa moara de anorexie
"Aveam un 1,70 metri si aproape 40 de kilograme. Nu mancam nimic timp de 2-3 zile, dar ma uitam in oglinda si ma vedeam dezgustator de grasa."
Este marturia socanta a unei adolescente de 14 ani salvata, cu greu, de parinti si medici, de anorexie. De aceasta boala care era sa ii curme viata sufera mii de fetite si tinere, si totusi autoritatile nu se ingrijoreaza. Medicii psihiatri cer acum Ministerului Sanatatii sa infiinteze primul centru pilot pentru tratarea tulburarilor alimentare.
Mama pacientei: "Mereu se uita in oglinda si spune "Am burtica!" Noi ii spuneam <
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
15 kilograme... atat a slabit, in 3 luni, o eleva de clasa a opta.
„Chiar daca vedeam cum cantarul arata un anumit numar de kilograme, eu credeam ca trebuie mai mult, ca nu e corect, ca sunt grasa".
De la 55, ajunsese sub 40 de kilograme.
Mama pacientei: “Nu mai facea niciun sport, ca abia mergea. Imi era teama sa o las singura, sa nu cada prin casa. Nu mai avea forta. Stia ca asta e boala... anorexie nervoasa. Si ca trebuie sa se trateze.”
Si-a dat seama intr-un final ca daca va continua sa NU manance nimic 2-3 zile la rand, nu va rezista mult. Studiile arata ca dintre tinerele care tin cure de slabire una din 10 ajunge sa sufere de anorexie.
Iar profilul bolnavei este, de regula, al unei eleve cu inteligenta mult peste medie, performante scolare sporite si usoare probleme de greutate.
Dr. Corina Ciobanu, medic neuropsihiatru: “Slabitul poate duce uneori pana la moarte. Tratamentul trebuie aplicat intr-o institutie specializata.
Reporter: “Avem aceasta institutie?”
Dr. Corina Ciobanu, medic neuropsihiatru: “Nu, nu exista asa ceva.”
Tocmai de aceea, Asociatia pentru Prevenirea si Tratarea Tulburarilor de Alimentatie vrea sa puna pe picioare primul centru din Romania pentru anorexie si cere implicarea Ministerului Sanatatii.
In prezent, singurele locuri unde pot fi ajutate fetele ajunse anorexice sunt spitalele de nebuni. Asta dupa ce bolnavele sunt plimbate de la endocrinolog la psiholog si de la psiholog la psihiatru.
Obsesia pentru silueta filiforma care inca domina revistele glossy le aduce uneori pe adolescente in ipostaze socante si pentru medici. Dupa 2 saptamani la perfuzii in spitalul de neuropsihiatrie Obregia, o tanara de 16 ani a fost externata pe semnatura mamei. Cum a ajuns acasa, intr-un mediu mai putin controlat, a reinceput sa poarte o centura care ii strange puternic talia. Inca se simte foarte grasa.
Dr. Corina Ciobanu, medic neuropsihiatru: “Sigur ca este o stigmatizare pentru ei sa ajunga in serviciile de psihiatrie.”
Asa ca fiti cu ochii pe copii! Fara interventia rapida a celor din jur, inainte ca fata sa slabeasca 10-20 de kilograme, va intra singura intr-un cerc vicios: isi va ascunde silueta cu haine largi, va evita sa fie vazuta imbracata sumar, se va izola de prieteni si, in profunda depresie, va incerca sa controleze singurul lucru de care crede ca ii apartine: propria greutate.