Cățel salvat de pompieri dintr-un copac. Proprietara spune că a sărit de la etajul 3
Poliţia animalelor a dat sâmbătă prima amendă unei persoane care şi-a abandonat câinele pe drum, la marginea oraşului. Este vorba despre o femeie din Bucureşti care trebuie să plătească o mie de lei.
Din păcate există în România aceasta nefericită tradiţie de a părăsi cu nepăsare animalele ajunse de prisos. Maltratate vârâte în saci, bătute sau azvârlite în fântâni ori pe coclauri multe mor, în chinuri. Numai în ulitmul an într-un singur adăpost de lângă Capitală au ajuns aproape 1.000 de câini.
El este Oxy, un pit bull de un an şi jumătate, un căţel blând şi jucăuş, care se bucură acum de căldură şi iubirea noii sale familii adoptive.
Greu de crezut că, în urmă cu doar câteva zile, a fost aruncat de fosta lui stăpână la marginea unui drum din sectorul 5 al Capitalei.
A avut noroc să fie găsit de un bărbat inimos, iar cazul a dus la o mult aşteptată premieră: amendă pentru abandon!
Răzvan Popa, purtător de cuvânt Poliția Locală București: ''Colegii de la poliţia animanelor, entitate nou creată în cadrul poliţiei locale, au analizat acest caz şi au ajuns la proprietar. Au sancţionat respectiva persoană cu suma de 1.000 de lei.''
Deşi legea pentru protecţia animalelor există de 15 ani, autorităţile fac prea puţin ca să controleze fenomenul abandonului, spun asociaţiile care militează
pentru ocrotirea şi salvarea animalelor. În fiecare anotimp, o mulţime de câini şi pisici - pui şi adulţi - sunt abandonaţi peste tot - pe terenuri virane, pe străzi, la groapa de gunoi sau la uşa cabinetelor veterinare.
În puţine cazuri se ştiu vinovaţii. Proprietarii care predau animalele la adăposturi, căci există şi dintre aceştia, invocă lipsa banilor, a spaţiului sau a timnpului. Ori pur şi simplu, ridică din umeri.
Opt căţeluşi, de pildă, au fost abandonaţi în frig, la poarta adăpostului public din Bragadiru. Momentul a fost surprins de camerele de supraveghere şi aşa bărbatul care s-a debarasat de ei a fost identificat.
Andrei Mina-Drăghici, ASPA: "Din păcate, există cetăţeni care consideră că animalele sunt ori o jucărie, ori un obiect, ele sunt un suflet. Trebuie să ai grijă de el. O cifră tristă, din 1.000 de câini intraţi în Bragadiru, cam 250 au fost cedaţi direct de proprietari, deci o altă formă de abandon, dar bine că ajung la noi, iar noi le găsim familii adoptive''.
Tudor Ionescu, consilier general Primăria Capitalei: "Oricine asista la un aşa eveniment - că e vorba de abandon, de o cruzime imptoriva animalelor, să sesizeze prin 112, apoi redirecţionează către Primăria Mun Buc, către Poliţia Animanelor, către ASPA dacă e necesar, că se se poată interveni."
Cei care îşi abandonează animalele pot fi amendaţi cu până la 3.000 de lei. Teoretic, se poate ajunge şi la închisoare în caz de maltratare şi moarte a animalului, numai că legea este de multe ori ignorată sau ocolită, iar controalele autorităţilor - sunt prea puţine.
Marilena Cristian, Asociația ROBI: ''Deținătorii de animale sunt obligaţi să şi le castreze, înregistreze, dacă sunt câini obişnuiţi, nu au pedigree, trebuie obligatoriu să fie sterilizaţi, problema este că majoritatea nu fac asta, îşi lasa animalele să se înmulţească şi apoi le abandonează. Recomandăm oamenilor ca atunci când văd că dintr-o maşină este lăsat un animal sau că cineva leagă un animal şi-l lăsa acolo, să anunţe poliţia şi să-şi noteze numărul de înmatriculare."
Autorităţile au de-a face şi cu situaţii de-a dreptul incredibile.
Sâmbătă dimineaţă, la Timişoara, un câine se zbătea între crengile unui copac, la doi metri înălţime. Pompierii l-au dat jos de acolo, iar câinele, înspăimântat, a fugit.
Ulterior, a fost recuperat de proprietară. care le-a explicat ulterior poliţiştilor că patrupedul a sărit pe geam de la etajul 3.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, politia animalelor, caine abandonat, adapost animale,
Dată publicare:
09-03-2019 18:46