Și-au riscat viața pentru poze de Facebook. Ce au făcut turiștii când a apărut ursoaica
Câţiva turişti şi-au riscat viaţa de dragul unor postări pe Facebook şi s-au apropiat periculos de mult de o ursoaica cu pui ieşiţi în căutare de hrană, pe malul lacului Sfânta Ana.
În goana după imagini spectaculoase, oamenii au urmărit urşii până când s-au retras în pădure. Grav este că unii şi-au antrenat şi copiii în această aventură care se putea sfârşi tragic.
Secvenţele au fost suprinse, în plină zi, pe malul lacului Sfânta Ana, unde sunt amplasate mai multe coşuri de gunoi. Fără să se gândească la riscuri, câţiva turişti cu telefoanele în mâna urmăresc urşii că să îi filmeze. În faţa grupului e un copil.
Un alt turist se alătură vânătorilor de imagini. În jurul lui se aud mai mulţi copiii, pe care nimeni nu îi îndeamnă să se depărteze, deşi animalele pot deveni agresive în orice moment. Singurul care îşi pune problema pericolului este unul dintre copii.
De asta dată, turiştii au avut noroc, pentru că animalele s-au întors în pădure.
Pericolul la care s-au expus inutil turiştii a fost cu atât mai mare cu cât era vorba de o ursoaica şi puiul ei. Se ştie că femelele sunt foarte agresive când vine vorba să-şi apere puii. Culmea, în acest caz, oamenii nu s-au comportat nici pe departe la fel de protector cu proprii lor copii.
Pe reţelele de socializare, imaginile postate de turişti au stârnit indignare.
"Aşa se întâmplă accidente! Oameni înnebuniţi după poze. Of, inconştienţă asta!", "O ursoaica cu pui NU e un animal prietenos, în orice moment putea să se simtă ameninţată şi să atace... Pe scurt, inconştienţă!" - sunt doar câteva din mesaje.
Specialiştii le recomandată turiştilor care, din întâmplare, întâlnesc animale sălbatice în pădure, să nu se apropie de ele. Deşi aparent paşnice, ele îşi pot schimbă brusc comportamentul.
Silviu Chiriac, Agenția pentru Protecția Mediului: ”Cel mai înţelept este să ne retragem uşor, cu faţă către animal, fără a scoate sunete ample, fără a gesticula brusc şi pur şi simplu ne retragem. Odată depăşită o rază, o distanţă care ţine de intimitatea animalului, acesta poate deveni extrem de periculos şi nu au fost puţine cazurile în care astfel de urşi au rănit oameni, turişti."
Turiştii nu au voie să hrănească urşii care ies din pădure şi se apropie de zonele populate. Cei care nu respectă regula, riscă o amendă de o mie de lei.