Depeche Mode: "Your Own Personal Jesus"
In anii care au urmat imediat dupa 1989, in Romania existau doua tabere cand venea vorba de muzica: rockerii si depesistii. Primii aveau mai multe trupe preferate. A doua categorie, una singura.
Povestea Depeche Mode a inceput in 1980, in Anglia. Numele trupei a fost luat dintr-o revista frantuzeasca de moda si inseamna "ultimele stiri din moda".
La inceputuri au socat prin stilul lor, un pic neobisnuit. Doar Soft Cell sau Human League mai cantau asa. Au fost clasificati rapid in curentele New Wave si New Romantic, iar balanta inclina intre electro-dance si alternativ.
Alegeri 2024
16:35
Administraţia Prezidenţială: Nu ar exista dovezi de influenţare a alegerilor sau ingerinţe externe în procesul electoral
16:25
Rezultate finale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu și Elena Lasconi în turul 2
16:08
Ce a spus Marcel Ciolacu când Viorica Dăncilă a pierdut alegerile prezidențiale din 2019. Marea dorință a actualului premier
16:00
„România în şoc”. AP: Un populist de extremă dreapta intră în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România
Vice Clarke a fost alaturi de trupa un singur an. Locul de compozitor principal al pieselor a fost luat de Martin Gore. La clape a ramas Andrew Fletcher, iar pana in 1995, Alan Wilder a fost si el la clape. Centrul intregului univers Depeche Mode ramane insa solistul David Gahan.
Primul succes al trupei s-a numit "I Just Can't Get Enough", o piesa pe care trupa o canta si acum in concerte. Baietii au devenit cunoscuti in Europa, iar nemtilor le-a placut cel mai tare stilul lor, cu sound-ul cu sintetizatoare.
Depeche Mode a cucerit America dupa 1984. Le-a facut loc in lumea de acolo piesa "People Are People", dar si asocierea cu cultura goth, in mare voga printre americani. Albumul "Black Celebration" din 1986 a fost ca o incununare a celebritatii.
In 1987, Anton Corbijn le regiza primul videoclip, pentru "A Question Of Time" si astfel incepea o colaborare care inca mai dureaza, pentru ca el este respunsabil cu peste 20 din clipurile Depeche Mode.
Dupa lansarea albumului "Music for the Masses", trupa a plecat in turneu mondial. Fanii au ca punct de reper clar concertul final, din 18 iunie 1988, la Pasadena Rose Bowl, cu un public de peste 80.000 de persoane. Turneul a fost prezentat intr-un documentar, concertul a fost intregistrat si lansat ca album live sub titlul "101", pentru ca spectacolul a fost al 101-lea din turneu.
A urmat celebrul single "Personal Jesus", pe care ca il stie probabil orice consumator de muzica. Piesa a beneficiat de o promovare inedita in Anglia. Un anunt a aparut in ziare cu sloganul "Your Own Personal Jesus" ("Propriul tau Isus"), ce a fost completat apoi cu un numar de telefon la care, daca sunai, putea sa asculti melodia.
Au urmat "Enjoy The Silence", albumul "Violator" si un nou turneu.
Dupa o scurta pauza, in 1993, Depeche a schimbat un pic stilul cu albumul "Sound of Faith and Devotion". Multora le-a placut, alti fani mai vechi s-au declarat nemultumiti de noul sound. Concertele erau din ce in ce mai multe, iar tentatiile din ce in ce mai mari.
David Gahan a devenit dependent de droguri, iar acest lucru aproape a distrus trupa. In 1996, solistul a recunoscut problema sa si s-a internat in sfarsit la reabilitare.
Trupa a revenit apoi, cu Dave vindecat, direct pe primele pozitii in topuri cu albumul "Ultra", un nou turneu mondial, mii de fani noi castigati, albumul "Exciter".
In 2006, odata cu "Touring The Angel", Depeche Mode a implinit visul a zeci de mii de romani de canta la noi.
Albumul "Sounds of The Universe" ar trebui sa ii aduca pentru a doua oara in Romania.