Probleme de copyright pe selfie-ul facut de o maimuta. Wikipedia a lansat o dezbatere, sa decida daca scoate poza de pe site
Fotograful David Slater se afla intr-o excursie, cand aparatul foto i-a fost furat de o maimuta, care a inceput sa isi faca selfie-uri. Barbatul spune acum ca imaginile nu sunt, de fapt, proprietate publica.
Wikipedia, care a publicat poza buclucasa pe site-ul sau, a lansat acum o dezbatere publica, pentru a vedea daca se impune stergerea imaginii.
Fotograful se afla intr-o excursie in Indonezia, cand aparatul foto i-a fost insfacat de maimuta, care a inceput sa se filmeze. Cand si-a recuperat in cele din urma camera si s-a uitat pe ea, barbatul a fost surprins sa constate si un selfie facut de maimuta. Imaginea a devenit in foarte scurt timp viral, aparand in mai multe ziare, reviste si site-uri din intreaga lume, lucru care, pana la urma, s-a tradus intr-un beneficiu de imagine pentru fotograf.
Barbatul sustine insa ca a fost astfel prejudiciat de importante sume de bani, pentru ca toate aceste publicatii ar fi folosit poza fara acordul sau.
"Cand am vazut poza am fost uluit. Mai mult, povestea a prins si a facut mii de oameni din intreaga lume fericiti. Am primit scrisori de felicitare inclusiv de la oameni din Irak, spunand ca le-am facut ziua mai frumoasa", spune David Slater.
Unii dintre cei care au folosit poza spun insa ca aceasta nu a fost facuta de Slater, ca sa ii apartina, ci de maimuta, iar maimutele nu pot avea drepturi de autor.
"Nici nu ar fi fost faimoasa daca nu ar fi fost facuta chiar de maimuta", spune Tomasz Kozlowski, unul dintre cei care au folosit poza, citat de The Mirror.
"Ma enerveaza foarte tare. Sunt fotograf profesionist si ma costa peste 2.000 de lire sa fac o excursie. E felul in care imi castig traiul. Faci peste 20.000 de poze pana dai de una care se si vinde. Puteam sa fac bani buni de pe urma ei, am pierdut peste 10.000 de lire din cauza asta", se plange fotograful.