Misterul scheletului de sirena din Bulgaria. Descoperitorul ar mai fi gasit arca lui Noe si moastele Sf. Ioan Botezatorul

Dată publicare: 30-04-2014 16:02
Dată actualizare: 03-05-2014 07:09


Sirena

"Descoperire fantastica", "Au existat sirenele cu adevarat?", "Schelet uman cu coada de peste" Sigur ati vazut aceste titluri pe Internet in ultimele ore. Iata care este si adevarul din spatele lor.

Daca ati intrat pe net in ultimele 24 de ore, sigur ati vazut aceasta imagine cu un schelet misterios, apartinand unei fiinte pe jumatate om, jumate peste. Presupusa sirena descoperita de un profesor bulgar pe coasta orasului Sozopol a facut turul Internetului in ultimele ore. Doar ca nu e prima data cand aceasta poveste explodeaza pe site-urile de stiri si pe retelele sociale. S-a mai intamplat odata si in 2012.

Si asta pentru ca nu exista nicio sirena. Scheletul a fost facut cu ajutorul unui program de editare foto pentru un concurs organizat de site-ul Worth1000. Tema concursului: descoperiri arheologice senzationale – schelete de dragoni, de giganti si ale altor creaturi imaginare. Mai tarziu, cineva l-a adaugat in imagine pe Bojidar Dimitrov, un istoric bulgar specializat in epoca medievala, director al Muzeului National de Istorie, politician si realizator TV.

Cum a ajuns Dimitrov langa sirena e o poveste foarte interesanta. Istoricul are multi dusmani, atat din cauza ca face declaratii scandaloase si misogine, cat si pentru ca ii ataca pe nationalistii macedoneni si este fost colaborator al securitatii bulgare. Din cauza unei insulte a trebuit, de altfel, sa isi dea si demisia din postul de ministru in 2011.

In plus, Bojidar Dimitrov (foto) se mai si lauda din cand in cand cu descoperiri aparent fabuloase, pe care insa nici el nu le ia 100% in serios. De pilda, in 2001 a pretins ca ar fi gasit chiar o bucata din arca lui Noe, care ulterior s-a dovedit o ambarcatiune veche de numai cateva sute de ani. Iar mult mai recent, Dimitrov a sustinut ca a gasit in Sozopol, orasul sau natal, moastele Sfantului Ioan Botezatorul.

Un jurnalist cu simpatii pro-macedonene s-a gandit sa faca o gluma pe seama lui Dimitrov si sa il asocieze cu o descoperire cu iz senzational, dar care, pentru bulgari, face aluzie si la glumele misogine ale istoricului. Dimitrov nu s-a suparat, ci a raspuns in presa tot cu o gluma cu tenta sexuala: “Si ce pot sa fac eu cu o sirena? Doar sa ma pozez cu ea”.

Povestea reala se pare ca a fost prea greu de inteles pentru jurnalistii americani, care atunci cand au gasit poza in 2012au publicat-o imediat ca pe o descoperire reala a profesorului Dimitrov. Site-ul Snopes a demontat atunci informatia, fara succes, dupa cum se vede. Dupa doi ani stirea s-a intors in estul Europei, de unde pornise. E drept ca nu in Bulgaria, ci un pic mai la nord, in Romania.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO