Oscar 2018. Discursul emoționant al lui Guillermo del Toro: ”Sunt un imigrant”

Guillermo del Toro
Getty

The Shape of Water, o poveste de iubire fantastică regizată de mexicanul Guillermo del Toro, a triumfat duminică seară la cea de a 90-a ediţie a premiilor Oscar, cu patru statuete.

Gala aniversară a fost marcată de discursuri antihărţuire şi antidiscriminare, relatează Agerpres, citând AFP.

Filmul a primit premiul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, Guillermo del Toro, cea mai bună coloană sonoră şi cea mai bună scenografie. Dunkirk s-a aflat pe locul al doilea, cu trei premii tehnice, iar alte patru filme au obţinut câte două Oscaruri, printre care şi "Three Billboards outside Ebbing, Missouri", cu două distincţii importante pentru Frances McDormand (cea mai bună actriţă) şi Sam Rockwell (cel mai bun actor în rol secundar).

"Am crescut în Mexic, credeam că asta nu mi se va întâmpla niciodată", a declarat Del Toro, în vârstă de 53 de ani, laureat al Oscarurilor şi ca producător şi ca regizor. Exprimându-şi speranţa că filmele sale vor genera "empatie către ceilalţi", el a făcut apel la tinerii cineaşti care vor "să utilizeze genul fantastic pentru a povesti ce se întâmplă astăzi în lume să lovească puternic cu piciorul în poartă".

Citește și
Lupita Nyong’o
Oscar 2018. Cele mai bune și cele mai neinspirate apariții de pe covorul roșu
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

A fost o seară frumoasă pentru Mexic. "Coco", al studiourilor Pixar, un omagiu pentru Sărbătoarea morţilor, a câştigat Oscarurile pentru cel mai bun film de animaţie şi cel mai bun cântec original.

Frances McDormand, în vârstă de 60 de ani, a câştigat al doilea Oscar din carieră după premiul câştigat pentru rolul din drama "Fargo", 1997.

"V-aş ruga să-mi faceţi onoarea ca toate femeile nominalizate la toate categoriile să se ridice în picioare alături de mine în această sală în seara asta", a spus Frances McDormand, dând tonul ovaţiilor.

"Uitaţi-vă în jur doamnelor şi domnilor, pentru că cu toţii avem poveşti de spus şi proiecte care au nevoie de finanţare", a adăugat actriţa, care a încheiat cu Oscar sezon al premiilor foarte bogat în distincţii.

Gary Oldman, care a câştigat primul Oscar din carieră pentru rolul Churchill din "Darkest Hour", a declarat: "Aş vrea să-i mulţumesc mamei mele, care este mai în vârstă decât Oscarul. Ea va avea 99 de ani la următoarea aniversare... Pune ceainicul pe foc, aduc un Oscar acasă."

Premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar masculin i-a revenit lui Sam Rockwell pentru interpretarea rolului unui poliţist rasist din "Three Billboards outside Ebbing, Missouri", al britanicului Martin McDonagh.

El le-a mulţumit "tuturor celor care au contribuit la realizarea 'Three Billboards...', tuturor celor care nu s-au uitat niciodată la un panou" şi le-a adus un omagiu colegilor din distribuţie Woody Harrelson care a candidat la aceeaşi categorie, şi Frances McDormand, laureata premiului pentru cea mai bună actriţă în rol principal.

Actriţa de 58 de ani Allison Janney le-a eclipsat duminică seară pe Laurie Metcalf şi Mary J. Blige, care au jucat rolurile mamelor din "Lady Bird" şi "Mudbound".

"Celorlalte nominalizate le transmit că reprezintă tot ce este bun, corect şi uman în această profesie", a declarat actriţa pe scena Dolby Theater după ce şi-a primit statueta.

Legendarul cineast James Ivory a primit duminică, la 89 de ani, primul său Oscar pentru scenariul filmului "Call Me by Your Name", o poveste de dragoste homosexuală, adaptată după un roman de André Aciman.

A fost cea de a patra sa nominalizare la Oscar şi prima în calitate de scenarist. "Regula mea numărul 1 în calitate de scenarist care adaptează un roman este de a-i mulţumi autorului său. El a scris o poveste despre prima dragoste şi se află aici în această seară", a spus pe scena Dolby Theater cineastul californian care a marcat cinematograful prin pasiunea sa pentru India şi satirele sale asupra claselor sociale.

În cadrul ceremoniei Oscarurilor a fost difuzat şi un videoclip care a rememorat un an special, marcat de afacerea Weinstein, mişcarea #MeToo şi mai general de deschiderea Hollywoodului faţă de minorităţi.

Momentul a fost prezentat de Ashley Judd, Salma Hayek şi Annabella Sciorra, trei actriţe care au fost hărţuite sexual şi ameninţate de producătorul Harvey Weinstein, ultima afirmând chiar că a fost violată de acesta.

Videoclipul începe cu o altă actriţă hărţuită de Harvey Weinstein, Mira Sorvino, care a explicat că, din toamnă, odată cu mişcările #MeToo şi Time's Up, "toată lumea are acum o voce pentru a spune ceva care se întâmplă dintotdeauna, nu numai la Hollywood, ci în întreaga societate".

"Schimbările la care asistăm astăzi sunt antrenate de sunetul puternic a unor noi voci, a unor voci diferite, a vocilor noastre", a spus la rândul ei Ashley Judd.

Prezentatorul Jimmy Kimmel a dat tonul pentru omagierea campaniei împotriva hărţuirii sexuale încă din monologul său din deschidere. El i-a ironizat pe bărbaţii puternici care le-au transformat pe femei în obiecte sexuale făcând referire la uriaşa statuetă amplasată pe scenă.

"Oscar este bărbatul cel mai respectat şi iubit de la Hollywood. Şi există un bun motiv: priviţi-l. Îşi ţine mâinile la vedere, nu spune niciodată un cuvânt vulgar şi, cel mai important lucru, nu are deloc penis", a spus el.

"Este o statuetă a limitărilor. Este nevoie de mai mulţi bărbaţi ca el la Hollywood", a subliniat el, precizând că cinema-ul trebuit să dea exemplu în materie de hărţuire şi de egalitate între bărbaţi şi femei la locul de muncă.

Kimmel a glumit pe tema scandalului sexual de la Hollywood şi printr-o referire la filmul "The Shape of Water", care a câştigat cele mai multe statuete la gala Oscarurilor, patru din 13 nominalizări. "Ne vom aminti mereu de acest an drept anul în care bărbaţii au eşuat atât de tare că femeile au început să se întâlnească cu peşti", a spus prezentatorul în monologul său.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Oscar 2018. Ce cadouri au primit actorii care au plecat fără premii de la gala Oscarilor
Oscar 2018. Ce cadouri au primit actorii care au plecat fără premii de la gala Oscarilor

Un actor care a plecat cu mâna goală de la gala Oscarurilor este greu de consolat. Dar o companie de marketing se străduieşte an de an să aline suferinţa vedetelor.

Oscar 2018. Cele mai bune și cele mai neinspirate apariții de pe covorul roșu
Oscar 2018. Cele mai bune și cele mai neinspirate apariții de pe covorul roșu

Lumini, Cameră, Acțiune! Marile actrițe de la Hollywood au dat totul pentru a arăta impecabil pe covorul roșu la cea de-a 90-a ediție de decernare a Premiilor Oscar.

Oscar 2018. ”The Shape Of Water”, cel mai bun film. Cele mai tari momente ale galei
Oscar 2018. ”The Shape Of Water”, cel mai bun film. Cele mai tari momente ale galei

Premii Oscar 2018. Pelicula "The Shape of Water" a câştigat duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cel mai bun film, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film.

Oscar 2018. The Shape of Water a luat 4 statuete. Lista completă a câştigătorilor
Oscar 2018. The Shape of Water a luat 4 statuete. Lista completă a câştigătorilor

Lungmetrajul „The Shape of Water”, regizat de Guillermo del Toro, a primit, duminică noapte, cele mai multe trofee la gala premiilor Oscar, care a avut loc la Los Angeles, filmul fiind recompensat de Academia Americană de Film cu patru premii.

„The Shape of Water” a câştigat Oscarul pentru „cel mai bun film”
„The Shape of Water” a câştigat Oscarul pentru „cel mai bun film”

„The Shape of Water”, de Guillermo del Toro, a câştigat trofeul categoriei „cel mai bun film”, la cea de-a 90-a gală de decernare a premiilor Oscar.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.