Orchestra Nationala Radio prezinta "Simfonia a VII-a in do major - Leningrad", simbol al rezistentei impotriva nazismului
Orchestra Nationala Radio, sub conducerea lui Tiberiu Soare, va prezenta vineri, de la ora 19.00, la Sala Radio din Capitala, una dintre simfoniile care au nascut cele mai multe dezbateri ideologice - "Simfonia a VII-a in do major - Leningrad".
O creatie a compozitorului rus Dmitri Sostakovici.
Dupa o stagiune in care a dirijat numeroase concerte ale Orchestrei Nationale Radio, dar a fost aplaudat si pe alte scene importante, ca Filarmonica din Munchen si Opera Regala de la Palatul Versailles - alaturi de soprana Angela Gheorghiu, Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrelor si Corurilor Radio, inchide aceasta bogata stagiune.
De la deschiderea cu Peer Gynt (Grieg), cu participarea actorului Victor Rebengiuc, in luna octombrie, stagiunea Orchestrelor si Corurilor Radio a insemnat o suita de evenimente de marca: Saptamana Radio Romania 85, gala de Craciun "Cele trei dive", Festivalul International de Percutie, Concertul Regal, recitalurile din turneele nationale "Pianul calator", "Duelul viorilor", "Flautul de aur", "Va place Brahms?".
In 1941, la definitivarea lucrarii, simfonia a fost dedicata de creatorul sau orasului Leningrad, astazi Sankt Petersburg, devenind extrem de populara atat in fosta Uniune Sovietica, dar si in Europa de Vest, ca un simbol al rezistentei impotriva nazismului. Partitura este inchinata victimelor din fosta URSS din Al Doilea Razboi Mondial si mai ales celor care au pierit in asediul de 900 de zile al orasului Leningrad.
Premiera absoluta a avut loc in 1942, in orasul rusesc Kuibyshev, in interpretarea Orchestrei Teatrului Balsoi. In acelasi an a fost cantata la Londra de London Philharmonic Orchestra si la New York, sub bagheta celebrului dirijor Arturo Toscanini, la pupitrul NBC Symphony Orchestra, intr-un studio care a emis concertul prin radio, la nivel national in SUA.
Ceea ce este insa emotionant este faptul ca in plin asediu, pe 9 august 1942, lucrarea s-a cantat prima oara la Leningrad, intr-un context istoric cu totul dramatic: in ziua pe care Hitler o alesese pentru a celebra caderea Leningradului printr-un banchet la Hotel Astoria, comandantul sovietic a ordonat un bombardament al trupelor de artilerie germana in avans, pentru a asigura linistea in timpul concertului, difuzat prin megafoane in intregul oras. Lucrarea a fost interpretata de muzicienii ramasi in viata din Orchestra Radio din Leningrad, care se luptau cu foametea si bolile, cativa dintre ei pierzandu-si viata in perioada repetitiilor. Concertul s-a derulat atunci sub bagheta dirijorului Karl Eliasberg.
Biletele pentru concertul de vineri sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", in magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, concerte, nazism, orchestra, leningrad,
Dată publicare:
16-06-2014 14:32