IRAF 2012. International Romani Art Festival: Gradina Uranus din Bucuresti, 7 – 10 iunie 2012

IRAF 2012

IRAF este pregatit de start: muzica, dans, filme, expozitii, targuri, teatru, intre 7 si 10 iunie, la Gradina Uranus din Bucuresti.

-> Pana pe 6 iunie, abonamentele costa 60 lei si sunt disponibile pe www.bilete.ro

Ajuns la cea de-a sasea editie a festivalului, International Romani Art Festival (IRAF) are loc, incepand cu acest an, la Gradina Uranus din Bucuresti, in perioada 7 – 10 iunie 2012.

Ca si la editiile precedente, organizatorii acestui eveniment incearca sa promoveze muzica si traditiile rome printr-un festival de inalta calitate. Primele 4 editii, IRAF s-a desfasurat la Timisoara si Cluj, iar anul trecut, la Cluj-Napoca.

IRAF te asteapta si in 2012 cu 4 zile de muzica, dans teatru, film (Noaptea alba a filmelor negre/Coyote Café/10 iunie/23.00, INTRAREA LIBERA), moda, fotografie, lansari de carte, prestatii stradale, targuri de mestesugari si activitati pentru persoanele private de libertate, dezbateri, mese rotunde, workshopuri, etc si activitati dedicate copiilor.

IRAF te mai asteapta si cu invitati din 11 tari.

LULO REINHARDT PROJECT – Germania
Lulo Reinhardt este o aparitie muzicala de prim rang in peisajul muzicii rome actuale si nu numai, distingandu-se prin autenticitatea si identitatea sa bine conturata. Criticii si fanii subscriu ca nu doar descendenta artistului- stranepot al faimosului Django Reinhardt, il apropie pe acesta de legenda muzicala, ci si propriul sau geniu artistic si iscusinta sa in a transmite acest talent unic cu o usurinta aparent lipsita de efort.

ANTWERP GIPSY SKA ORKESTRA - Belgia
Antwerp Gipsy Ska Orkestra aduna 7 muzicieni din colturi diferite ale lumii, fiecare cu un background muzical diferit, uniti intr-un proiect ce combina energia bruta a melodiilor autentice tiganesti cu ritmuri ultra-dansabile de ska groove.

GYPSY HILL - UK
Cel mai nou proiect venit din Londra, pus pe picioare de DJ Kobayashi si producatorul Herbert Newbert. Gypsy Hill aduna la un loc puterea si alamurile balcanice cu liniille rapide de chitara rock mediteraneana, melodii evreiesti si arabe, linii de bass masive si o groaza de ritmuri, sunete electronice si scratch-uri.

DJ VASILE - RO
La varsta de 42 de ani, DJ Vasile, pe numele adevarat Lucian Stan, se poate numi cu usurinta unul din artistii veterani care a pus bazele muzicii electronice in Romania. Este unul dintre primii oameni care a deschis FM-ul in radio-ul bucurestean, imediat dupa caderea regimului comunist, in decembrie 1989.

VOJASA – Ungaria, SLIVO ELECTRIC KLUB – Franta, MARIO BIHARI AND BACHTALE APSA – Cehia, Gipsy Groove – Kosovo, Ad Hoc – Ro si multi altii)

ANSAMBLUL ROMAFEST - Romania
Unul dintre cele mai aclamate ansambluri de dans din Romania, Romafest s-a format in urma festivalului de dans si cantec tiganesc transilvanean din Gornesti (Mures) in 1997.

NOAPTEA ALBA A FILMELOR NEGRE:

-► "FLAMES of GOD: THE GYPSY POETRY OF MUZAFER BISLIM" - SUA / Franta / FYROM - 2010 - 64'

Invitat sa participe la Bienala Internationala de Poezie, Muzafer Bislim, poet si compozitor prolific al enclavei rome din orasul Shuto Orizari (Shutka), Macedonia, pleaca la Paris in speranta de a-si vinde munca de o viata- manuscrisul unui dictionar de 25000 de cuvinte continand unele dintre cele mai vechi si mai obscure cuvinte ale limbii Romani.

-► "Sar Thuvf (Like smoke)" - Slovenia - 2010 - 24'07''

Filmul spune povestea lui Gregor Brajdič, amintirile lui legate de asuprirea poporului rom in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial si greutatile cu care familia sa s-a confruntat in Slovenia din cauza discriminarii permanente.

-► "PORRAIMOS" - SUA - 2005 - 57'

Cu un nume sugestiv, tradus cu "devorarea", Porraimos nareaza holocaustul romilor imbinand filme si fotografii din arhivele germane cu povestile romilor cehi, germani si austrieci supravietuitori ai masacrului, aducand in prim plan si marturiile Dinei Gottliebova , artista evreica careia i-a fost ordonat de catre Joseph Mengle sa picteze portretele prizonierilor din tabara de familii rome de la Auschwitz.

-► "CIGARETTES AND SONGS" - Republica Slovaca - 2010 - 50'

Proiectul muzical AfterPhurikane Gila are la baza cercetarea antropologica a asezamintelor rome din Slovacia. Jana Belisova a colectionat sute de cantece traditionale. Aceasta cercetare a fost urmata de un atelier care a adunat 6 cantareti romi deosebiti si 3 muzicieni profesionisti. Astfel s-a nascut acest proiect multicultural. Oameni din diferite medii culturale si sociale canta impreuna iar rezultatul iti taie rasuflarea.

-► "SCOALA NOASTRA" - SUA/Elvetia/Romania/2011 – 94’

Trei copii romi dintr-un mic oras transilvanean participa la un proiect de desegregare a scolilor locale, confruntandu-se cu umor, optimism si tupeu cu indiferenta, traditia si bigotismul. O poveste dulce-amara captivanta si de multe ori amuzanta despre speranta si rasa.

EXPOZITIE

"O PRIBJEHI". Povestirile romilor. Prima trilogie ceheasca de benzi desenate dedicata povestirilor romilor (Autori: Masa Borkovcova, Marketa Hajska si Vojtech Masek, 2010).

Trilogia de benzi desenate „O Pribjehi / Povestirile romilor“ este o combinatie unica intre lumea benzilor desenate si a unor domenii care, la prima vedere, nu par sa aiba ceva in comun cu acestea, cum ar fi antropologia, lingvistica, documentaristica sau studiile asupra comunitatilor de romi.

Fiecare dintre carti poarta denumirea unor eroi romi reali ale caror povesti au fost tratate de Masa Borkovcova, expert pe problemele romilor, de antropologul Marketa Hajska si de catre scenaristul de benzi desenate Vojtech Massek, pe baza unor povestiri orale. Fiecare carte este, asemenea fiecărui erou, diferita din punct de vedere al continutului, structurii si realizarii plastic.

Detalii despre intreg festivalul pe www.iraf.ro

Pret / bilet
--►28 lei / zi - bilete disponibile numai la locatie in zilele evenimentelor
--►75 lei abonament - oferta disponibila in zilele de 07 si 08 iunie 2012 la locul evenimentului

Pana pe 6 iunie, abonamentele costa 60 lei si sunt disponibile pe www.bilete.ro

Primele 100 de abonamente achizitionate de pe www.bilete.ro primesc bonus de 50% la achizitionarea unui bilet la urmatorul eveniment organizat de Asociatia TURN. Atentie pastrati biletele pentru a beneficia de reducere.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane semnalizate Bilete.ro, la Casieria Palatul National al Copiilor Bucuresti si la Casieria Metrou Unirii 1 Bucuresti

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Dimmu Borgir la OST Fest 2012. Povestea tatuajelor pe care le poarta toti membrii trupei
Dimmu Borgir la OST Fest 2012. Povestea tatuajelor pe care le poarta toti membrii trupei

"Tatuajele mele imi reflecta personalitatea, demonii din mine, dar si ceea ce cant”, spunea Nick Barker, unul dintre fondatorii trupei Dimmu Borgir. Si pentru Shagrath, solistul trupei, tatuajele reprezinta un mod de exprimare care il caracterizeaza.

Nume noi la Sziget 2012: Maximo Park, The Roots, Kraak & Smaak, Agnes Obel, Beardyman, Citizens!
Nume noi la Sziget 2012: Maximo Park, The Roots, Kraak & Smaak, Agnes Obel, Beardyman, Citizens!

Sziget Festival anunta cu bucurie alte nume confirmate pentru cea de-a 20-a editie. Scena principala va gazdui trupa indie din UK Maxïmo Park si legendarul crew East Coast, The Roots.

Taraf de Haidouks, Vrelo si Lemon Bucket Orkestra la The Silver Church, Bucuresti - 16 mai 2012
Taraf de Haidouks, Vrelo si Lemon Bucket Orkestra la The Silver Church, Bucuresti - 16 mai 2012

International Romani Art Festival se va desfasura la Bucuresti in perioada 7 - 10 iunie. Recunoscut si premiat la nivel international, IRAF aduce in cele 4 zile ale sale peste 30 de activitati diferite.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.