Gala Premiilor Gopo 2025 va avea loc în 29 aprilie. Peste 35 de lungmetraje intră în cursa pentru nominalizări
A 19-a ediţie a galei Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătoreşte şi recompensează realizările cinematografiei româneşti, va avea loc anul acesta în 29 aprilie, la Bucureşti.
38 de lungmetraje, filme de ficţiune şi documentare lansate în cinema în cursul anului 2024 îndeplinesc criteriile de eligibilitate şi vor putea fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2025. Organizatorii anunţă şi deschiderea apelul de înscrieri pentru categoriile documentar şi scurtmetraj, data limită pentru înscrieri fiind 7 februarie.
Filmele româneşti produse în România sau realizate în regim de coproducţie, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera naţională în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2024 şi care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum şi cele care au avut premiera pe o platformă de streaming, vor fi jurizate de 11 profesionişti din industria cinematografică, care vor alcătui juriul Premiilor Gopo 2024.
Nominalizările vor fi anunţate în luna martie.
Unul dintre cele mai discutate filme ale lui 2024, lungmetrajul „Anul Nou care n-a fost” (r. Bogdan Mureşanu) se află pe lista producţiilor eligibile pentru titlul Cel mai bun film românesc. Premiat în secţiunea Orizzonti la Veneţia, dar şi la Cairo sau Palm Springs, debutul lui Bogdan Mureşanu a atras atenţia criticii internaţionale, dar şi a publicului din România.
Pe lista filmelor eligibile se găseşte şi producţia „Trei kilometri până la capătul lumii” (r. Emanuel Pârvu), selectată în Competiţia Oficială de la Cannes 2024, unde a primit premiul Queer Palm. Filmul a câştigat marele premiu la Festivalul de la Sarajevo 2024 şi a fost propunerea României pentru Cel mai bun film străin la Premiile Oscar.
„Săptămâna Mare” (r. Andrei Cohn) a avut premiera internaţională în secţiunea Forum de la Berlinale, iar Doru Bem, actorul din rolul principal, a fost premiat la Sarajevo pentru prestaţia sa. Filmul inspirat dintr-o nuvelă de I.L. Caragiale este eligibil pentru Premiile Gopo. Şi unul dintre cele mai vizibile documentare româneşti ale anului trecut - „Nasty” (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu) - se află pe această listă. Povestea carierei lui Ilie Năstase a avut o proiecţie specială la Cannes 2024.
Printre titluri se numără şi „Unde merg elefanţii” (r. Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru) selectat în Competiţia Oficială a TIFF 2024, sau ultima parte a trilogiei lui Stere Gulea - „Moromeţii 3”. Lista este completată de filme precum „Tati Part-Time” (r. Letiţia Roşculeţ), „Buzz House: The Movie” (Florin Babei) sau „Candidatul perfect” (r. Alex Coteţ).
Lista lungmetrajelor eligibile, care vor fi luate în considerare pentru nominalizările la Premiile Gopo 2025 este disponibilă pe site-ul oficial: https://premiilegopo.ro/filme
Pentru categoria Cel mai bun film documentar (doar în cazul filmelor care nu au beneficiat de proiecţii în cinema mai mult de o săptămână) este necesară înscrierea filmelor româneşti care au avut premiera în cursul anului 2024 şi care nu au beneficiat de difuzare în circuitul cinematografic, dar au fost prezentate la TV sau în circuitul festivalier (naţional sau internaţional). Pentru categoria film documentar nu sunt eligibile reportajele de televiziune.
Pentru categoria Cel mai bun scurtmetraj sunt eligibile producţiile româneşti care au fost prezentate în premieră pe marile ecrane, la TV sau în cel puţin un festival competitiv (naţional sau internaţional) în cursul anului 2024. Pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările, este obligatorie înscrierea de către producători.
Juriul care va stabili nominalizările pentru categoriile Cel mai bun film documentar şi Cel mai bun scurtmetraj este compus din 5 profesionişti din domeniu (2 critici de film şi 3 membri reprezentând diverse bresle ale industriei de film: regizori, producători, actori, directori de imagine, scenarişti ş.a)
Înscrierile au loc în perioada 15 ianuarie - 7 februarie.
Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fişa tehnică disponibilă online: https://premiilegopo.ro/fisa-tehnica
Regulamentul Premiilor Gopo poate fi consultat pe site-ul oficial: https://premiilegopo.ro/regulament
Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite în luna martie. După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei autohtone de film vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2025, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, partener al Premiilor Gopo încă din 2011.