Festivalul pestelui, 7 si 8 decembrie, in Bucuresti: plachie de crap la ceaun si saramura
In parcul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice din Bucuresti are loc cea mai mare dezlegare la peste din Postul Craciunului.
Organizatorii promit ca la acest festival se va gasi cea mai buna plachie de crap la ceaun, cel mai bun bors de peste si o saramura de crap cu legume coapte la gratar de neuitat.
Reteta de plachie de crap a Victoritei Pescarita:
"Avem nevoie de bucati potrivite de peste (in cazul nostru crapul), ulei, ceapa alba, cativa catei de usturoi, suc de rosii, ardei gras, cateva foi de dafin, piper boabe, sare. Bucatile de peste se sareaza si se lasa sa stea circa jumatate de ora. Se trec bucatile prin faina si se prajesc pe jumatate (cate 2-3 minute pe fiecare parte) in ulei incins.
Caleste ceapa, taiata solzisori, in ulei, pe foc mic, 10-15 minute, pana devine lucioasa, fara sa se rumeneasca. Se pune ardeiul taiat fideluta si se inabusa impreuna cu ceapa cateva minute. Se adauga sucul de rosii, usturoiul maruntit, foile de dafin, sarea si se condimenteaza dupa gust. Se da totul in 2-3 clocote. Se pun bucatele de peste si se mai tine plachia la foc mic ,circa 20 de minute sa se patrunda pestele, sa mai scada si sa se lege sosul. Se presara patrunjelul proaspat din belsug si gata! Se serveste calda neaparat cu mamaliguta."
La festivalul care are loc in perioada 7-8 decembrie 2013 vizitatorii vor avea parte de bors de peste, saramura de crap cu legume coapte la gratar si multe sortimente de peste la gratar: pastrav, scrumbie, macrou, file de crap, cotlet de somn.