De asta n-ai mai auzit! Intrecerea piramidelor... umane!
Agitatie mare la Barcelona. Mii de oameni s-au strans in capitala Cataloniei ca sa-i urmareasca pe temerarii inscrisi in traditionala intrecere a piramidelor umane.
Traditia a inceput cu trei secole in urma, intr-un satuc pierdut printre colinele Cataloniei si s-a raspandit rapid in toata provincia. Acum, cel mai titrat concurs de "castele" sau "turnuri", cum le numesc localnicii, se desfasoara la Barcelona.
Ca sa ridici o astfel de constructie din trupuri umane, trebuie sa ai rabdare, forta, agilitate si mai ales mult calm, ca sa nu-ti pierzi echilibrul. Mai intai, echipele rivale trebuie sa puna la punct "la pinya", adica baza piramidei. Pentru asta, e nevoie de 30-40 de barbati in toata firea, pe umerii caroa se vor construi nivelurile superioare. Cand "la pinya" este gata, fanfara da tonul pentru etapa urmatoare.
Rand pe rand, deasupra bazei se inalta doua, trei, patru sau uneori chiar cinci niveluri. Cu cat e mai sus, cu atat participantii sunt mai mici. Cu alte cuvinte, in varf ajung doar copii de maximum 10 ani. Insa toti, adulti sau minori, dovedesc o dexteritate la catarat demna de toata lauda.
Contrar asteptarilor, intrecerea nu se sfarseste aici. O piramida umana este considerata reusita, doar daca toti participantii ajung inapoi la sol, in siguranta, fara sa se prabuseasca. Ceea ce se intampla de cele mai multe ori, pentru ca cine se incumeta sa ia parte la un astfel de concurs, o face dupa multe antrenamente, cazaturi si vanatai capatate departe de ochii si glumele rivalilor.