Actorul Benedict Cumberbatch „Dr. Strange” va fi „rugat” să plătească despăgubiri pentru sclavii familiei din Barbados
Actorul britanic Benedict Cumberbatch este vizat de guvernul din Barbados pentru a plăti despăgubiri. Familia actorului a deținut sclavi în secolul al XVIII-lea.
Guvernul insulei Barbados, care nu se mai află sub coroana britanică, duce o campanie pentru a obţine despăgubiri de la moştenitorii celor care deţineau sclavi. Familia actorului britanic Benedict Cumberbatch, ai cărui strămoşi au fost proprietari de sclavi, se află astfel vizată.
Strămoșii actorului, care a interpretat rolul „Dr. Strange”, au deținut în Barbados plantații de trestie de zahăr.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
David Comissiong, vicepreşedintele Comisiei naţionale pentru reabilitare, a indicat pentru Daily Telegraph că se află în „stadiile incipiente" ale procesului de revendicare a despăgubirilor şi că nu a făcut încă lumină asupra acestei poveşti.
David Denny, secretarul general al Mişcării Caraibe pentru Pace şi Integrare, a estimat pentur cotidian: „Orice descendent al proprietarilor albi de plantaţii care a beneficiat de pe urma sclavie ar trebui să fie rugaţi să plătească despăgubiri, inclusiv familia Cumberbatch", arată news.ro.
Plantaţia Cleland, deţinută de strămoşii actorului, avea 250 de sclavi. Când sclavia a fost abolită în 1833, proprietarii britanici de plantaţii au fost compensaţi de guvernul britanic pentru pierderea sclavilor. Strămoşii lui Benedict Cumberbatch au primit astfel 6.000 de lire sterline, ceea ce reprezintă astăzi 3,6 milioane de lire sterline (circa 4 milioane de euro).
Benedict Cumberbatch nu a ascuns niciodată trecutul familiei sale. Într-un interviu din 2007, amintit în 2014 de The New York Times, el a spus că mama lui l-a îndemnat să nu-şi folosească numele adevărat într-un cadru profesional, ca să nu devină ţinta proceselor în despăgubiri aduse de descendenţii sclavilor.
În 2013, Benedict Cumberbatch a jucat rolul unui proprietar de sclavi în filmul lui Steve McQueen "12 Years a Slave". El a jucat şi rolul unui prim-ministru aboliţionist, britanicul William Pitt cel Tânăr în filmul "Amazing Grace" din 2006.
Barbados, ca şi alte insule din Caraibe, încearcă acum să se împace cu trecutul colonial. Invitat în noiembrie 2021 să asiste la tranziţia Barbadosului către republică, regele Charles III, pe atunci încă Prinţ de Wales, a vorbit despre „atrocitatea îngrozitoare a sclaviei, care ne pătează pentru totdeauna poveştile".