A salvat milioane de vieti, dar rasplata pentru curaj a fost un chinuitor exil. "Razboiul Regelui", astazi la PRO TV

09-05-2016 18:43

Marti seara, de la ora 23:15, PRO TV va difuza in premiera, povestea ultimului rege in viata,din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

La 23 de ani, Mihai I a fost fortat sa abdice, abandonat de oamenii in care avusese incredere, asta desi acelasi tanar rege pusese capat unui razboi care sfasiase Europa. Rasplata pentru curajul sau a fost un chinuitor exil.Acum, istoria acelor momente, a prins viata, intr-un film cu un titlu graitor: ''Razboiul Regelui''.

In seara zilei de 23 august 1944, regele Mihai face un anunt extrem de important. Prin decizia Regelui Mihai din acea seara, Al doilea Razboi Mondial a fost scurtat cu 200 de zile, estimeaza istoricii. Au urmat alte momente-cheie care au schimbat radical soarta Europei, iar Romania, aflata la confluenta intereselor Germaniei naziste si ale Rusiei lui Stalin, a avut, prin regele sau, un rol crucial. Costul suprem a fost, insa, exilul ultimului monarh al tarii noastre iar pentru romani, peste jumatate de secol de comunism. Si cum poti intelege mai bine istoria daca nu ascultand-o povestita de cel care a trait-o?

Regele Mihai: "Ca sa intelegeti cat erau de josnici acesti oameni... Au mobilizat un rand de ofiteri, cu spatele intors la noi. Era unul singur, un capitan, la finalul randului, care s-a intors putin ca sa se uite la mine. Plangea..."

Principesa Margareta: "Cand a plecat, a spus in franceza "Moarte in sufletul meu". Asta a fost cel mai rau: sa fii smuls din tara ta, sa fii amputat de ea".

John Florescu, autorul documentarului, a vorbit cu Majestatea Sa ore in sir si ni-l arata pe Regele Mihai asa cum nu l-am cunoscut din cartile de istorie.

John Florescu, producator executiv: "Am simtit ca este o ocazie unica sa vorbesti cu ultimul lider in viata din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Nu este obisnuit sa vorbesti cu cineva care i-a intalnit pe Hitler, pe Mussolini, si alte figuri importante din timpul razboiului. Nu a fost un observator, a fost un participant al acelor vremuri. Am vrut sa aflam povestea lui"

"Razboiul Regelui" va fi difuzat marti, la PRO TV, de la ora 23.15.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO