De pe scena teatrului maghiar de stat din Cluj, actorul roman Levente Molnar a ajuns la Globurile de Aur si se pregateste de Oscar.

Joaca un rol cheie in filmul "Son of Saul", considerat favorit la Oscarul pentru cel mai bun film strain, dupa ce a castigat acelasi trofeu si la Globurile de aur.

Pelicula care spune povestea unor prizonieri evrei de origine maghiara in timpul holocaustului a primit deja 22 de premii internationale.

La 70 de ani de la Holocaust, subiectul inca provoaca emotii coplesitoare. "Son of Saul" spune povestea unor prizionieri evrei din Ungaria, fortati de nazisti sa lucreze chiar in camerele de gazare. Rolul secundar este interpretat de romanul Levente Molnar.

"Nici 1% din ce au fost acesti oameni fortati sa simta pe pielea lor.  Au fost momente in care ma simteam prea putin. Au fost momente in care ma simteam prea sensibil. in care imi venea sa ies din set", povesteste Levente Molnar.

"Cel mai important feedback a fost acea liniste pe care am experimentat-o impreuna cu maica-mea dupa ce a vizionat filmul. Pur si simplu am stat. A avut asa un sentiment de grija. Parca prima intrebare a fost: cum de ai rezistat?"

Filmul a castigat la Cannes marele premiu al juriului si alte 3 trofee, iar in ianuarie a primit si Globul de aur pentru cel mai bun film strain. Acum, este considerat marele favorit, la aceeasi categorie, la Oscaruri. Levente Molnar va fi prezent la premiile Academiei, alaturi de regizorul maghiar Laszlo Nemes si echipa filmului.

"- Levente Molnar intr-un film de Oscar. Cum iti suna?
- Straniu. Suna de necrezut!
- A fost un mic moment in care, da, am simtit acest lucru, ca suntem egali si lucram in aceeasi breasla."

Prezenta la acest nivel este rezultatul muncii, dar tine si de sansa, spune actorul teatrului maghiar din Cluj.

"Eu am fost invatator. La un moment dat, a fost un anunt in ziar, cum ca un teatru din jud. Harghita, orasul Gheorghieni, face angajari. Asa ca am facut un autostop pana in Gheorghieni, acolo am intalnit niste oameni destul de nebuni care sa creada ca eu am un loc in acea trupa".

"Son of Saul" va aparea in cinematografele din Romania pe 11 martie.

"Imi doresc ca dupa ce au vazut acest film, sa avem sansa unei comunicari despre ce au vazut. Sa evitam chiar si posibilitatea repetarii."

Pana atunci vom sti daca filmul va fi castigator si la Premiile Oscar, din 28 februarie.