Proiect inedit al trupei Phoenix. Turneul ”Sinteza - Rapsodia” începe în 10 februarie

30-01-2018 15:01


Phoenix Sinteza

După anul 2017, în care cea mai iubită trupă românească de rock a aniversat 55 de ani, Phoenix se întoarce în fața publicului cu un proiect inedit.

Este vorba despre o sinteză între ciclul ”Anotimpurilor”, prezente pe albumul „Cei ce ne-au dat nume”, și Rapsodia 1, emblematică pentru George Enescu.

Muzica lui George Enescu nu se reduce la o cercetare ornamentală şi estetică, ci rămâne revelaţia unei realităţi ascunse. Ca si pasărea Phoenix, este el însuşi o stare muzicală, o muzică vie şi generos comunicativă, cu un zbor echivalent cu opera, un mit dăruit tuturor.

Ca în orice proiect inițiat, starea de a fi a păsării Phoenix este și aici cea de dăruire, şi într-o continuă luptă cu diferitele cortine ale fiinţei, ea regândește mereu construcţia actului artistic.

Astfel, își propune răspunsul printr-o sinteză între celebrele „Anotimpuri”, din timpul celor care „ne-au dat nume” (muzică arhaică, cu trimiteri profunde, dar trăită prin forța instrumentelor moderne) și sensibilitatea clasică a marelui compozitor Enescu.” - spun organizatorii evenimentului.

Proiect ”de înaltă ținută culturală”, însă fără pretenții exclusiviste, „Sinteza” își propune a fi un concert caracterizat prin accesibilitate - un concert în care acordurile de rock și ethno-rock (care au transformat formația Phoenix în unicat) vor purta un mesaj de chemare spre rădăcini culturale, ”astăzi lipsite de atenție”.

În cadrul turneului Sinteza - Rapsodia, trupa Phoenix va ajunge la Iași (10 februarie), Târgu Mureș (12 februarie), Cluj-Napoca (13 februarie), Alba-Iulia (16 februarie), Sibiu (17 februarie), Brașov (18 februarie), Ploiești (21 februarie), Râmnicu-Vâlcea (23 februarie), Drobeta-Turnu Severin, Constanța și în alte orașe care vor fi anunțate ulterior.

De asemenea, Sala Radio din Cluj-Napoca va fi gazda unei expoziții foto inedite, în cadrul căreia vor putea fi vizionate în premieră zeci de fotografii nepublicate ale momentelor cheie din istoria formației Phoenix, extrase din arhiva personală a liderului Nicu Covaci.

Pro TV

Expoziția va putea fi vizionată începând cu 14 februarie și va cuprinde și câteva copii ale tablourilor realizate de Nicu Covaci.

Deschiderea oficială a expoziției va avea loc în 14 februarie la ora 18:00 la Sala Radio și va fi urmată de un concert Phoenix Unplugged, în aceeași locație.

@CristianMatei

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO