(P) Tratamentul pentru picior Varus Equin la bebeluși
Piciorul strâmb varus equin este o malformație congenitală, care, în zilele noastre poate fi diagnosticată rapid și corect și care poate fi tratată ușor, imediat după naștere, prin metoda Ponseti.
Datorită acesteia, recuperarea copiilor cu această malformație se produce mai rapid și eficient, comparative cu metoda clasică, chirurgicală.
Când și cum se diagnostichează piciorul strâmb varus equin
În cazul piciorului strâmb varus equin, acesta poate fi diagnosticat încă din viața intrauterină, cu ajutorul ecografiei de sarcină, iar tratamentul trebuie început la 3-6 săptămâni de la naștere.
Piciorul strâmb varus equin este o anomalie de dezvoltare a piciorului clasificată în trei tipuri diferite:
• idiopatică - cauză necunoscută
• neurogenă - cauzată de starea sistemului nervos
• sindromică -legată de un sindrom de bază
Cum se trataează piciorul strâmb varus equin
Metoda Ponseti este una nedureroasă, prin care piciorul este manipulat pentru a se aplica aparate gipsate succesive. Rolul medicului specialist este acela de a manipula cu îndemânare piciorul strâmb, săptămânal, pentru a întinde ligamentele și tendoanele răsucite ale acestuia.
Gipsul va păstra corecția realizată prin manipulare, iar oasele și articulațiile se vor aranja în mod normal.
Acest tratament va dura aproximativ 4-5 săptămâni, iar corecția se obține de regulă după 4-5 gipsuri. La ultima procedură de corecție a piciorului, la majoritatea copiilor, este necesară efectuarea unei mici proceduri de final care constă în secționarea tendonului lui Ahile.
După aplicarea acestei proceduri, efectuată cu anestezie locală, copilului i se pune un ultim gips, care va corecta total piciorul. După îndepărtarea ultimului gips este necesară purtarea unor orteze, deoarece piciorul strâmb are tendința să recidiveze.
De reținut! Aproximativ 25% dintre pacienții cu picior varus equin au un istoric familial privind această afecțiune, sugerând că există o bază genetică în apariția diformității. Daca un copil are picior varus equin, există o șansă de 5% ca și cel de-al doilea copil născut în aceeași familie să dezvolte equin. Daca un părinte are picior varus equin, există o șansă de 3-4% ca și urmașii să fie afectați. Când ambii părinți sunt afectați, copiii lor au 15% șanse de a dezvolta picior varus equin.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.