(P) Totul despre legea dării în plată - Cum poți scăpa de datorii

Totul despre legea dării în plată - Cum poți scăpa de datorii

Pandemia de Covid 19 readuce în atenția românilor legea dării în plată.

Situaţia economică actuală impusă de restricțiile de circulație, plus reducerea activității în sectoarele de restaurante, turism, hospitaliere au zdruncinat masiv planurile a zeci de mii de români, care acum se găsesc în incapacitate de plată.

În contextul actual tot mai mulți aleg să scape de datorii, preferând să cedeze proprietățile în favoarea creditării. Pentru a veni în ajutorul celor care vor să şteargă datoriile, ne-am propus să precizăm aspectele importante despre legea dării în plate, dar şi despre adăugirile relativ recente.

Ce este legea dării în plată?

 

Legea 77/2016, privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, intrată în vigoare în 13 mai 2016 prevede cedarea bunurilor achiziţionate prin împrumut în favoarea creditorului. Debitorul nu poate stinge obligațiile financiare decât executand prestaţia datorată, chiar dacă valoare bunului este mai mare decât valoarea totală a creditului. Darea în plata este practic o convenţie, iar ambele părţi trebuie să îşi dea acordul pentru înfăptuirea acesteia.

În cazul în care bunul cedat nu acoperă valoarea împrumutului, fapt ce se întâmplă din pricina variaţiilor valutare, debitorul este obligat să completeze suma datorată, creditorului pentru a putea stinge creanţa. Dacă valoarea bunului este superioară valorii creditului, prin darea în plata creditorul devine debitor şi trebuie vină cu o sultă care să acopere diferența.

Totuși s-a observat că Legea 77/2016 avea anumite limite, de aceea au fost aduse completări. Astfel prin Lege 52/2020 publicată în Monitorul Oficial în 13 mai 2020, darea în plată capătă o nouă formă. În actuala formă se introduce impreviziunea, şi se clarifică cele patru condițiile în care poate fi aplicată darea în plata.

Se consideră impreviziune situația în care variațiile valutare sunt mai mari de 52, 6% faţă de cursul la care a fost contractat împrumutul. La categoria impreviziune este încadrată şi mărirea obligației lunare de plată cu 50%, în cazul în care creșterea este o consecință a majorării dobânzii lunare. Au fost aduse modificări şi la termenele şi perioadele de realizare a notificărilor, care pot fi de maximum 90 de zile. Tot prin această modificare se reglementează şi valoarea maximă a imobilului care poate fi dat în plată, la 250.000 euro. Un alt detaliu important este legat de beneficiarii care au fost executaţi silit. Aceștia au dreptul de a cere în instanță stingerea datoriilor, chiar dacă bunul este executat silit.

Procedura de dare in plata se poate face prin avocat dare in plata. Asta inseamna ca avocatul specializat in dare in plata poate demara actiunea prin care sa notificati banca sau IFN-ul in vederea stingerii datoriei.

De reţinut:

 

• Legea darii în plata poate fii soluţia de a scăpa de datorii faţă de creditori, prin predarea bunului datorat.

• Completările legii cu privire la impreviziune oferă posibilitatea celor care au suferit din pricina variaţiilor.

• valutare să şteargă datoria prin predarea bunului.

• S-au adus reglementări cu privire la valoarea maximă, astfel pot fi date în plată imobilele cu valoare mai mică de 250.000, sau cele pentru care valoarea creditului este mai mică de 250.000 euro.
 

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Cine a proiectat casa Poporului?
(P) Cine a proiectat casa Poporului?

Casa poporului, una dintre cele mai impunătoare construcții din lume, este dovada vie a faptului că orice este posibil în materie de execuție tehnică și amenajare. Are 360.000 de metri pătrați și se numără printre cele mai costisitoare clădiri din lume.

(P) Ce trebuie să știi când organizezi o nuntă?
(P) Ce trebuie să știi când organizezi o nuntă?

Se apropie ziua cea mare și vrei să iasă totul conform așteptărilor? Organizarea nunții este una dintre cele mai dificile activități pe care le vei desfășura.

(P) Cum se spală și se îngrijește ia tradițională?
(P) Cum se spală și se îngrijește ia tradițională?

O ie traditionala este o piesă vestimentară care necesită o îngrijire minuțioasă. Adesea materialul din care este confecționată este unul deosebit.

Recomandări
Fraţii Andrew și Tristan Tate rămân în arest la domiciliu. Decizia Curţii de Apel Bucureşti, definitivă
Fraţii Andrew și Tristan Tate rămân în arest la domiciliu. Decizia Curţii de Apel Bucureşti, definitivă

Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, să respingă ca nefondate contestaţiile depuse de fraţii Tate, dar şi de către celelalte două persoane din dosar.

Un avion de luptă al Chinei,
Un avion de luptă al Chinei, "manevră agresivă" în apropierea unei aeronave militare americane. Reacția Beijingului | VIDEO

Guvernul chinez a acuzat, miercuri, Statele Unite de "provocare" după un incident între un avion de vânătoare chinez şi un avion de recunoaştere american care zbura deasupra Mării Chinei de Sud, relatează AFP.

Guvernul va crește salariile profesorilor cu 1.000 lei brut de la 1 iunie. Personalul nedidactic, majorare de 400 lei
Guvernul va crește salariile profesorilor cu 1.000 lei brut de la 1 iunie. Personalul nedidactic, majorare de 400 lei

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.