(P) Ozonoterapia: cât de eficientă este utilizarea acestei metode alternative de tratament și când trebuie evitată?

11-12-2020 14:45

(P) Ozonoterapia: cât de eficientă este utilizarea acestei metode alternative de tratament și când trebuie evitată?

Cu siguranță cunoști termenul de strat de ozon din atmosferă. Rolul acestuia este de a filtra radiațiile ultraviolete și de a proteja de daunele cauzate de ele.

Ținând cont de toate implicațiile ozonului și rostul acestuia, a apărut ozonoterapia, o metodă terapeutică utilizată pentru tratarea anumitor boli.

Ozonul este o formă de oxigen care, spre deosebire de cel normal, este format din trei atomi, nu doi. El are un efect toxic asupra virușilor și bacteriilor, distrugându-le și inhibându-le activitatea.

Ozonul optimizează transportul oxigenului în celule și îmbunătățește proprietățile celulelor roșii din sânge.
Această metodă, numită ozonoterapie, folosește ozon medical. Cu toate acestea, amestecul de gaz poate diferi în ceea ce privește concentrația.


Iată ce trebuie să știi despre ozonoterapie:

 

Cum funcționează ozonoterapia și care sunt beneficiile acesteia?


Terapia cu ozon reușește să activeze proprii antioxidanți ai organismului, ceea ce poate preveni deteriorarea celulară și stimularea sistemului imunitar și al circulației sângelui.
Printre cele mai importante beneficii ale ozonoterapiei merită menționate:


• Are efect antibacterian, antiviral și fungicid
• Îmbunătățește circulația sângelui
• Activează antioxidanții și eliminatorii de radicali ai organismului
• Îmbunătățește aportul de oxigen

 

Care sunt bolile în care se utilizează ozonoterapia?


Ozonoterapia este folosită în domenii medicale diferite, precum: ortopedia, neurologia, medicina sportivă, medicina internă, endocrinologie sau stomatologie.


De asemenea, această metodă și-a dovedit eficiența și în alte domenii de aplicare, precum:


• Arsuri
• Răni sau leziuni infectate
• Hepatita B și hepatita C
• Boala inflamatorie intestinală
• Artroză
• Boli reumatice
• Dureri musculare


Cât de des este recomandat să apelezi la ozonoterapie?


Durata acestei terapii poate diferi în funcție de medic, însă majoritatea optează pentru un ciclu de tratament cuprins între 8 și 12 ședințe. Însă, este recomandat să existe o pauză de cel puțin o săptămână între tratamentele individuale.


Ozonoterapia poate fi utilizată în diferite forme, ozonul putând fi injectat în sau sub piele, mușchi sau venă. În funcție de boală, tratamentul poate fi urmat pe termen lung.

 

Poate fi ozonul periculos pentru organismul uman?


Ozonul este unul dintre cei mai puternici agenți oxidanți, dar în concentrații prea mari, acesta devine toxic pentru organisme. Terapia cu ozon folosește acest efect în condiții controlate, de obicei pentru a distruge microorganismele precum bacteriile sau ciupercile.


Tehnologia zilelor noastre a dus la apariția unui dispozitiv special ce permite purificarea aerului, a apei sau al alimentelor. De aceea, dacă vrei să beneficiezi de avantajele ozonoterapiei, este recomandat să îți achiziționezi un aparat de ozonoterapie pentru locuința ta. Este necesar, însă, să iei în calcul faptul că ozonul nu trebuie să fie inhalat permanent în cantități mari, căci poate duce la apariția unor reacții adverse.


Când nu trebuie utilizată această terapie?


În anumite situații, este recomandat să se evite utilizarea ozonoterapiei sau găsirea metodei potrivite pentru a obține beneficiile ozonului. Trebuie acordată o atenție specială celor care suferă de anumite boli de inimă sau embolii pulmonare, când există tulburări de coagulare a sângelui sau în cazul pacienților cu hipertiroidism.

De asemenea, această metodă trebuie evitată în cazul epilepsiei sau al femeilor însărcinate.


Ozonoterapia este considerată de foarte mulți oameni o metodă modernă foarte eficientă de tratare a anumitor afecțiuni ale organismului, de aceea, chiar dacă există numeroase controverse din punct de vedere medical, studiile efectuate până în acest moment i-au dovedit eficiența. Prin urmare, ozonul îți poate îmbunătăți viața și preveni sau elimina anumite afecțiuni!


Sursa foto: shutterstock.com


 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO