(P) 6 sfaturi practice de educație financiară

(P) 6 sfaturi practice de educație financiară

Cu toții ne dorim să prosperăm și să înflorim când vine vorba de resursele materiale.

Cu toate ca banii nu sunt epitomul fericirii, ei pot întreține anumite obiceiuri sănătoase și ne pot conduce către momente de fericire prin alegerile pe care le facem cu ei. Dar, de multe, ori relația pe care o avem cu banii este una anevoioasă, stresantă și păcătoasă.

Din păcate, deși materiile școlare conțin numeroase cursuri de matematică avansată și economie, nici unul din cursurile prezente în curriculă nu ne echipează cu atitudinea potrivită pentru o viață financiară sănătoasă.

Dacă mai luăm în calcul și distracțiile nenumărate din zilele moderne, putem să spunem cu ușurință că suntem în dezavantaj atunci când vrem să economisim. De fapt, cel mai important determinant al prosperității financiare sunt propriile noastre atitudini și comportamente legate de viața financiară. Odată ce conștientizăm acest lucru, totul devine mai simplu.

Cum putem să ne dezvoltăm aceste atitudini și aptitudini comportamentale, menite să ne schimbe viața?

Citește și
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European


• Citește cărți despre educație financiară


Primul pas pentru dezvoltarea noastră în domeniul financiar ar fi legat de modul în care ne alegem informațiile. Deși poate părea contraintuitiv, investiția în cărți de educație financiară, este primul pas din procesul nostru către a acumula prosperitate și poate chiar și niște dividende de fericire, deoarece ne ajută să navigăm mai conștient prin marea de tentații ce se prezintă în fața noastră și ne asigură toate instrumentele necesare pentru a putea prioritiza acțiuni viitoare.

Prin alegerea celor mai potrivite cărți de educație economică, fie ele chiar și second hand, ne putem orienta mai ușor în lumea modernă și putem face față cu brio celor mai neașteptate provocări. Având în vedere că există o piață vastă de cărți second hand din anticariate online și chiar fizice, recomandarea noastră, pentru a ocroti bugetul investit, este să alegem dintre ofertele de carte ale acestor spații virtuale și fizice.

educatie financiara advertorial

• Dezvoltă emoții financiare sănătoase


Odată ce conștientizăm relația noastră emoțională cu banii, este important să monitorizăm sentimentele ce ne inundă când ne gândim la bani. Prima reacție negativă cu care ne-am obișnuit în raport cu obiceiurile nesănătoase este să avem gânduri și credințe limitative în privința banilor. De aceea, multe dintre exercițiile de mindfulness se pot aplica și în raportul nostru cu bugetul.

Tacticile mindfulness ne învață să trăim în prezent și să fim blânzi cu sentimentele noastre, iar eventualele critici să le transformăm în fraze productive, pentru a realiza și a construi un univers echilibrat în care să putem să ne desfășurăm în cele mai bune condiții.

Un exercițiu sănătos pe care îl putem practica pentru a cultiva emoții pozitive în raport cu banii noștrii, ar fi să ne așezăm într-un loc ferit de distracții, unde să ne concentrăm atenția asupra respirației, iar apoi sa ne repetăm cuvantul bani de câteva ori în minte, iar fluxul de informații ce ne traversează conștiința să curgă liber fără să-l judecăm. Odată ce încheiem meditația mindfulness, luăm o coală de hârtie și un pix, și rescriem cuvintele și frazele ce s-au format în minte, iar apoi încercăm să le formulăm într-o manieră constructivă.

De exemplu, dacă în timpul exercițiului un gând ne spune: “Banii sunt o resursă limitată, iar eu nu mă pot bucura de ei” am putea rescrie această frază în: “Banii sunt o resursă ce fluctuează, iar uneori ne putem bucura de ei, alteori trebuie să îi economisim pentru a ne bucura de ei” pentru o perspectivă mai pozitivă și un raționament mai clar ce ne poate ajuta pe viitor să ne cristalizăm emoțiile negative pe care le avem în raport cu banii.


• Creează-ți un plan financiar


Pentru a evidenția relația pozitivă cu banii pe care încercăm să o construim, putem să ne creăm un plan financiar. Pornind de la venituri și scăzând cheltuielile absolut necesare supraviețuirii precum chiria, utilitățile și hrană, putem să aflăm dacă avem un surplus sau un deficit de buget. Dacă avem un deficit de buget, ar trebui să investim în educația noastră pentru a putea să ne sporim veniturile.

Există multiple cursuri online ce ne pot ajuta să devenim mai buni în domeniul în care activăm și dacă nu putem apela oricând la anticariate online, menite să ne delecteze cu o arie impresionantă de cărți de specialitate în domenii variate. Pentru că a deveni mai bun nu este un proces ușor, putem să echilibrăm bugetul prin a încerca să practicăm abilitățile pe care încercăm să le dobândim.

De exemplu, dacă lucrăm la o bancă în departamentul de relații cu clienții, și ne dorim să avansăm în departamentul de marketing, putem să practicăm aceste noi abilități din diversele platforme online ale economiei de proiect. Multe dintre platformele ce oferă cursuri în anumite domenii, oferă și locuri de practică pe care putem să le folosim cu dublu sens. Odată pentru perfecționarea noțiunilor din curs și odată pentru suplimentarea veniturilor noastre obișnuite.


• Prioritizează un fond de economii


Odată ce ne formăm emoții pozitive în relația noastră cu banii, este bine să folosim acele emoții în dezvoltarea de comportamente menite să le întărească. Și anume, să dezvoltăm un radar al cheltuielilor în raport cu veniturile.

Având în vedere că trăim în secolul tehnologiei, putem să ne folosim de aceasta pentru a ne monitoriza lunar veniturile si cheltuielile, astfel încât dacă raportul dintre venituri și cheltuieli este excedentar să putem să prioritizăm un cont sau un fond de economii.

Acest fond de economii poate fi accesat numai pentru planurile pe care ni le-am format cu acest surplus bănesc. De exemplu dacă strângem bani pentru nașterea primului copil, nu ar trebui să accesăm acele resurse până la momentul nașterii și tot așa cu alte obiective pe care ni le propunem în raport cu fondurile de economii.

educatie financiara advertorial

 

• Nu te îndatora


Pentru a menține o relație sănătoasă cu banii este important să nu ne îndatorăm. Deși cu toții suntem familiari cu perioada dinaintea salariului, este indicat să avem un buget bine alocat pe perioada lunii, pentru a fi siguri că ne plătim datoriile și nevoile primare, cum ar fi cele de hrană, casă și utilități, dar și un fond de rezervă pentru situații și cazuri neprevăzute.

Odată ce începem să acumulăm datorii pe la prieteni, resursele noastre nu sunt bine împărțite și înseamnă că nu am respectat anumiți pași anteriori, meniți să ne aducă echilibrul în relația noastră cu finanțele.


• Găsește o instituție de încredere și investește


Respectând cu acuratețe pașii din acest articol, acum suntem într-o situație favorabilă, în care am reușit să avem emoții pozitive în raport cu bugetul nostru și treptat l-am transformat dintr-un buget deficitar într-unul excedentar. Cu surplusul acumulat, putem de altfel să ne canalizăm atenția către un fond de investiții sau către o instituție de încredere unde putem cumpăra acțiuni.

Astfel putem crea și mai multă bunăstare financiară și ne putem îndrepta rapid către acel loc de confort și liniște psihică în ceea ce privește resursele acumulate.


Pentru că documentarea are un rol foarte important în acest proces de mindfulness financiar, te invităm să îți alegi cărțile de specialitate economică preferate din anticariatul nostru online.


 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Revoluționează Eficiența Energetică cu Sisteme Montaj Panouri Fotovoltaice de la Rufy Roof Engineering
(P) Revoluționează Eficiența Energetică cu Sisteme Montaj Panouri Fotovoltaice de la Rufy Roof Engineering

Într-o lume care caută soluții durabile pentru provocările energetice, Rufy Roof Engineering se distinge prin oferirea unor sisteme inovatoare de montaj pentru panourile fotovoltaice.

(P) Cum să simplifici garderoba copilului ca să devină mai autonom
(P) Cum să simplifici garderoba copilului ca să devină mai autonom

Copiii își doresc haine în care să se simtă confortabil și să se poată mișca liber, în timp ce părinții își doresc pentru cei mici îmbrăcăminte de calitate și versatilă, pentru ținute rapide și lejere în fiecare zi.

(P) Fațete vs coroane dentare: În ce situații sunt recomandate?
(P) Fațete vs coroane dentare: În ce situații sunt recomandate?

Cel mai mare avantaj pe care lumea modernă ni-l oferă este acela că avem posibilitatea de a găsi soluții pentru aproape orice problemă, mai ales atunci când vine vorba de aspectul estetic.

Recomandări
Condiția pusă de Putin Occidentului imediat după ce a fost învestit în fruntea Rusiei: „Alegerea le aparține”
Condiția pusă de Putin Occidentului imediat după ce a fost învestit în fruntea Rusiei: „Alegerea le aparține”

Vladimir Putin a preluat, marţi, funcţia de preşedinte al Rusiei pentru a cincea oară și a precizat că vrea să dialogheze cu Occidentul, dar cu o condiție.

Ministerul Apărării britanic, lovit de un atac cibernetic de amploare. Se prespune că în spatele atacului ar fi China
Ministerul Apărării britanic, lovit de un atac cibernetic de amploare. Se prespune că în spatele atacului ar fi China

Statul chinez a piratat Ministerul Apărării din Marea Britanie, iar parlamentarii vor fi informați despre o încălcare masivă a datelor care implică instituția, vizând personalul de serviciu, a relatat, luni, Sky News.

Furtuni puternice lovesc România. Cod galben de ploi torențiale, grindină și descărcări electrice în 25 de județe. HARTĂ
Furtuni puternice lovesc România. Cod galben de ploi torențiale, grindină și descărcări electrice în 25 de județe. HARTĂ

Meteorologii au emis, marţi, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, pentru 25 de judeţe, până aproape de miezul nopţii. Vor cădea şi 40 de litri de apă pe metru pătrat.