(P) 5 soluții împotriva mucegaiului din casă

promo

Mucegaiul crește și se dezvoltă în medii cu un nivel de umiditate ridicat.

 

În locuințe, apare pe tavan și pereți din cauze variate precum infiltrațiile de apă, lipsa unei ventilații adecvate, menținerea unor valori crescute ale temperaturii ambientale sau prezența condensului pentru perioade îndelungate.

Băile, bucătăriile, podurile și subsolurile sunt cele mai predispuse zone la apariția acestei ciuperci microscopice. Potrivit OMS, expunerea la mucegai poate avea efecte negative asupra sănătății. Vezi cum poți să-l îndepărtezi de pe suprafețele casei și cum poate fi prevenită apariția sa.

1. Aplică amorse și vopsea antimucegai

În zonele cu umiditate crescută, poți utiliza vopsele antimucegai de interior fără solvenți. Astfel de produse pot avea un dublu rol: combat mucegaiurile prezente deja în spațiile expuse (bucătăria, baia, spălătoria sau subsolul) și pot preveni dezvoltarea altor culturi.

Înainte de aplicarea acestora, trebuie să cureți cât mai bine de mucegai suprafața respectivă, apoi să o degresezi și să o usuci. Dacă vrei să zugrăvești zone din casă în care știi că sunt probleme, poți aplica într-o primă etapă o amorsă cu rezistență la mucegai.

Citește și
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front
2. Alege soluții pentru controlul umidității

Dacă te confrunți cu niveluri crescute ale umidității în spațiile închise din casă, poți controla mai bine valorile medii ale acestui parametru cu ajutorul unui higrometru de cameră și al unui dezumidificator.

Higrometrul afișează nivelul umidității, în timp ce dezumidificatorul poate elimina apa din aer, astfel încât valorile înregistrate să fie cuprinse în intervalul optim 30% - 50%. De asemenea, poți achiziționa plante ce rețin umezeala, precum ferigile, iedera sau chamaedorea.

3. Investește într-o hidroizolație de calitate

Apariția mucegaiului în locuință poate fi prevenită prin montarea corectă a unei hidroizolații. Îți recomandăm să apelezi la o echipă de specialiști cu experiență în astfel de lucrări și să achiziționezi doar materiale pentru hidroizolare (precum membrana bituminoasă, vata bazaltică sau mortarul pe bază de ciment și latex) de cea mai bună calitate.

Reține că, în afară de apariția mucegaiului și a igrasiei, infiltrațiile de apă în structura imobilului cauzează multe alte probleme: deteriorarea instalațiilor, scăderea rezistenței materialelor de construcție, desprinderea finisajelor sau extinderea problemei către locuințele vecinilor.

4. Monteză în pereți batoane congelate

Montarea batoanelor congelate în găuri din pereții casei reprezintă o soluție modernă împotriva apariției mucegaiului. Găurile trebuie făcute cât mai aproape de fundația imobilului, la 11 cm una față de cealaltă. De asemenea, trebuie să aibă o adâncime cu 2,5 cm mai mică decât grosimea pereților.

Batoanele trebuie ținute în prealabil în congelator, apoi introduse în găuri. După ce se topesc, același proces trebuie reluat de trei ori. Realizat corect, tratamentul împotriva mucegaiului cu batoane congelate poate fi eficient pentru o perioadă de până 25 de ani.

5. Aerisește fiecare încăpere din casă

Spațiile din casă trebuie aerisite zilnic, de cel puțin două ori, astfel încât umezeala să fie eliminată. După fiecare duș, este indicat să lași geamul deschis până când aburii sunt eliminați complet. În caz contrar, se poate forma condens, un factor de risc pentru apariția culturilor de mucegai.

Dacă baia nu are geam, achiziționează un sistem de ventilație pentru ajutarea nivelului de umiditate. Evită să usuci rufele într-un spațiu închis sau fără o ventilație optimă. Atunci când apa din țesături este evaporată, nivelul de umiditate al încăperii respective crește automat.

Cum este afectată sănătatea de expunerea la mucegai?

Expunerea la mucegai poate provoca o serie de probleme respiratorii, de la congestie nazală și tuse până la dispnee și astm. În cazuri severe, poate cauza chiar și pneumonie sau alte boli pulmonare grave. De asemenea, mucegaiul poate declanșa o serie de simptome alergice: strănut, iritații ale ochilor sau erupții cutanate.

În cazuri grave, poate provoca șocul anafilactic. Mai mult decât atât, mucegaiul poate slăbi sistemul imunitar, determinând organismul să fie mai susceptibil la infecții și boli. De asemenea, poate agrava anumite afecțiuni autoimune preexistente.

Pe termen lung, expunerea la mucegai poate cauza probleme de sănătate cronice, de natură pulmonară și neurologică. Acest lucru poate fi deosebit de periculos pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit, copii și persoanele în vârstă. Copiii expuși la mucegai de la o vârstă fragedă prezintă un risc ridicat de a dezvolta astm.

Raportează-te la informațiile descoperite astăzi și pune în practică aceste soluții eficiente pentru îndepărtarea mucegaiului sau prevenirea apariției acestuia. O casă fără depuneri de mucegai nu doar că arată mai bine, dar reprezintă și un mediu mult mai sigur pentru sănătatea celor din familie.   

Articol recomandat de sport.ro
FOTO ȘI VIDEO Reacția presei maghiare după ce steagul Ținutului Secuiesc a fost interzis pe Arena Națională. Suporter: "E doar un steag! Pentru ce?"
FOTO ȘI VIDEO Reacția presei maghiare după ce steagul Ținutului Secuiesc a fost interzis pe Arena Națională. Suporter: "E doar un steag! Pentru ce?"

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Vacanțe în rate: cum să plătești eșalonat pentru o vacanță în 2024
(P) Vacanțe în rate: cum să plătești eșalonat pentru o vacanță în 2024

Când preferă românii să plece în concediu? Care sunt destinațiile lor preferate și cât de dispuși sunt să ia un împrumut pentru a avea vacanța dorită?

(P) Cea mai importantă conferință din România despre digitalizare și inovare în sectorul de construcții – INNOCONSTRUCT 2024
(P) Cea mai importantă conferință din România despre digitalizare și inovare în sectorul de construcții – INNOCONSTRUCT 2024

Technology Enabled Construction vă invită în perioada 29-30 mai la noul centru de conferințe al UTCB, la cea mai importantă conferință internațională organizată în România privind inovarea și digitalizarea în construcții, INNOCONSTRUCT.

(P) Top 5 avantaje ale autoturismelor electrice
(P) Top 5 avantaje ale autoturismelor electrice

Având în vedere trendul care s-a conturat deja de câțiva ani în industria auto, se pare că viitorul autoturismelor va fi din ce în ce mai mult unul electric.

Recomandări
Prima reacție a premierului Benjamin Netanyahu după ce CPI a cerut mandat de arestare pe numele lui, pentru crime de război
Prima reacție a premierului Benjamin Netanyahu după ce CPI a cerut mandat de arestare pe numele lui, pentru crime de război

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât pe numele său, cât şi pe numele unor lideri Hamas.

500.000 de euro fonduri europene la o școală din Călărași. Profesorii vor să-i ajute pe copii să-și termine studiile
500.000 de euro fonduri europene la o școală din Călărași. Profesorii vor să-i ajute pe copii să-și termine studiile

Jumătate de milion de euro fonduri europene au ajuns la școala cu risc de abandon din Curcani, județul Călărași. Proiectele au fost scrise de profesori care vor să-i ajute pe copii să-și termine studiile și să aibă un viitor.

Ce se va întâmpla în Iran, după moartea președintelui. „Liderul suprem nu mai deține puterea absolută”
Ce se va întâmpla în Iran, după moartea președintelui. „Liderul suprem nu mai deține puterea absolută”

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, “nu mai deține puterea absolută în țară”, iar dacă poporul va vota pentru un președinte mai moderat, acesta va fi obligat să accepte rezultatul votului.