”Otravă de șobolani, sare de baie”. Ce încep să consume elevii României, din primele clase


Ultimul update: Sambata 23 Februarie 2019 20:54
Data publicarii: Sambata 23 Februarie 2019 19:03
Categorie: Romania, te iubesc!

"Am început cu drogurile în clasa a 4-a". Este mărturia dureroasă a unui adolescent căruia stupefiantele îi distrug încet, dar sigur, viaţa.

Duminică, de la ora 18, la ''România, te iubesc!'' pătrundem în lumea celor ca el. O anchetă amplă despre trafic şi dependență, mutate de la liceu la gimnaziu.

Veţi putea vedea mărturii zguduitoare ale unor elevi deveniţi traficanţi, cu detalii despre modul în care marfa nocivă pătrunde în unităţile de învăţământ. Veţi putea auzi şi declaraţiile făcute de unii profesori, cu identitatea protejată, despre un fenomen tolerat, dezvoltat pe fondul lipsei de reacţie a autorităţilor.

Avem un sistem de învăţământ despre care se spune tot mai mult că e dominat de o prăpastie în relaţia dintre elevi şi profesorii lor. O societate în care părinţii sunt tot mai absenţi din viaţa copilului. E contextul în care oficialii Agenţiei Naţionale Antidrog fac un anunţ sec, dar alarmant, în privinţa consumului:

Diana Șerban, psiholog, șef serviciu Agenția Națională Antidrog: "Vârsta de debut este undeva la, depinde de substanţă evident, undeva la 10-11 ani, ceva mai scăzută.

Constantin Negoiță, director Agenția Națională Antidrog: "Nu există afacere mai profitabilă decât traficul şi consumul de droguri!"

Pe reţelele de socializare circulă imagini în care copii mult prea fragezi ajung să fumeze ţigări suspecte. Sunt cu ghiozdanele în spate, se dau cu trotineta şi nu concep riscuri. Din mediul online îşi extrag informaţiile despre droguri care, chipurile, nu le fac rău deloc.

Elev: ”Vă spun sincer că eu îmi rulam şi în bancă, la ele! Umblam cu ele şi în bancă, de faţă cu profesorii! Adică îmi puneam aşa un caiet şi ghiozdanul.

Copii şi tineri ajung să consume droguri extrem de nocive, despre care specialiştii susţin că le distrug, la propriu, creierul.

Doctor Alin Șuiu Apostol, specialist psihiatrie pediatrică: "Nu ştii ce e acolo, ce substanţe bagă, otravă de şobolani, sare de baie."

Cum acţionează cannabisul, etnobotanicele şi alte droguri vedeţi în ancheta de duminică, atunci când vă arătăm şi cum reacţionează cei aflaţi de cealaltă parte a catedrei, adică profesorii şi inspectorii din învăţământ.

Elena Ștefan, inspector școlar la ISMB: "Faptul că mulţi susţin că au consumat la şcoală, nu! Nu au consumat la şcoală, el este elev, dar nu a consumat la şcoală! Nu are cum să consume la şcoală!"

Lucian, fost consumator: ”Şi în clasă aveam colegi cu care mă drogam, da!"

Uimitoare sunt şi dezvăluirile făcute de unii dascăli, sub protecţia anonimatului.

Profesor: "Conducerile unităţilor de învăţământ, profesorii înţeleg să tolereze acest consum de droguri şi chiar să îl acopere.

Și din păcate elevii mai mici, de 5-8, văd şi ei aceste lucruri şi încep şi ei de la clasa a 7-a să fumeze substanţe interzise, la clasa a 8-a!"

Vârsta de debut la consumul de droguri s-a mutat în gimnaziu, iar dependenţii îi determină şi pe alţi copii să consume regulat. Teoretic, există programe de prevenţie în şcoli.

Tânără dependentă: ”În niciun caz nu m-au convins, m-au făcut şi mai curioasă să le consum!"

Medic psihiatru: ”E nevoie să educăm părinţii, e nevoie să educăm şcoala şi este nevoie să educăm tinerii. Şi pentru a face asta avem nevoie de nişte programe la nivel naţional."

Flagelul se amplifică la nivel naţional, drogurile au ajuns şi în mediul rural. Doar că nu avem centre pentru minori, în România, finanţate de către stat.

La ”România, te iubesc!” vă arătăm şi că statul a finanţat de-a lungul timpului o serie de proiecte în numele celor dependenţi de droguri. Doar că banii s-au pierdut prin hârtii, iar centrele nu au funcţionat nici măcar o zi. 

SUPRADOZĂ DE INCONŞTIENŢĂ se numeşte reportajul în care vorbim, pe larg, despre drama părinţilor şi despre lipsa de colaborare a autorităţilor, la emisiunea "România, te iubesc!”.

Captură uriaşă de droguri. Interlopii ar fi atacat un şofer, crezând că e cărăuş
Mărturia unei tinere care a ajuns dependentă de canabis.
Momentul când fortăreaţa lui Pablo Escobar din Medellin este aruncată în aer. VIDEO
FULLSCREEN
”Otravă de șobolani, sare de baie”. Ce încep să consume elevii României, din primele clase
  • /

Sursa: Pro TV