„Botoșani în paragină”. Comune fără gaz, apă și canalizare, dar cu localnici „mulțumiți” de primarul lor

×
Codul embed a fost copiat

Botoșani în paragină, partea a II-a. O anchetă de Paula Herlo. Județul Botoșani a fost condus alternativ de PSD și PNL. Ambele partide au dat Direcției Naționale Anticorupție dosare în lucru.

Doi lideri județeni au fost reținuți, iar unul a făcut și pușcărie pentru corupție fiind acuzat că ar fi spălat 5 milioane de euro prin firma unui interpus. Al doilea își așteaptă verdictul după ce în primă instanță l-a condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru că și-ar fi construit casa pe banii unui afacerist cu interese în zona de construcții de drumuri. 

În tot acest peisaj sarac, oamenii politici au prosperat 

Județul a fost condus alternativ de lideri locali din PSD și PNL. Ambele partide au dat Direcției Naționale Anticorupție cazuri de cercetat, iar procurorii au descris aici un cazuri școală de fraudare a banilor publici.

Președintele Consiliului Județean, acționar într-o firmă, scoate la licitații lucrări de construcție. O societate a unui apropiat le câștigă pentru că are informații din dosare și oferă cel mai mic preț. Odată atribuită lucrarea, banii ajung în conturile șefului de județ prin închirieri de utilaje de la firma la care este acționar.

Constantin Conțac ajunge președinte al Consiliului Județean Botoșani în 2002 din postura de om de afaceri. Preluase societatea de transport comunistă, Transporturi Auto SA. Era, așadar, șef peste județ, iar la buget erau bani mulți pentru refacerea infrastructurii rutiere. Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Botoșani era condusă chiar de fiul lui Conțac și în această calitate, scotea la licitație lucrări. Procurorii spun că între 2002 și 2006, toate lucrările au fost câștigate de firma CONSTRUCT COM SRL, deținută de un fost coleg de liceu al lui Conțac. Pentru că societatea avea doar două autocamioane și o mașină, n-avea cum să onoreze contractele așa că, închiria utilajele de la firma unde Conțac era acționar, Transporturi Auto SA. În felul acesta, 5 milioane de euro au fost spălați prin conturile firmei ca să ajungă la familia Conțac.

Citește și
iohannis
Klaus Iohannis: Niciun român nu trebuie să se teamă. România este o ţară sigură

Procurorii spun că Andrici, patronul firmei intermediare, primea un comision de 0,43 % din profit, iar pentru asta a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Constantin Conțac și fiul său au fost condamnați la trei ani de închisoare cu executare și de la fiecare s-a confiscat suma de 191.865 de lei. Fostul președinte a ieșit după 11 luni, iar fiul său, Liviu, după 2 ani. Acesta din urmă a făcut o mișcare interesantă în urmă cu doi ani când a preluat de la intermediar firma prin care s-ar fi spălat banii județului, Construct COM SRL.

Practic, fiul devine patronul firmei prin care au fost acuzați că au spălat aproximativ 20 de milioane de lei. 

Echipa a încercat să ia legătura cu el, dar nu a răspuns apelurilor lor 

La scurt timp de la cesionarea acțiunilor, câștiga lucrări de peste 20 de milioane în asociere cu o firmă al carei patron a recunoscut că a dat mită ca unui lider politic ca să câștige lucrări de asflatare și contructii în județ.

Este vorba de Florin Țurcanu căruia în județ i se spunea Împăratul, care își face repede loc în rechizitoriile DNA. Procurorii descriu un alt mod de operare a liderilor locali ca să fraudeze bugetul în cârdășie cu influenți oameni de afaceri din zona construcțiilor.

Florin Țurcanu era în urmă cu zece ani pe cai mari în politică. Era vicepreședintele PNL la nivel național și deputat în Parlamentul României.

Florin Țurcanu, fost președinte al Consiliului Județean Botoșani:A venit un om de afaceri să-mi propună bani."

În 2012 decide să lase locul de parlamentar viitoarei sale soții și se aruncă în lupta electorală pe plan local.

În campania electorală promitea bunăstare doar că, la scurt timp, procurorii l-au acuzat că adusese bunăstare doar în casa lui. O casă construită de un om de afaceri căruia i-a promis că-și va folosi influența ca să câștige contracte la licitații.

Procurorii spun că Țurcanu i-a promis patronului firmei Cornell's Floor că va câștiga prin atribuire directă două lucrări în comune și că va fi câștigătorul unui proiect de finanțare europeană de 14 milioane de lei pentru reabilitarea Complexului Monahal Coșula.

Firma lui Bârsan a participat în asociere de firme și la alte două licitații pentru reabiliatrea unor drumuri județene și naționale în valoare de aproape 30 de milioane de lei. Niciuna nu a fost câștigată de omul de afaceri așa cum îi promisese Țurcanu.

Țurcanu a făcut apel la sentință și încă așteaptă verdictul final după ce Instanța a pronunțat până acum 24 de amânări.

Florin Țurcanu, fost președinte al Consiliului Județean Botoșani:Nu vreau să discut despre asta."

Marcel Bîrsan, patronul firmei Cornells' Floor:Nu doresc să discut public lucrurile acestea.

Florin Țurcanu e în continuare jucător politic local 

A devenit vicepreședintele ALDE Botoșani, iar prin fuziunea cu PNL susține că se întoarce acasă. Următorul termen de judecată e peste câteva zile.

Patronul firmei Cornells' Floor a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influență, dar își vede în continuare de treabă și este unul dintre principalii câștigători ai licitațiilor cu Primăriile din județ. Cea mai bogată dintre ele, Mihai Eminescu, care numără 10 mii de locuitori a încheiat în ultimii trei ani cu firma lui contracte în valoare de aproape 4 milioane de euro din atribuiri directe și licitații.

Primar la Mihai Eminescu e Verginel Gireadă condamnat la închisoare cu suspendare pentru fals și uz de fals după ce ar fi modificat titluri de proprietate ca să își însușească niște terenuri din comună. Este unul dintre liderii politici importanți ai județului din postura de primvicepreședinte PNL, alături de președintele Costel Șoptică.

Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu:Dar cine n-o avut dosare penale? Când vrem să facem un dosar din orice semnătură. Eu eram un adversar redutabil, eram incomod.

Verginel Gireadă devine primar în comună în 2004. În 2012 își dă demisia după condamnarea care îi interzicea să mai ocupe funcții publice. O aruncă în luptă pe soția lui, Aneta, care câștigă alegerile și conduce localitatea două mandate.

Câștigă un mandat de deputat alături de celălalt lider local PNL, Costel Șoptică, în trecut mâna dreaptă a lui Florin Țurcanu. Și pentru că orice parlamentar are nevoie de consilieri, cei doi și-au angajat copiii reciproc. Fiica lui Gireadă la cabinetul lui Șoptică, iar fiul acestuia, la cabinetul fostului primar. Când s-a aflat, ambii copii au renunțat să mai lucreze la cabinetele parlamentare.

Verginel Gireadă: Atunci când am devenit parlamentar, am angajat fiul unui coleg de partid.” 

Familia, angajată în funcții publice 

Gireadă n-a mai prins un loc eligibil, așa că soția a renunțat la funcție ca să se întoarcă el la primărie. Pentru Aneta era pregătit deja postul de subprefect pe care l-a pierdut, însă, luna trecută, după ce PSD a revendicat aceste funcții.

Verginel Gireadă:E angajata primăriei Mihai Eminescu. Acum e în concediu.”

Azi, Aneta Gireadă e anagajată a primăriei Mihai Eminescu, alături de fiica lor, Andreea, care e consilier juridic, un nepot, șef la gospodărirea comunală și soția lui, consilieră. Fiul soților Gireadă, Andrei, care gestionează și afacerile în agricultură ale familiei, e, de asemenea, consilier local.

Catalin Moraru e jurnalist la Monitorul de Botoșani de mai bine de 20 de ani. De atunci urmărește clasa politică locală și spune că prima grijă a aleșilor după ce ajung în funcții e să-și ajute rudele să devină bugetare.

Catalin Moraru, jurnalist la Monitorul de Botoșani:Cel mai mare angjator e statul, și cel mai mare investitor. În instituțiile publice, dacă te duci în față și strigi nașul, se deschid jumătate din ferestre, nu doar ministrul, de aia e normal să-ți ajuți copiii și rudele. E o chestie normală la Botoșani. Trebuie să-ți ajuți și să-i pui în funcții publice să mănânce o pâine albă.” 

Gireadă nu vede o problemă în angajarea rudelor câtă vreme e legal 

Interesant e că în declarația de avere a fiicei apare și soțul ca fiind angajat inginer la Cornell's Floor, deținută de Marcel Bârsan, despre care presa locală scrie că e apropiat al lui Gireadă.

Verginel Gireadă: Eu cu domnul Bârsan mă cunosc din 900, dinainte de când avea 10 ani. Eu sunt prieten cu toți oamenii de afaceri din județul Botoșani.

Un milion euro e valoarea contractelor atribuite direct firmei lui Bârsan, în ultimii trei ani. Ce nu spune Gireadă e că legea lasă primăriile să-și aleagă firmele cu care lucrează dacă încheie contracte sub limita legală a 100 de mii de euro. Deci, și dacă se înscriu 1000, primarul hotărăște cui dă lucrarea.

Marcel Bârsan, patronul firmei Cornell's Floor: Sunt obligat să vă răspund? Dreptul meu e să nu dau niciun răspuns."

Primăria condusă de Gireadă are un buget din venituri proprii anual de 3 milioane de euro. În plus, derulează lucrări prin fonduri guvernamentale. Spune că a turnat asflat pe 60% dintre străzi. 63, 64, 80% dintre locuitori au apă, însă la rețeaua de gaz stă ceva mai prost. 

„Noi proștii...” 

Așadar, nevoi ar fi, însă primarul își permite să cheltuiască aproape 100 de mii de lei în ultimul an și jumătate ca să plătească publicitate în 20 de publicații online. 74.800 a plătit anul trecut și încă 20 de mii anul acesta.

Vergiel Gireadă: Nu există. Am ziare pe care nu le citesc de-al dracului și vreau eu vreau să văd altă presă. Nu aleg eu, alege consiliul local dacă decide să se facă campanie.

Paula Herlo: Dumneavoastră acasă aveți canalizare, apă, gaze?

Vladimir Onofrei, localnic:Nu. Gazele au aleșii.

Paula Herlo: Asflat aveți pe stradă?

Vladimir Onofrei:Numa capetele. El și-o pus până la poartă, până în casă. Noi proștii...

Cătălin Moraru, jurnalist la Monitorul de Botoșani: Odată ce activitatea economică e extrem de scăzută, economia e slabă și aici, în presă, statul e principalul investitor. Instituțiile statului, în momentul în care instituțiile au banii cu care presa poate supraviețui, presa se transformă. Unii ziariști mai lasă de la ei, mai lasă de tot de la ei, devin trompete de partid pentru a primi acei bani. În momentul în care ești ziarist ca să iei un salariu.”

Paula Herlo: Nouă localități aparțin de Mihai Eminescu. Nu au asfalt, canalizare, iar de gaz nici nu poate fi vorba. Primarul spune că oamenii sunt mulțumiți și că nimeni nu s-a plâns până acum.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Proiect: În 2022 pot fi vânați maxim 140 de urși în pădurile din România
Proiect: În 2022 pot fi vânați maxim 140 de urși în pădurile din România

Numărul maxim al cotelor de intervenţie în cazul ursului brun va fi, în acest an, de 140 de exemplare, jumătate din cota anuală acordată înainte de anul 2016, a anunţat vineri Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

 

Klaus Iohannis: Niciun român nu trebuie să se teamă. România este o ţară sigură
Klaus Iohannis: Niciun român nu trebuie să se teamă. România este o ţară sigură

România este foarte bine apărată şi are toate garanţiile de securitate, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, vineri, la conferinţa comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Coronavirus România, bilanț 11 februarie. 22.737 cazuri noi de infectări în ultimele 24 de ore
Coronavirus România, bilanț 11 februarie. 22.737 cazuri noi de infectări în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat vineri, 22.737 cazuri noi de infectare cu coronavirus şi 132 de decese, 5 fiind anterioare.  

iLikeIT. Cum pot ajunge elevii din România să studieze gratuit la cele mai prestigioase universități din lume
iLikeIT. Cum pot ajunge elevii din România să studieze gratuit la cele mai prestigioase universități din lume

Cele mai prestigioase universităţi din lume se întâlnesc online cu elevii şi studenţii din România.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.