Francezul care face harta mestesugurilor traditionale din Romania. “Asta este valoarea cea mai faina”

×
Codul embed a fost copiat

"PARIZIANUL" CUCERIT DE ROMANIA. Intr-o Romanie frumoasa, care se naruie sub nepasarea celor ce nu mai stiu sa-si aprecieze patrimoniul, un tanar arhitect s-a intors impotriva curentului.

Crescut si educat in vest, s-a intors acasa, ca sa-si cunoasca originile. Si n-a mai vrut sa plece. Se simte dator sa salveze arhitectura satelor romanesti si mestesugul traditional aflat pe cale de disparitie.

Pierre Bortnowski - dupa revista Forbes unul dintre primii 30 de tineri intreprinzatori ai Romaniei cu performante iesite din comun: e arhitect - pasionat de case romanesti cu istorie si neobosit in restaurarea lor. "Asta e valoarea cea mai faina a Romaniei!", spune el.

Nascut dintr-un tata fugit in Franta, in vremuri comuniste, a ajuns in Romania abia in studentie, cu bursa. Nu vorbea o boaba romaneste, dar voia sa-si cunoasca originile. S-a indragostit de aceasta lume si n-a mai plecat. Impreuna cu colegi si prieteni voluntari s-a pus pe treaba: organizeaza tabere - santier pentru studentii arhitecti. Sute de oameni au invatat impreuna cu el cum se imbina materialele de constructie si ce inseamna mestesugul - vechi sau nou!

"Daca nu intelegi ce inseamna realizarea desenului tau, n-ai nici o sansa sa faci un desen care va avea sanse sa fie realizat cum trebuie! Cand te formezi ca profesionist, trebuie sa te duci sa cauti ce ai nevoie, trebuie sa fii active, sa fii proactiv, sa nu astepti!”

Citește și
fierarie in Talisoara
"Nu saracia e problema noastra, ci mizeria spirituala". Satele noastre ascund comori, dar numai strainii stiu sa le descopere
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Vrea sa aduca pe santiere si profesorii: “Sa vina sa-si murdareasca putin mainile, sa se reconecteze cu realitatea”.

A recuperat de la stat cula olteneasca a strabunicului, deposedat de comunisti. Cu un grup de voluntari de la fundatia ProPatrimonio, a peticit alte cule vechi, care stateau sa se darame fiindca proprietarii n-au bani sa restaureze. Cula de la Curtisoara e azi muzeu viu: copiii din sat sunt invitati la ateliere de arta. Dar planul adevarat lui Pierre este sa-i ajute pe localnici sa-si pastreze propria mostenire.

A relevat si cartografiat intreaga asezare, fiindca a observat cat de bine a fost gandita de stramosi - cu gradini orientate spre soare, cu case ferrite de vantul aspru al iernii. Voia chiar sa-i ajute pe tarani sa le renoveze si sa le adauge confortul modern. Putini au inteles ce vrea olteanul cu accent parizian si multi vor sa continue sa inalte constructii moderne, prea mari pentru nevoile lor.

Dar Pierre e optimist. De cand a participat la Campania stirilor PRO TV "salveaza Romania frumoasa!" a primit sute de mesaje de la oameni care vor sa-si restaureze propriile case batranesti. Vrea sa-i ajute pe toti. Cu sfaturi, proiecte si mai ales specialisti. Face si o harta a acestor specialisti, gratie careia oricine va putea gasi pe internet mesteri buni pe care Pierre ii cunoaste. Gandeste pe termen lung: daca cererea creste, batranii mestesugari isi vor lua ucenici.

Francezii au stiut dintotdeauna ca mereu va fi nevoie de mesteri priceputi sa salveze patrimoniul architectural. Fabien Monestin e fierar si a venit la noi sa invete mestesugul traditional, la Tibanesti. S-a indragostit de limba romana si de satele moldovenesti. Viseaza sa se mute acolo intr-o zi, sa fie si el pe harta mestesugarilor facuta de Pierre. Deocamdata isi castiga painea restaurand portile vechi ale Bucurestilor.

Si in Bucuresti, Pierre e active: protesteaza fata de demolarea massiva si fara cap a patrimoniului. S-a implicat in salvarea Halei Matache. A iesit in strada, la proteste, a crezut ca aa convins autoritatile ca istoria merita salvata. Le cere bucurestenilor sa fie mai constienti de valoarea micului Paris si sa indrazneasca sa-l apere de autoritati, care actioneaza adesea ca in vremuri comuniste.

Agentul platit sa pazeasca molozul ne someaza sa plecam, ca n-avem autorizatie de filmare. “E spatiu public. Suntem in oras, in orasul nostru”, spune Pierre. “E o chestie de masa critica! Se zice ca cu 800 de oameni poti sa schimbi lumea si eu cred in chestia asta. Si de exemplu, la nivel de vot national, mi se pare ca a aparut o masa critica de oameni care au decis ca vor altceva”

Stie ca Romania nu se va schimba peste noapte, ci in pasi mici. E fericit ca sunt tot mai multi ca el. E convins ca impreuna vor reusi sa salveze de la disparitie mestesugul traditional, sa opreasca distrugerea partimoniului romanesc, si sa-l si puna in valoare.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Doi corporatisti din Bucuresti si-au cumparat un CASTEL vechi de patru secole. Cat a costat in plin boom imobiliar
Doi corporatisti din Bucuresti si-au cumparat un CASTEL vechi de patru secole. Cat a costat in plin boom imobiliar

 V-ati gandit vreodata sa va investiti economiile intr-un castel, o bucata din istoria tarii? A facut asta un cuplu de corporatisti care lucreaza in Capitala

"Nu saracia e problema noastra, ci mizeria spirituala". Satele noastre ascund comori, dar numai strainii stiu sa le descopere

Aproape jumatate dintre romani traiesc in mediul rural. Pare imposibil sa transformi sate sarmane in asezari infloritoare, cu locuitori fericiti. In alte tari, insa, nu e doar posibil, ci se si intampla de decenii bune.

Marile descoperiri sunt tinute secret de frica hotilor.
Marile descoperiri sunt tinute secret de frica hotilor. "O minune a lumii a ajuns un dezastru"

Speologii tin secret descoperirile lor pentru a-i tine departe pe hoti. Rares Nastase si Sergiu Matei au avut sansa sa vada dovezi din vremea omului preistoric, dar si vestigii umane din vremea tracilor, care vorbesc despre ritualurile acelor vremuri.

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.