A transformat biserica în grădiniță și loc de întâlnire pentru Alcoolicii Anonimi

×
Codul embed a fost copiat

DUHOVNICII DINTRE BETOANE II. O comunitate este puternică dacă te implici, dacă îi ajuți pe oamenii ei să treacă peste obstacole.

Este filosofia după care se ghidează preotul Visarion Alexa. Așa că în curtea bisericii se construiește acum o grădiniță, iar copiii din parohie fac meditații gratis în biserica.

Locul e deja neîncăpător pentru oamenii care vin sau se întorc aici din toate colțurile Bucureștiului. Cu încredere și credință, își pun în fața preotului toate problemele, la care de multe ori găsesc rezolvare. Sau pe care pur și simplu le lasă în urmă pe măsură ce descoperă lumina dinăuntru.

Biserica a fost construită la începutul anilor 2000. Și acum curtea arată că un șantier pentru că lucrările nu sunt gata.

Visarion Alexa, preot: “Aici era locul unde se drogau consumatorii și beau bere. Când am ajuns noi aici tocmai aflasem că în Militari sunt cam 10.000 de toxico-dependenți, consumatori. Stăm lângă una dintre zonele cel mai rău famate din cartierul Militari. Am zis că, neapărat, această biserica să o dedicăm tinerilor, care sunt cei mai expuși în zona aceasta.

Citește și
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Tinerii sunt tința noastră. Sunt 300 de tineri, s-au atașat sufletește de locul acesta, s-au căsătorit, au făcut familii și au copii, foarte mulți copii și ne-au cerut o soluție. Părinte, copiii noștri vrem să crească în curtea bisericii. Și ce propuneți? Păi ce să propunem, o grădiniță.”

Din păcate, criza din 2008 a întrerupt lucrările, dar preotul e convins că într-o bună zi acest loc va fi plin de copii.

Visarion Alexa, preot: “Dacă te gândeșți doar la clădiri s-ar putea să pierzi oamenii. Eu vreau să fie o comunitate aici care să fie vie și dacă biserica o să dispară, să fie ei biserica. Asta-i parorhia, tot ce se vede în jur e parorhia noastră. Lângă parcul Politehnicii – betoane, betoane, asta e Creștinismul în betoane, ce să facem…”

Deocamdată, funcționează doar subsolul grădiniței, unde sunt ținute cursuri și meditații gratuite pentru copii.

Maria Nicolăescu, profesor: “Bucuria asta, să îi vezi așa impliniti și pleacă cu ceva câștigat. Și avem o vorbă: ce învățăm noi să facem să dăm mai departe. Să îi învețe și pe copiii de la bloc, de la școală, să dea mai departe. Ei se ajută între ei, socializează, vorbesc.”

În alt colț, un fost profesor de matematică le descoperă puștilor tainele șahului. Mai târziu, urmează lecția de pian, iar în timpul săptămânii, aici se fac meditațîi la limbi străine și matematică.

O dată pe săptămâna, subsolul grădiniței devine loc de adunare pentru Alcoolicii Anonimi, oameni care cu ajutorul Divinitații au reușit să renunțe la patimă care le-a transformat viață în iad.

Visarion Alexa, preot: “E un flagel. În România, e un flagel major. Și în oraș, dar mai ales în lumea satului, alcoolul face ravagii mari. Distruge sate inregi, familii din păcate. Și nu există o informare sau instituții sau grupuri de terapie care să depună efort să nu se întâmple lucrul acesta în rândul tinerilor.”

Ravagii fac și drogurile.

Visarion Alexa, preot: “Într-una din zile văd un grup de 4 tineri în biserică, rugându-se aproape 2 ore nemișcați. Și i-am văzut mai multe zile făcând lucrul acesta. Două ore se așezau în genunchi și se rugau nemișcați. Trei băieți și o fată. La un moment dat, invidios într-un fel pe ei, eu nu aveam performanță asta să stau nemișcat și să mă rog. M-am dus la ei să îi întreb: "Ce-i cu voi, cum de reușiți, spuneți-mi și mie!" "Părinte, înainte de a veni aici, fumăm!", "Bravo mă, și de ce fumați?" "Știți ce profundă e rugăciunea după două joint-uri, habar nu aveți!"

Nu le-am făcut nimic, pentru că ei aveau o practică îndelungată în sensul asta. Doar atât le-am spus: că ar fi bine să tragă și niște concluzii, nu doar să se bucure de efectele unei rugăciuni pline de joint-uri. "Cum adică părinte?" “Păi ia vedeți, ce se întâmplă cu voi după ce se termină momentul? Aveți putere de concentrare, puteți memora, puteți fi eficienți la locul de muncă?” Nu prea, le cam tremurau mânuțele. Se numește că s-au ars, sunt arși... Sigur că beneficiile spirituale ale drogurilor pot fi uriașe, dar te ard. S-ar putea, la un moment dat, să nu te mai poți nici ruga, nici munci."

L-am întrebat care sunt problemele oamenilor care ajung aici.

Visarion Alexa, preot: “Capul de lista este partenerul de viață. Următoarea problemă, o treaptă mai jos: job-ul. Surse puternice de stres și de viață rea, din păcate. Stres enorm, pe care nu știu să-l gestioneze, nu știu să-l poarte. Iar eu încerc, nu neapărat dintr-o deșteptăciune, că nu am mai multă experiență decât au ei, ci din experiență lor, îi vedeți aici: ei sunt marii mei învățători, aici pe perete - Sfinții. Eu citesc ce au făcut ei, cum au trăit ei și le povestesc și oamenilor acestora. Și uneori lucrurile se întâmplă bine.

În 2017, pe sectorul 6 au fost 2.000 de divorțuri din 2.500 de căsătorii. Vă dați seama, la ora actuală, stresul căsătoriei este unul uriaș. Și pe căsătorie, pe viața de cuplu se pun niște presiuni uriașe. Oamenii nu mai simt comfortul unei vieți în doi. E o viață grea, pentru că orgoliile sunt mari, oamenii nu mai au nevoie unii de alții cum aveau în trecut. Viață de unul singur, celibatul, este extrem de atractivă.

Viața în doi e foarte grea. Dar dacă ți-ai propus să-l cunoști pe Dumnezeu, e cea mai potrivită cale să o faci. Căsătoria este o stare în care ego-ul moare, în fiecare zi. Moare în față soției tale, moare în față copiilor tăi, în fiecare zi! E cea mai scurtă cale să scapi de ego, de egoism. Și atunci Dumnezeu se poate așeza în omul care nu mai trăiește egoist. Pentru, mine căsătoria este o cale de sfințenie să zic, de desăvârșire. Unii pleacă în Tibet, alții meditează toată noaptea, eu sunt căsătorit.”

Are trei copii și locuiește într-un sat la marginea Bucureștiului. Aici își mai trage sufletul și încarcă bateriile. Că să stea și cu familia a trebuit să facă un program.

Visarion Alexa, preot: “Marțea, miercurea și vinerea sunt zile de biserica până noaptea, în rest sunt până la 4-5... E foarte important că biserica să fie deschisă permanent, de exemplu la noi la biserica nu doar eu am cheia, ci și majoritatea enoriașilor au cheia de la biserica. Sunt peste 100 de chei. Când vor să vină să se roage noaptea, trec printr-o stare… au cheie.”

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
”Romania, te iubesc!”. Emisiunea integrală din 17 martie 2024
”Romania, te iubesc!”. Emisiunea integrală din 17 martie 2024

”Romania, te iubesc!”. Emisiunea integrală din 17 martie 2024

România, o țară cu prea multe lipsuri, ca să nu dezvoltăm și educăm prin cultură. Timișoara a demonstrat că se poate
România, o țară cu prea multe lipsuri, ca să nu dezvoltăm și educăm prin cultură. Timișoara a demonstrat că se poate

Timișoara. Orașul se reinventează după ce, anul trecut, a fost capitala culturală europeană. 

O regizoare și soțul ei au făcut un teatru care a atras finanțări de milioane de euro. „Cultura înseamnă sănătate emoţională”
O regizoare și soțul ei au făcut un teatru care a atras finanțări de milioane de euro. „Cultura înseamnă sănătate emoţională”

„România, hub cultural” - partea a II-a. Cultura, unul dintre cele mai slab finanţate domenii din România, a început să aducă în mai multe comunităţi dezvoltare economică, turism şi o creştere a calităţii vieţii.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.