Alchimia fraților Micula | Cum s-au plâns constant de relația cu statul român, dar au beneficiat de sprijin politic

×
Codul embed a fost copiat

Investițiile fraților Micula în județul Bihor au fost consistente, chiar dacă sursa finanțării nu a fost întotdeauna foarte clară.

Fabricile de alimente, construite în zona considerată defavorizată, au contribuit consistent la economia județului, multe dintre produse fiind și exportate. Și, deși s-au plâns permanent de relația cu decidenții români, oamenii de afaceri din Țara Beiușului au avut conexiuni puternice cu politicienii din Bihor. Vorbim acum și despre încrengăturile politico-economice din jurul grupului de firme, cu care statul român este încă în litigii.

Frații Micula s-au plâns de relația cu decidenții statului român, dar au beneficiat de sprijin politic

În mod constant, frații Micula s-au plâns de relația cu decidenții statului român, dar au beneficiat de la început de sprijin politic.

Adrian Criș, redactor-șef adjunct Bihoreanul:Acești oameni au conștientizat faptul că puterea financiară depinde de influența politică și, la un moment dat, aveau angajați care au candidat pe listele pentru Consiliul Municipal Oradea, Consiliul Municipal Beiuș, Consiliul Local Ștei, Consiliul Județean Bihor. Pe listele mai multor partide”.

Complicitățile politice cu frații Micula au fost evidente. O rudă de-a lor, Cornel Popa, a fost directorul grupului de firme European Drinks până în 2000, când a fost împins în politică. A fost președintele PNL Bihor, președinte al Consiliului Județean, dar și senator al României.

Citește și
victor micula
Imagini apărute după 9 ani cu Victor Micula în patrulare, în uniformă şi la volanul maşinii de Poliţie | Video
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Cornel Popa, fost președinte PNL Bihor:Nu mai vreau să particip la nicio poveste”.

Mihai Bar a fost președintele PSD Bihor și președintele Consiliului Județean în perioada în care investitorii suedezi acaparau județul.

Ioan Mang a condus până la începutul anului PSD Bihor. El este nașul nepoatei lui Viorel Micula.

Ioan Mang:Apropierea e mult spus. Da. M-a rugat dacă pot să-i fiu naș, sigur, cu tot dragul”.

Deputatul PSD Ioan Mang este o cunoștință veche a fraților Micula.

Ioan Mang:Când au făcut acele investiții, eu nu făceam politică. Însă eu am constituit o firmă, în 1991, pe IT și pe partea de supraveghere video, control acces. Am avut contracte cu firmele fraților Micula pe control acces până în 2004 cred că, sau 2003, când am rămas doar, hai să spunem amici, am rămas în legături”.

Ajutor de stat pentru frații Micula

În martie 2015, Comisia Europeană consideră că plata despăgubirilor către frații Micula este ajutor de stat și dispune recuperarea sumelor deja plătite.

Ioan Micula, om de afaceri: Ajutorul de stat e atunci când statul benevol îți dă niște bani, dar la noi n-a fost cazul, ci a fost executat de instanțele internaționale. Comisia Europeană este un organ administrativ, Comisia Europeană nu poate desființa o hotărâre gen ICSID. N-are cum, hotărârea aia e definitivă”.

Ioan Micula a refuzat interviul filmat, dar ne-a transmis mai multe puncte de vedere.

Frații Micula contestă la Tribunalul European și câștigă, în 18 iunie 2019, anularea deciziei Comisiei Europene. Deși decizia Comisiei Europene a fost anulată, investigația în domeniul ajutorului de stat a rămas deschisa, motiv pentru care se menține obligația de a nu plăti voluntar până la o decizie finală a CJUE.

Ludovic Orban, fost prim-ministru: Timp de aproape zece ani de zile, statul român nici nu a căutat niște formule de a găsi căi de atac împotriva deciziei Curții Arbitrale. În toată această perioadă în care statul român a refuzat să respecte decizia, să plătească despăgubirea care a fost stabilită de către Curtea Arbitrală din Statele Unite, a crescut această datorie”.

În 2019, dobânzile și penalitățile pentru datoria pretinsă de frații Micula și cele trei firme implicate în procese, se rostogolea. Curtea de Apel București permite executarea statului. În decembrie 2019 - ianuarie 2020, Guvernul Orban plătește forțat sume suplimentare până la stingerea creanței. De-a lungul anilor au avut loc zeci de procese în mai multe jurisdicții, în șase țări unde frații Micula au încercat să execute statul român.

Ludovic Orban:Să nu credeți că am cedat așa ușor. Au fost niște tranzacții, niște negocieri extrem de dificile, care au venit cu o grămadă de firme de avocatură ca să susțină punctul de vedere”.

O nouă răsturnare de situație

În ianuarie 2022, intervine o nouă întoarcere a situației. Curtea Europeană de Justiție anulează decizia Tribunalului European, care a validat plățile către Micula, și trimite cazul spre rejudecare, dar cere să se recupereze aproape un milliard 400 de milioane de lei.

Horațiu Radu:Sunt două ordini juridice care se ciocnesc între ele și care nu prea se acceptă reciproc”.

Astăzi, frații Micula refuză să comenteze, într-un interviu, procesele în care au târât statul român în judecată, dar se simt nedreptățiți.

Comisia Europeană cere ultimativ guvernului României să recupereze banii de la Micula, dacă mai are de unde. Responsabil este Ministerul de Finanțe și, într-un raport al Curții de Conturi din 2022, reproșează Autorității Fiscale că nu a realizat toate demersurile pentru recuperarea ajutorului de stat acordat în cazul Micula. Cu toate acestea, din comunicarea Ministerului apar zeci de procese în care Direcția Mari Contribuabili din ANAF încearcă să recupereze sumele prin titluri executorii, cu un efort uman și material greu de socotit.

Cosmin Savu: Încercările Finanțelor de a recupera banii considerați de către Comisia Europeană ajutor de stat, banii dați fraților Micula și grupului de firme pe care aceștia le controlează, au fost oprite. Toate încercările ANAF ului de executare silită au fost suspendate. Aici, la Judecătoria din Beiuș, unde niște judecători au considerat că ceea ce vrea statul român, prin Ministerul de Finanțe și prin ANAF, nu este îndreptățit. Orice activitate de executare silită pornită, dar și cele pe viitor, au fost stopate.

Adrian Criș:Judecătorie practic rurală din zona folclorică. Aceeași, repet, din aceeași zonă folclorică. Este una dintre fascinații ale sistemului judiciar românesc și sistemului legislativ plin de găuri și ghearele care permit anomalii de neînțeles pentru un om de bun simț, înarmat cu logică. Și de bună intenție”.

Cosmin Savu: Președinta completului care a dat sentințe în favoarea fraților Micula și a grupului de firme pe care aceștia le controlează, s-a pensionat și a intrat în politică. Este astăzi membru PSD. Celelalte două membre ale completului, două judecătoare, sunt astăzi cercetate de către Inspecția Judiciară.

Peste două miliarde de lei au intrat în conturile fraților Micula și al firmelor care au fost parte din procesul internațional. Banii au dispărut la fel de repede cum au intrat.

European Food are astăzi restanțe la Finate, la fel și Starmill și Multipack. Toate sunt înregistrate la Direcția Mari Contribuabili a Anafului.

Cosmin Savu: Mare parte din banii dați de Ministerul de Finanțe, însă, au ajuns în conturile personale ale fraților, care au început să-i scoată. Ioan Micula a primit peste 221 de milioane de lei de la Guvern și Viorel Micula a încasat mai mult de 243 de milioane de lei.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Curtea de Conturi: Statul trebuie să recupereze o datorie de aproape 400 de milioane de euro de la frații Micula
Curtea de Conturi: Statul trebuie să recupereze o datorie de aproape 400 de milioane de euro de la frații Micula

Raportul Curții de Conturi pe anul 2021 critică felul în care ANAF a acționat în cazul Micula, pentru recuperarea unui ajutor de stat acordat ilegal de aproape 400 de milioane de euro, informează Economedia.

Imagini apărute după 9 ani cu Victor Micula în patrulare, în uniformă şi la volanul maşinii de Poliţie | Video
Imagini apărute după 9 ani cu Victor Micula în patrulare, în uniformă şi la volanul maşinii de Poliţie | Video

Curtea de Apel Oradea a început dezbaterile în cazul poliţistului orădean trimis în faţa instanţei pentru delapidare şi condamnat de Judecătoria Oradea la o pedeapsă cu suspendare după ce şi-a lăsat maşina de serviciu pe mâna lui Victor Micula. 

Victoraș Micula, trimis din nou în judecată. Milionarul, acuzat că a vrut să înşele o firmă de asigurări
Victoraș Micula, trimis din nou în judecată. Milionarul, acuzat că a vrut să înşele o firmă de asigurări

Victoraș Micula are, din nou, probleme cu justiția. Tânărul milionar din Oradea a fost trimis în judecată pentru a treia oară, în ultimul an.

Frații Micula pierd definitiv disputa cu România. Oamenii de afaceri ceruseră despăgubiri de 9 miliarde de lei
Frații Micula pierd definitiv disputa cu România. Oamenii de afaceri ceruseră despăgubiri de 9 miliarde de lei

Fraţii Ioan şi Viorel Micula pierd definitiv disputa cu România declanşată acum aproape opt ani la Curtea Internaţională de arbitraj de la Washington.

Victoraș Micula a căutat informații despre Codin Maticiuc în baza de date a MAI. Ce voia polițista care îi oferise acces
Victoraș Micula a căutat informații despre Codin Maticiuc în baza de date a MAI. Ce voia polițista care îi oferise acces

Victoraș Micula a căutat în baza de date a Poliției informații confidențiale despre numeroase VIP-uri, printre care Codin Maticiuc. Milionarul a avut acces printr-o polițistă din Oradea, care la rândul ei căuta date despre colegele iubitului său.

Recomandări
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina

Marea Britanie estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți și peste 10.000 de vehicule blindate rusești au fost distruse în războiul din Ucraina, până acum.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.