Ce răspund tinerii din Generația Z când sunt întrebați dacă vor să plece definitiv din România. “Sunt multe de schimbat”
Tinerii din România, țară care, potrivit OIM, se află între primele 20 de state din lume cu cea mai mare emigrație, au opinii împărțite, când sunt întrebați își doresc să rămână în țară.
Fenomenul emigrației a luat avânt mai ales după aderarea la Uniunea Europeană. Mulți dintre cei care au plecat sunt tineri, care caută o viață mai bună în țările din Occident.
MyImpact: După ce-ți termini studiile, plănuiești să pleci definitiv din țară?
Miruna: M-am gândit la treaba asta destul de serios, însă nu-mi doresc decât, poate, pentru un an sau doi, să experimentez o altă cultură. Însă mie îmi place țara noastră, chiar dacă sunt multe lucruri de schimbat, dar putem să facem ceva în privința asta.
Anda: Definitiv, nu. Poate pentru un master, un an- doi, m-am gândit. E o experiență, până la urmă, un schimb cultural, și e un lucru la care mă gândesc. Dar definitiv nu cred că nu m-aș rupe de familie, de prieteni, de tot ce e aici. Chiar dacă România nu se îndreaptă neapărat pe drumul cel bun, sunt lucruri care te țin aici.
Roxana: Cu siguranță m-am gândit de foarte mult timp la chestia asta. Mi-am dorit încă din liceu să plec și să studiez în străinătate, dar nu am avut posibilitatea, și cu siguranță o să plec, și nu cred că o să mă mai întorc.
MyImpact: Poți să-mi spui și de ce?
Roxana: Pentru că nu cred că România se îndreaptă pe drumul ce bun. Nu cred că lucrurile or să se schimbe, pentru că, mă rog, atunci când am încercat să expun părerea asta de a mă muta familiei mele, m-am lovit de mentalitatea că noi ne putem bucura de lucrurile mici. Dar noi ne bucurăm (deja) de lucrurile mici, pentru că astea sunt cele pe care le avem, nu avem mai mult de atât.
MyImpact: Ce ar trebui să se schimbe în România ca să rămâi?
Roxana: Tot. În primul rând, noi ar trebui să ne schimbăm, pentru că sunt foarte multe nereguli, și noi nu facem nimic să luăm acțiune și să schimbăm ceva. Și tot, de la sistemul de sănătate la sistemul de învățământ, economie, salarii. În primul rând, salariile. Sunt foarte mici, pentru munca pe care noi o depunem.