Tudorel Toader, reacţie la declaraţiile lui Augustin Lazăr: ”Ministerul nu interferează în activitatea de urmărire penală”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Sambata 09 Decembrie 2017 16:04
Categorie: Justitie
Tudorel Toader

Tudorel Toader îi răspunde lui Augustin Lazăr, spunând că Ministrul Justiţiei nu interferează în activitatea de urmărire penală, însă poate cere explicaţii legate de un dosar.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, îi răspunde procurorului general Augustin Lazăr, care a criticat dur modificările aduse în Parlament legilor justiţiei. Referindu-se la amendamentul la Legea 303/2004 privind introducerea controlului ierarhic superior asupra procurorilor, inclusiv din partea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader a declarat, sâmbătă, la Antena 3, că acesta "preia regula de rang constituţional conform căreia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei", susţinând că ministrul "nu interferează în activitatea de urmărire penală", însă poate cere explicaţii procurorilor legate de un dosar, relatează news.ro.

”Proiectul de lege preia regula de rang constituţional potrivit căreia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. Ministrul Justiţiei nu interferează în activitatea de urmărire penală, însă poate să întrebe, de exemplu, cum se explică faptul că faţă de un înalt demnitar se începe urmărirea penală, demnitarul este suspendat din funcţie, apoi, o lungă perioadă de timp nu se mai efectuează niciun act de urmărie penală", a afirmat, sâmbătă, Tudorel Toader.

El a mai spus că este de discutat, de asemenea, dacă nu ar fi normal ca Ministerul Justiţiei să devină ordonator de credite şi pentru bugetul Ministerului Public.

"În condiţiile în care avem un număr de judecători aproape dublu faţă de numărul procurorilor, în condiţiile în care Ministerul Justiţiei este ordonator de credite doar pentru bugetul instanţelor, pentru o administare unitară a activităţii judiciare, este de discutat dacă nu ar fi normal ca Ministerul Justiţiei să devină ordonator de credite şi pentru bugetul procurorilor”, a adăugat ministrul Tudorel Toader.

Printre cele mai importante modificări adoptate la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor se numără interdicţia pentru preşedintele României de a refuza numirea procurorilor şi judecătorilor simpli, introducerea controlului ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului Justiţiei, asupra procurorilor şi statuarea obligativităţii pentru magistraţi de a depune anual declaraţii pe propria răspundere că nu sunt agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete, iar rolul verificării acestor declaraţii revine comisiilor parlamentare de control al SRI şi SIE.

De asemenea, joi, Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a votat înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.

Procurorul general Augustin Lazăr spune că a hărţui procurorii, a-i pune într-o stare defensivă, a-i ameninţa cu răspunderi juridice disproporţionate faţă de eventualele greşeli profesionale făcute, a asimila ipso facto o decizie judecătorească de achitare a unui inculpat cu o culpă profesională, a transforma parchetul într-o verigă slabă aflată între poliţie şi instanţe judecătoreşti, a supune procurorii controlului unui organism executiv, eminamente politic, aşa cum este Ministerul Justiţiei, condus de un ministru al justiţiei numit politic şi cu agendă politică înseamnă, pe scurt, a încălca de o manieră gravă principii fundamentale ale statului de drept.

Ministerul Public nu va abdica nici de la independenţă şi nici de la fermitate, mai spune Lazăr, precizând că răspunde astfel tuturor întrebărilor opiniei publice, tentativelor unor puteri ale statului de a lipsi procurorii români de independenţă, pe căi dubioase, prin proiecte şi proceduri parlamentare viciate ori prin manopere dolosive puse la cale în cercuri politice cu interese împotriva înfăptuirii justiţiei penale.

Tudorel Toader Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Tudorel Toader spune că a prezentat Comisiei de la Veneţia modificările aduse legilor justiţiei
Tudorel Toader spune că a prezentat Comisiei de la Veneţia modificările aduse legilor justiţiei
Lazăr: Avem pârghii să oprim modificările la legile Justiției, dar nu le anunțăm
Lazăr: Avem pârghii să oprim modificările la legile Justiției, dar nu le anunțăm
Kelemen Hunor: Independența Justiţiei nu trebuie asigurată de un demnitar sau altul
Kelemen Hunor: Independența Justiţiei nu trebuie asigurată de un demnitar sau altul
Mesajul lui Iohannis pentru parlamentari: „Românii, mai uniți ca niciodată. Îndemn instituțiile să țină cont de Constituție”
Mesajul lui Iohannis pentru parlamentari: „Românii, mai uniți ca niciodată. Îndemn instituțiile să țină cont de Constituție”
VIDEO PROTVPLUS.RO
tudorel toader, recurs compensatoriu
Acuzat de dezinformare, Toader are termen până luni să prezinte premierului o evaluare
Presat de Uniunea Europeană, Tudorel Toader pregătește modificarea legii anticorupție
Ce spune Augustin Lazăr despre decizia CCR privind protocoalele SRI
Lazăr respinge ”sugestiile mascate” de a interveni în derularea anumitor anchete penale
Dumitru Dragomir, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare
Dosarul ”Mineriada”. SRI, Jandarmeria și Guvernul, introduse ca părți responsabile
lucian onea
Scandalul DNA Ploiești. Lucian Onea a fost revocat din funcția de procuror anticorupție
Anunțul lui Toader privind recursul compensatoriu. Ministrul spune că e neconstituţional
Protest cu vopsea roşie şi cuţite aruncate pe scările Ministerului Justiţiei
Tudorel Toader, criticat de prietenii de pe Facebook: ”Așa mai zic și eu asumare”
Toader aruncă toată vina pe tehnocrați, CSM și Parlament pentru recursul compensatoriu
Procese importante de la completurile de 5 de la ÎCCJ au fost amânate până în februarie