Decizie neașteptată în dosarul Mircea și Vlad Cosma. Procesul celor doi va fi reluat

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Instanţa Supremă a amânat verdictul final în dosarul lui Mircea şi Vlad Cosma. Judecătorii au anunțat că tot procesul va fi reluat de la zero.

Potrivit deciziei instanţei, dosarul se va rejudeca la Secţia penală de la Înalta Curte.

Hotărârea a fost luată cu majoritate de voturi.

Această decizie anulează sentința dată de prima instanță, prin care Mircea Cosma, fost președinte al CJ Prahova, a fost condamnat la 8 ani de închisoare. De asemenea, fiul său, Vlad Cosma, fost deputat PSD, fusese condamnat la 5 ani de închisoare.

Inițial, Mircea Cosma a fost condamnat pentru acuzații de luare de mită și abuz în serviciu, în legătură cu unele contracte de deszăpezire, iar Vlad Cosma a fost condamnat pentru trafic de influență.

Doar unul din completul de 5 judecători a fost de părere că ar trebui admis apelul lui Vlad Cosma, în sensul în care să se țină cont de denunțul pe care l-a formulat. Acest lucru ar fi însemnat reducerea pedepsei cu o treime.

Acum, întreg procesul va fi reluat de la zero, ceea ce înseamnă nu doar anularea sentințelor, ci și reluarea administrării tuturor probelor - de la reaudierea inculpaților până la reaudierea martorilor și readministrarea probelor.

Astfel, în acest moment este puțin probabil ca cineva să poată ști când vom asista la o nouă sentință finală.

Judecătorii vor arăta în motivare de ce au decis rejudecarea cazului. Vlad Cosma și tatăl sau au pledat până în ultima clipă nevinovați, dar nu au exclus nici această varianta a reluării întregului proces.

Prima judecată a început în urmă aproape 4 ani, iar noul proces ar putea dura la fel de mult.

Cu doar câteva ore înainte de acest verdict, Vlad Cosma a revenit în fața instanței supreme pentru a fi audiat ca martor într-un alt dosar de corupție, cel al prietenului său, fugarul Sebastian Ghiță.

Pe de altă parte, tot luni, Vlad Cosma a reluat acuzațiile, potrivit cărora ar fi fost audiat de procurorii DNA în calitate de martor cu identitate protejată de două ori, iar în momentul în care ar fi fost trimis la detectorul de minciuni ar fi știut dinainte cum stau lucrurile, pentru că, insinua el, lucrurile erau aranjate.

Tocmai de aceea, ministerul de Interne a anunțat că la Inspectoratul de Poliție Județean Buzău va avea loc o anchetă legată de modalitatea prin care Vlad Cosma a fost supus la testul poligraf

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO