CSM a respins cererea Adinei Florea pentru arestarea procurorilor Onea și Negulescu

Ultima actualizare: 15-01-2019 10:18

Mișcare surprinzătoare a procurorilor de la recent înființata Secție de investigare a infracțiunilor din justiție.

Ei au cerut Consiliului Superior al Magistraturii încuviințarea reținerii și arestării preventive a doi procurori care au lucrat la DNA Ploieşti: Lucian Onea şi Mircea Negulescu.

CSM însă a respins cererea.

Procuroarea Adina Florea, pe care ministrul Justiţiei a propus-o de două ori la şefia DNA, a cerut secţiei de procurori de la CSM să încuviinţeze cererea de reţinere şi arestare a doi dintre procurorii controversaţi care au activat în ultimii ani la DNA Ploieşti.

Fostul şef al serviciului teritorial Ploieşti, Lucian Onea, abia aflase că urmează să fie exclus din magistratură, la cererea şefilor săi de la Bucureşti. Iar luni, noii săi anchetatori de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie au pus în mişcare acţiunea penală împotriva lui. Vor să îl reţină şi să ceară arestarea preventivă.

Onea este acuzat, între altele, de constituirea unui grup infracțional organizat, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual, uz de fals, divulgarea de informații secrete de stat, abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Aceste acuzaţii care i-au adus măsura controlului judiciar şi fostului său coleg, Mircea Negulescu, supranumit ”Portocală”, pe care CSM l-a exclus din magistratură în urmă cu un an. Şi în cazul lui Negulescu, nou înfiinţata secţie din Parchetul General ia în calcul arestarea şi îl acuză şi de folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual.

Singurul care a reacţionat la aflarea veştii a fost Lucian Onea, care spune că a fost luat prin surprindere şi că nu înţelege de ce se cere arestarea lui câtă vreme spune că nu a încălcat rigorile măsurii preventive ce i-au fost impuse. Nu o dată a afirmat că respinge acuzaţiile şi că se considera nevinvoat.

În spatele uşilor închise de la CSM, Adina Florea a susţinut contrariul.

Lucian Onea şi Mircea Negulescu i-au anchetat pe fostul deputat Sebastian Ghiţă, pe fostul premier Victor Ponta sau pe fostul primar al Ploiestiului, Iulian Bădescu. Fostul deputat social democrat Vlad Cosma a fost primul dintre cei anchetaţi care i-a acuzat că ar fi fabricat dosare şi că l-ar fi forţat să facă denunţuri împotriva lui Sebastian Ghiţă.

Scandalul iscat la DNA Ploieşti a ajuns şi la Bucureşti, iar Laura Codruta Kovesi a fost acuzată de ministrul Justiţiei Tudorel Toader că nu a gestionat cum trebuie situaţia. Aşa s-a ajuns şi la cererea de revocare pe care, obligat de Curtea Constituţională, preşedintele Klaus Iohannis a semnat-o în iulie 2018.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO