Posibile nereguli grave la acordarea cetățeniei române în cazul a mii de ruși și ucraineni
România devine tot mai atractivă pentru cetățenii ruși, dar și pentru cei din spațiul ex-sovietic.
Peste 8.000 dintre aceștia au cerut, în mai puțin de trei ani, cetățenia română, iar aproape un sfert au și primit-o.
Asta, chiar dacă nu vorbesc limba, dar pretind că sunt urmași ai celor deportați după cel de-Al Doilea Război mondial.
Mai grav este că potrivit Ministerului Justiției, în multe cazuri serviciile secrete nu ar fi dat avizele necesare, iar asta poate reprezenta o vulnerabilitate pentru siguranța națională.
Fostul ministru al Justiției Ana Birchall a trimis corpul de control la Autoritatea Națională de Cetățenie, după ce mai mulți moldoveni s-au plâns că primesc cu întârziere cetățenia română și că instituția ar favoriza mai degrabă ruși, ucraineni și cetățeni din state ex-sovietice. Apoi a sesizat și Parchetul General.
Din dosarele de cetățenie lipsesc referatele care conțin avizele instituțiilor abilitate (Interpol, SRI, ORI, SIE, IGPR, DGIPI, DGP).
Adică acele avize care confirmă că solicitanții nu reprezintă un pericol pentru siguranța națională. O acuzație pe care președintele autorității o respinge categoric.
Andrei Ținu, președintele ANC: „Nimeni nu a primit cetățenia fără avizele necesare”.
Sunt câteva sute de dosare care se bazează și pe documente suspecte. Provin din țări unde au fost descoperite rețele care falsifică acte special pentru România.
Cei mai mulți provin din localități din Ucraina și Rusia (peste 3.000 de solicitanți, în ultimii doi ani), precum și din alte republici ex-sovietice care nu au aparținut niciodată statului român, se arată în raportul Corpului de Control al Ministerului Justiției.
Autoritățile de la București au fost avertizate inclusiv de diplomați străini să verifice cu mare atenție solicitările de redobândire a cetățeniei române bazate pe documente care sunt suspecitibile de a fi fost falsificate. Mai ales că, odată ce primesc cetățenia română și implicit pașaport românesc, rușii și ucrainenii nu doar că pot trăi în România, dar pot migra în voie și în restul Europei.
Din 2017 și până astăzi, 1.600 de cetățeni ruși au primit cetățenia română însă, susțin autoritățile, doar 400 au devenit cetățeni cu acte-n regulă. Restul nu au depus jurământul sau nu au fost în stare să îl rostească în limba română, așa că și-au pierdut calitatea.
Raportul corpului de control a ajuns acum pe masă procurorilor care vor trebui să investigheze și dacă din dosare au dispărut documente oficiale care ar fi împiedicat acordarea cetățeniei române solicitanților din spațiul ex-sovietic. Fostul ministru al Justiției Ana Birchall susține că succesorul sau Cătălin Predoiu ar trebui să desființeze autoritatea și să înființeze un departament special în cadrul ministerului.
Anchete penale legate de dosarele de cetățenie sunt deschise și la parchetul local, însă până acum niciun solicitant nu a fost trimis în judecată.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, romani, ucraineni, rusi, cetățenie,
Dată publicare:
26-01-2020 19:10