Nelu Iordache, trimis în judecată într-un nou dosar de evaziune fiscală. Prejudiciul uriaș provocat


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 06 Iulie 2018 21:10
Categorie: Stiri Justitie
Nelu Iordache

Omul de afaceri Nelu Iordache şi fima acestuia, Romstrade, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA într-un nou dosar de evaziune fiscală prin înregistrarea unor achiziţii fictive de materiale de construcţii, prejudiciul depăşind 23,5 mil. lei.

Potrivit DNA, Nelu Iordache şi firma acestuia, SC Romstrade SA, au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală, iar Imad Ali, la data faptei administrator al unor societăţi comerciale, a fost trimis în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

Procurorii spun că în luna decembrie 2012, Nelu Iordache a înregistrat în contabilitatea SC Romstrade SRL achiziţii fictive de materiale de construcţii în sumă totală de 58.921.812 lei, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit şi al deducerii nelegale de TVA. Facturile respective au fost emise de două societăţi administrate de Imad Ali.

Prin aceste demersuri, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 23.568.725 lei, din care s-a recuperat suma de 14.141.235 lei prin regularizarea taxei pe valoare adăugată aferentă facturilor respective. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 9.427.490 lei.

În acest dosar a fost instituit sechestrul asigurător asupra a 2.362.057 de acţiuni în valoare totală de 23.620.570 lei deţinute de SC Romstrade SRL la o altă societate comercială.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

În 25 iunie, DNA a anunţat că l-a trimis în judecată pe Nelu Iodache pentru un prejudiciu de peste două milioane de euro, fiind acuzat că în calitate de asociat şi administrator al unei firme ( SC Bata Sky Imobiliare SA) a înregistrat în contabilitatea societăţii achiziţii fictive de materiale publicitare promoţionale. Procurorii au stabilit că, în perioada februarie - aprilie 2011, Nelu Iordache a înregistrat în contabilitatea SC Bata Sky Imobiliare SA achiziţii fictive de materiale publicitare promoţionale în valoare totală de 46.356.636,79 de lei, din care TVA în cuantum de 8.972.252 lei. Prin aceste demersuri el a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 de euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal. Produsele ar fi fost achiziţionate de la două societăţi administrate de Ali Imad.

La sfârşitul anului trecut, Nelu Iordache a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Bucureşti la şase ani şi trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac - Arad, în care s-a înregistrat un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei în dauna CNADNR, a unei bănci şi a unei firme de construcţii din Spania. De asemenea, omul de afaceri a fost achitat de Tribunalul Bucureşti în dosarul Transalpina, în care era acuzat de instigare la abuz în serviciu în formă continuată şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Niciuna din cele două decizii nu este definitivă.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO