Judecătorul Cristi Danileţ: ”Am câştigat definitiv, la Curtea supremă, un al doilea proces cu CSM”

Cristi Danileț
Inquam Photos / Virgil Simonescu

Judecătorul Cristi Danileţ a anunţat luni că a câştigat al doilea proces cu CSM privind excluderea sa din magistratură.  

Concret, Instanţa supremă a anulat decizia CSM din mai 2022 prin care Danileţ a fost exclus din magistratură pe motiv că a desfăşurat activităţi politice prin două ONG-uri, care criticau partidele de la guvernare.

"Azi, am câştigat definitiv, la Curtea supremă, un al doilea proces cu CSM. Anul trecut, în mai 2022, mă sancţionase pentru că aş face parte din două formaţiuni politice - VeDem Just, cu care promovez educaţia juridică, şi ICDE-România Europeană, cu care militez pentru cultura democratică europeană - şi că cele două asociaţii au semnat comunicate de presă împotriva Guvernului. Or, magistraţilor le este interzis să facă politică.

S-au oferit să mă apere două avocate: Luminiţa Tuleaşcă şi Cornelia Lalu. Ele au convins ICCJ că CSM s-a înşelat atunci când m-a sancţionat cu excluderea din magistratură şi au anulat în întregime soluţia iniţială. Le mulţumesc doamnelor avocat! Din păcate, încă nu mă pot întoarce la tribunal. În total, am fost sancţionat de trei ori, de fiecare dată cu excluderea din magistratură. Până acum, am câştigat două procese. Mai am unul. Între timp, pe perioada recursului, încă sunt suspendat din funcţie", a scris Danileţ, într-un mesaj pe Facebook, potrivit Agerpres.

Suspendarea lui Cristi Danileț din CSM în 2022

În mai 2022, Secţia pentru judecători a CSM a dispus excluderea pentru a doua oară din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ pentru abateri disciplinare, constând în apartenenţa la o formaţiune politică şi desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Citește și
Cristi Danileț
USR îl vrea pe Cristi Danileț la CCR, în locul lui Dorneanu, ”omul propagandei Sputnik”
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Judecătorii care l-au sancţionat pe magistrat şi-au terminat între timp mandatul de membri ai CSM.

Danileţ a respins la acea vreme acuzaţiile CSM, susţinând că cele două ONG-uri care au difuzat comunicate critice la adresa Guvernului sunt asociaţii apolitice.

"M-am abţinut de la vot în cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat şi am arătat că nu CSM e competent să stabilească ce este o formaţiune politică, ci legea, care pune în această categorie doar 'partidele politice', 'alianţele electorale', 'alianţele politice' şi 'ONG-urile care reprezintă minorităţi şi candidează la alegeri', ceea ce nu este cazul în speţă", arăta Danileţ.

De asemenea, el susţinea că CSM i-a reproşat că a scris un articol ştiinţific despre educaţie publicat de unul dintre cele două ONG-uri şi că a participat la o întâlnire nepublică a membrilor unuia dintre cele două ONG-uri, declarat 'formaţiune politică' de către CSM.

"Pentru cine nu ştie: cele două ONG-uri sunt înfiinţate legal, de către un judecător, ca asociaţii neguvernamentale, apolitice şi nonprofit. Unul se ocupă de educaţia juridică, celălalt de promovarea culturii europene. Nimeni nu a cerut desfiinţarea lor vreodată pentru că şi-ar fi încălcat statutul propriu", mai spunea judecătorul.

Cristi Danileţ, judecător la Tribunalul Cluj, a mai fost exclus din magistratură de CSM în decembrie 2021 pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare.

Este vorba de două postări pe reţeaua de socializare TikTok, despre care Danileţ susţine că nu au legătură cu justiţia, ci se referă la viaţa privată.

Şi în acest caz, Danileţ a contestat decizia CSM în instanţă, având câştig de cauză.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Cristi Danileţ a fost exclus pentru a doua oară de CSM din magistratură. Reacția judecătorului
Cristi Danileţ a fost exclus pentru a doua oară de CSM din magistratură. Reacția judecătorului

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus, miercuri, excluderea pentru a doua oară din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ pentru abateri disciplinare.

USR îl vrea pe Cristi Danileț la CCR, în locul lui Dorneanu, ”omul propagandei Sputnik”
USR îl vrea pe Cristi Danileț la CCR, în locul lui Dorneanu, ”omul propagandei Sputnik”

Judecătorul Cristi Danileț este propunerea USR pentru Curtea Constituțională, în locul lui Valer Dorneanu, al cărui mandat la CCR expiră în luna iunie.

 

Judecătorul Cristi Danileț cere Curții Supreme să anuleze excluderea sa din magistratură, dispusă de CSM
Judecătorul Cristi Danileț cere Curții Supreme să anuleze excluderea sa din magistratură, dispusă de CSM

Exclus din magistratură după câteva postări pe rețelele sociale, judecătorul Cristi Danileț cere instanței supreme să anuleze decizia CSM. Până la o decizie definitivă, magistratul vrea să i se permită să intre în continuare în sala de judecată.  

Tudor Chirilă: Iohannis sărbătorește la un golf felul în care așterne peste România mult visata liniște a lui Ion Iliescu
Tudor Chirilă: Iohannis sărbătorește la un golf felul în care așterne peste România mult visata liniște a lui Ion Iliescu

Tudor Chirilă consideră ca fiind ”mizerabil și absurd” ce i se întâmplă judecătorului Cristi Danileț, exclus din magistratură de CSM. Artistul comentează că Iohannis sărbătorește la un golf felul în care a adus România, după modelul Iliescu.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.