Iordache, despre modificare Codurilor Penale: ”Normalizăm o viață în România”
Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat joi că prin proiectele de modificare a Codurilor penale parlamentarii PSD şi ALDE nu fac altceva decât să normalizeze o viaţă în România.
"S-au depus ieri (miercuri - n.r.), de către grupurile parlamentare PSD şi ALDE din Cameră şi Senat trei iniţiative care vizează modificările şi punerea în concordanţă a Codului penal, Codului de procedură penală şi Codului de procedură civilă cu deciziile Curţii, cu directivele europene şi cu deciziile CEDO. În acelaşi timp, prin aceste trei iniţiative nu facem decât să normalizăm o viaţă în România, o viaţă care trebuie să fie gestionată de nişte reguli clare, deciziile Curţii Constituţionale, sunt foarte multe articole, trenează, şi în aceste condiţii în care Ministerul Justiţiei dar şi Parlamentul în termen de 45 de zile nu le-au pus în concordanţă, iată, se simţea nevoia punerii în concordanţă pentru o anumită normalitate în societate", a spus Iordache la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că, din informaţiile sale, Ministerul Justiţiei nu ia în calcul să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea acestor Coduri, iar punerea lor în concordanţă cu directivele europene trebuia făcută până la 1 aprilie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iordache a menţionat că Ministerul Justiţiei nu a participat la elaborarea celor trei propuneri legislative de modificare a Codurilor, dar va fi chemat să îşi exprime un punct de vedere cu privire la aceste iniţiative depuse de parlamentarii PSD - ALDE. Iordache a negat că anumite articole din iniţiativele legislative ar favoriza anumiţi oameni politici, printre care şi Liviu Dragnea.
"Nicio lege nu se face cu dedicaţie, nici o lege nu este făcută pentru o anumită persoană. Legea, atunci când va fi promulgată, se aplică întregii societăţi. Noi am venit cu anumite propuneri, acestea sunt în dezbatere şi se vor modifica, fără îndoială, atât prin efortul şi prin propunerile pe care le vor face asociaţiile profesionale, CSM, Înalta Curte, cât şi universităţile de drept din cele mai importante oraşe ale României", a arătat el.
Întrebat de ce a fost eliminată neglijenţa în serviciu din noile proiecte, Iordache a spus că această infracţiune "se amesteca cu abuzul în serviciu".
"A fost abrogat pentru că se amesteca abuzul în serviciu cu neglijenţa în serviciu. În expunerea de motive veţi vedea de ce am propus abrogarea acestei infracţiuni. (...) Am definit principalele linii directoare care vizează redefinirea abuzului în serviciu, avem deja pentru abuz în serviciu în jur de 14 propuneri cu prag mai mare, cu prag mai mic, şi prin propuneri, şi ministrul Justiţiei a spus că va avea o propunere care vizează abuzul în serviciu, prin dezbatere în comisie vom găsi cea mai bună formulă de definire a abuzului în serviciu", a afirmat Iordache.
Acesta a explicat că există şanse să nu mai existe un prag valoric în cazul abuzului în serviciu.
"Eu am spus că, dacă punem un prag de o anumită valoare, se va spune de ce acea valoare şi nu o valoare mai mică, sau mai mare. Eu cred că definirea abuzului în serviciu trebuie făcută fără un prag valoric ţinând cont de cele două decizii ale CCR. Poate Ministerul Justiţiei are o propunere care să îmbrace şi mai bine cele două decizii ale CCR", a încheiat Iordache.