Iohannis, ”motive serioase de îngrijorare”: Vedem efecte grave în interiorul sistemului de justiție

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la şedinţa de prezentare a raportului de activitate a Ministerului Public pe anul 2018, că în ultimii doi ani atacurile la adresa corpului procurorilor au devenit din ce în ce mai virulente.

În discursul său, șeful statului a avertizat că ”vedem efecte profunde și grave în interiorul sistemului de Justiție.”

Președintele a subliniat faptul că ”românii își doresc o țară mai bună” și ”fără corupție”.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că în ultimii doi ani atacurile la adresa corpului procurorilor au devenit din ce în ce mai virulente.

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis: ”PSD a acționat din nou împotriva Justiției și a statului de drept”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

El a denunţat "insistenţa obsesivă a actualei majorităţi în a interveni politic într-un domeniu a cărei independenţă trebuie garantată".

"În anii 90, când România făcea primii paşi în instituirea regimului democratic, prin redactarea Constituţiei (...) legiuitorul constituant a conferit Ministerului Public un rol de o importanţă deosebită - cel de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Această misiune a Ministerului Public nu e deloc uşoară, cu atât mai mult cu cât în ultimii doi ani atacurile la adresa corpului procurorilor au devenit din ce în ce mai virulente. (...) Însăşi temelia statului de drept este ameninţată.

(...) Din păcate, după aproape 30 de ani de la recâştigarea libertăţii în România încă mai există politicieni cu reflexe autoritare care se consideră îndreptăţiţi să-şi acorde privilegii", a afirmat şeful statului la şedinţa de prezentare a raportului activităţii desfăşurate de Ministerul Public în anul 2018.

Potrivit acestuia, vocea magistraţilor trebuie auzită, mai ales când misiunea acestora este pusă în pericol.

Sinteza declarațiilor - LIVE TEXT:

ora 11.50 Președintele României, Klaus Iohannis:

- Vreau să vă felicit pentru rezultatele muncii depuse pe întreg anul trecut.

- Din cauza insistenței obsesive a actualei majorități de a interveni politic într-un domeniu a cărei independență trebuie garantată. În anii 90, legiuitorul a conferit MP un rol de importanță deosebită - de a reprezenta interesele generale ale societății. Această misiune a MP nu e deloc ușoară - cu atât mai mult încât în ultimii 2 ani atacurile la adresa procurorilor sunt tot mai virulente. Când tocmai persoanele care au interese directe să scape de cercetări penale fac legile, atunci statul de drept e amenințat.

- Însăși temelia statului de drept este amenințată. Atât Constituția cât și legea specială au recunoscut procurorului statulul de magistrat.

- Integritatea, profesionalismul, imparțialitatea îi asigură credibilitate procurorului.

- Din păcate după aproape 30 de ani de la câștigarea libertății, mai există politicieni cu reflecții autoritare care vor să își acorde privilegii. Statul de drept presupune domnia legii și temperarea tendințelor abuzive, care să asigure respectarea drepturilor și libertății cetățenilor.

- În anul care s-a încheiat, au avut loc modificări importante în ceea ce privește statutul magistraților, statutul procurorilor. MP și-a exprimat disponibilitatea de a le explica parlamentarilor adevăratele probleme ale sistemului judiciar.

- Din păcate, opțiunea lor a fost să ignore recomandările procurorilor și a Comisiei de la Veneția, prin MCV. Mai mult, guvernul insistă prin practica folosirii adoptive a OUG.

- Așa cum vedem în ultima perioadă cu OUG 7. Vedem efecte profunde și grave în interiorul sistemului de Justiție.

Tentativa tot mai evidentă de control politic asupra unor parchete, insistența de a spori puterile secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

- Toate acestea reprezintă motive serioase de îngrijorare. Transpunerea recomandărilor de la GRECO și Comisia de la Veneția nu e facultativă, dar cei de la putere preferă să le ignore. 

- Voința politicului e subiectivă, partizană și schimbătoare.
Idealurile, principiile și normele care vă ghidează trebuie să rămână aliniate la interesele societății, dar și la valorile europene.

- Activitatea dvs. e indispensabilă în realizarea actului de Justiție. Vocea dvs. trebuie ascultată, mai ales când misiunea vă e îngreunată sau pusă în pericol.

- Românii au nevoie de siguranța oferită de domnia legii, își doresc o societate mai bună. Românii își doresc o țară fără corupție. Este responsabilitatea tuturor din sfera legislativă și executivă să protejeze statul de drept. Din această perspectivă, rolul magistraților e esențial: curajul, integritatea și dorința de a oferi cetățenilor o țară mai sigură, unde cei care încalcă legea nu scapă nepedepsiți, sunt repere importante.

- Misiunea magistratului nu trebuie sub nicio formă să fie deturnată. Chiar dacă în ultima vreme interferența în actul de justiție e din ce în ce mai pregnantă.

- Aveți de partea dvs societatea care a înțeles că justiția trebuie lăsată să își facă treaba. Creșterea de la an la an a oamenilor în justiție e un semn că democrația se maturizează. Orice abatere de la norme și orice abuz trebuie corectat și sancționat cu celeritate.

- Privind spre viitor, România are nevoie în primul rând de stabilitate - nu doar la nivel politic, ci și legislativ.

- Schimbările rapide din societate aduc provocări pe măsură.
Am fost și rămâm un susținător ferm al unei justiții independente și funcționale, care garantează și respectă drepturile și libertăților cetățenilor.

ora 11.05 Procurorul general al României, Augustin Lazăr:

- Această analiză organizată în acest loc de bun spirit cultural eurpean este organizată în onoarea parchetelor militare, a procurorilor militari care se află aici la ei acasă și, pentru aceasta, ne aflăm și noi la noi acasă.

- Ministerul Public organizează analiza activității în onoarea Centenarului Marii Uniri.

- În anul 2018, publicul a fost ținut captiv într-o avalanșă de teme și abordări publice care în final nu au făcut decât să arunce o anatemă asupra instituții sistemului judiciar.

- A fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituțiilor judiciare, în special asupra parchetelor.

- Sub pretextul devoalării abuzurilor prin modul de înfăptuire a actului de justiție și a procurorilor, a fost promovată o campanie care a avut ca scop lezarea prestigiului acestora. Au fost extrapolare comportamente izolate, cu consecința introducerii arficiale a unei animozități.

De aici, până la atingerile aduse independenței nu a fost decât un pas - a fost anul în care s-au exercitat presiuni judiciare - mai ales asupra Parchetelor. Totodată, a fost anul în care au continuat în avalanșă demersurile de modificare si remodificare a Legilor Justiției, Codului Penal și de procedură penală, cu impact asupra actului judiciar. A fost anul în care a fost revocat procurorul-șef al DNA. A fost anul în care s-a lansat demersul de revocare a procurorului general.

S-a făcut din propunerea de revocare a ministrului Justiției un act imperativ la adresa președintelui României. Ministerul Public și-a exprimat preocuparea față de preocupări și inițiative legislative, în sensul evidențierii lipsei de transparență, a opacității la dialog. Prin ignorarea propunerilor și observațiilor venite de la Ministerul Public au fost adoptate amendamente legislative importante privind cariera procurorilor. 

- Procurorului general de pe langa PICCJ i s-au limitat competențele.

- În contrapondere, este răspunzător pentru starea disciplinară din sistem - este un raționament care trebuie aprofundat. Justețea poziției MP a fost confirmată de organismele europene chemate să evalueze reformele. S-a relevat necesitatea reevaluării procesului de numire și recovare a procurorilor șefi, astfel încât să existe un sistem neutru și obiectiv.

De asemenea, Comisia de la Veneția a arătat că, luate separat, dar și prin efortul cumulat, amendamentul va afecta funcționalitatea sistemului judiciar când vine vorba de corupție, infracționalitate.

- Semnalele ICCJ și ale procurorilor-șefi privind efectele negative au fost ignorate, în contextul în care dialogul era imerios necesar. În raportul GRECO din aprilie 2018 se relevă nevoia întăririi rolului CSM în numirea procurorilor șefi, a garantării prin lege a independenței procurorilor. Importanța, coerența și obiectivitatea constatorilor au fost menținute în ultimul raport MCV. Regresele au relevat îngrijorări fără precedent.

Toate evoluțiile au determinat concluzia că recomandările adresate României în 2017 cu scopul ridicării organismului nu mai sunt suficiente, ci au fost făcute alte recomandări. MP a urmărit să coopereze loial și în cadru legal cu celelalte puteri. Deși comunicarea cu MJ a suferit, relația a continuat să funcționeze.

- PICCJ și-a exprimat de fiecare dată disponibilitatea să coopereze. În tot acest climat, procurorii au continuat să își îndeplinească atribuțiile prevăzute de lege - nu se putea astfel
În anul trecut, procurorii au avut de soluționat 1.753.000 de dosare, un volum mult mai ridicat decât cel din 2017, din care au fost soluționate 543.971.

- Într-un context sensibil, MP asaltat de o atmosferă neprietenoasă, a muncit mai eficace și mai susținut decât în anul precedent. Au fost emise 46.441 soluții de trimitere în judecată, cu 510 mai multe decât în 2017.

- Aceste cauze privesc 58.000 de inculpați. Un sector de activitatea care a fost prioritar a fost violența în familie. 
Este o violență în familie nepermis de mare și în creștere
S-au înregistrat 205 copii, victime ale părinților. 29 - victime ale infracțiunilor de omor. Este o societate tot mai supusă violenței domestice, în mod special, și ar trebui găsite soluții preventive.

Se constată creșterea numărului de inculpați la dare de mită. Procurorii au manifestat eficiență și fermitate. Au crescut infracțiunile de dare de mită cu 34,2%. Corupția asta așteaptă, crezând că procurorii sunt ocupați cu altceva. La trafic de influență a crescut cu 8.7%.

- Trebuie să ne păstrăm vigilența, fermitatea. Se evidențiază creșterea numărului de inculpați trimiși în judecată pentru regimul pe drumurile publice - 22.047 în 2018, din care conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau substanțe - 11.601 - creștere cu 11% față de 2017.

Conducătorii auto conduc cum se comportă în societate - vorbim despre infrastructura care generează evenimente în circulație. Măsurile dispuse pentru urmărirea penală au constat, pe scurt, în: consolidarea progreselor pentru combaterea corupției în administrația publică locală, infracțiuni silvice, defrișări ilegale. E interesant că MP s-a organizat ca o instituție eficientă care produce rezultate eficiente.

Direcțiile strategice au fost în 2018: investigarea corupției, spălarea banilor, recuperarea prejudiciilor - valoarea totală a fost de 2,2 miliarde de lei. Se rețin și demersurile realizate cu Poliția Română pentru reîntregirea patrimonului cultural.

- Dosarul privind recuperarea a două tezaure de la un vânzător de antichități - tezaurul monetar - valoarea este de 350.000 de euro. Sumă importantă, valoare importantă recuperată de MP.

Făcând o privire generală, procurorii au recuperat bunuri culturale de aproximativ o jumătate de milion de euro.

O serie de incidente disciplinare, reliefate în media, au determinat o reacție internă. Astfel, în februarie 2018, procurorul general a dispus efectuarea unor verificări la toate unitățile de parchet pentru a identifica cazurile mediatizate privind capacitatea procurorilor de a-și îndeplini activitatea. Prin urmare, a existat o preocupare constantă de autocontrol și autoreglare.

- A fost sesizată inspecția Judiciară în 26 de cazuri.

- În ultimii 3 ani, a existat un demers continuu de creare a unei culturi instituționale de protecție a omului și demnității în faza de urmărire penală.

- Din păcate, observăm că prin OUG 7, pe care noi am criticat-o public, specialiștii informatici ai MP nu numai că nu au fost recompensați, dar li s-a redus salarizarea cu 25 până la 45%. 
De ce ar trebui ei să fie „recompensați” în această manieră?

- În concluzie, într-un an marcat de schimbări majore, MP și-a îndeplinit misiunea constituțională și este pregătit pentru provocările viitoare.

Obiective: îndeplinirea unui act de urmărire penală de calitate, prin reducerea numărului de achitări, asumarea și promovarea standardelor etice și de integritate.

- Priorități: consolidarea progreselor în domeniul combaterii corupției, infracțiunilor silvice, spălării banilor.

- Combaterea infracțiunilor de violență. Trăim într-o societate tot mai stresată și violentă - iar procurorii trebuie să reacționeze ferm.

Intensificarea demersurilor pentru recuperarea prejudiciilor.
În încheiere, doresc să mulțumesc magistraților pentru eforturile și activitatea în 2018, cât și pe parcursul mandatului meu de 3 ani. Acestea au permis îndeplinirea cu succes a rolului constituțional a MP.

Şeful statului a participat şi anul trecut la prezentarea bilanţului Parchetului General şi a vorbit despre ”o încercare de a slăbi independenţa procurorilor” şi de a-i subordona politicului.

Ultima dată, în 4 ianuarie, şeful statului a spus că nu va da curs cererii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr de a cărui activitate este mulţumit.

Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ, în 19 noiembrie, propunerea ministrului Justiţiei de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 24 octombrie, că declanşează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional. Toader a prezentat un raport de evaluare care cuprinde 20 de puncte, cum a fost şi la evaluarea fostei şefe a DNA.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Asociațiile de magistrați cer intervenția lui Iohannis după modificările aduse la Legile justiției
Asociațiile de magistrați cer intervenția lui Iohannis după modificările aduse la Legile justiției

Trei asociații de magistrați din România se declară extrem de îngrijorate cu privire la modificările aduse marți Legilor justiției.

Klaus Iohannis: ”PSD a acționat din nou împotriva Justiției și a statului de drept”
Klaus Iohannis: ”PSD a acționat din nou împotriva Justiției și a statului de drept”

Klaus Iohannis critică, pe Facebook, OUG anunțată marți de Tudorel Toader, prin care se modifică Legile Justiției.

Reacția președintelui Iohannis privind citarea lui Kovesi: ”Solicit clarificarea rapidă”
Reacția președintelui Iohannis privind citarea lui Kovesi: ”Solicit clarificarea rapidă”

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi o reacție cu privire la citarea fostei șefe DNA Laura Codruța Kovesi la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție.

Iohannis atacă OUG lui Toader: PSD caută soluții pentru politicienii cu probleme penale
Iohannis atacă OUG lui Toader: PSD caută soluții pentru politicienii cu probleme penale

Președintele Klaus Iohannis, aflat în Germania, a criticat dur ordonanța de urgență anunțată de ministrul justiției Tudorel Toader, care îi privește pe cei condamnați de completuri "nelegal constituite"

Toader cere ca Iohannis ”să-şi reconsidere refuzul” privind numirea Adinei Florea la DNA
Toader cere ca Iohannis ”să-şi reconsidere refuzul” privind numirea Adinei Florea la DNA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis joi o solicitare preşedintelui Klaus Iohannis cerându-i să-şi reconsidere refuzul "bazat pe motive inexistente" privind numirea a cinci procurori.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.