Gheorghe Ștefan, condamnat definitiv la închisoare cu executare

gheorghe stefan

Fostul primar al municipiului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, a fost condamnat definitiv, vineri, de judecătorii Curţii de Apel Bacău (CAB), la 3 ani şi 3 luni de închisoare cu executare.

Pedeapsa cea mai mare a fost pentru spălarea banilor, Gheorghe Ştefan fiind condamnat la 3 ani de închisoare, la care s-a aplicat un spor de pedeapsă de 3 luni pentru condamnările pentru infracţiunea de acte de comerţ incompatibile cu funcţia.

Instanţa a mai condamnat patru firme la plata unor amenzi şi interdicţia participării la proceduri de achiziţie publică în următorii doi. Astfel, Best GSG SRL a primit o amendă de 30.000 de lei, Giga Star SRL are de achitat o amendă de 30.000 de lei, Sonic Media SRL va plăti o amendă de 24.000 lei şi Euromedia TV, o amendă de 20.000 de lei.

În prima instanţă, la Tribunalul Neamţ, Gheorghe Ştefan a fost condamnat la 2 ani de închisoare, pedeapsă care a fost contopită cu cea de 6 ani de închisoare din dosarul Microsoft. Fostul primar de Piatra-Neamţ a primit doar un spor de 3 luni de închisoare şi a avut de executat în final 6 ani şi 3 luni. Curtea de Apel Bacău nu a mai admis contopirea pedepsei cu cea din dosarul Microsoft, pentru care Gheorghe Ştefan a fost eliberat condiţionat după ce a executat o treime.

Cele patru firme au fost achitate de Tribunalul Neamţ, ca primă instanţă, şi condamnate de Curtea de Apel Bacău.

Citește și
Stefan Octavian Gheorghe
Un român, prima vedetă a filmelor pentru adulţi din Islanda. "E o lume falsă"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Gheorghe Ştefan a fost trimis în judecată, în acest dosar, de procurorii DNA Bacău pe data de 23 decembrie 2014.

Fostul primar de Piatra Neamţ era acuzat că, începând cu anul 2009, a administrat în fapt SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori.

"Gheorghe Ştefan şi-a asumat rolul de factor de decizie în SC Strong Montaj SA şi s-a implicat în activitatea de administrare a acesteia, a dispus efectuarea de plăţi, a făcut demersuri pentru încasarea facturilor emise, pentru obţinerea de finanţări de la diferite instituţii publice, pentru restituirea unor garanţii de bună execuţie, a discutat cu furnizorii de materiale, a cerut să i se prezinte situaţii contabile, a pus în discuţie evaluarea patrimoniului în vederea unor divizări, a solicitat informaţii cu privire la stadiul de realizare a unor lucrări, a intervenit pentru remedierea unor neajunsuri în activitatea firmei, şi-a dat acordul pentru obţinerea unui credit bancar şi constituirea unor garanţii, a convins fidejusori să semneze contractul de credit, a identificat şi a discutat oportunităţi de afaceri, a dispus acordarea de împrumuturi unor firme afiliate", susţineau procurorii DNA în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Anchetatorii spuneau că operaţiunile financiare ca acte de comerţ în efectuarea cărora s-a implicat Gheorghe Ştefan sunt incompatibile cu funcţia pe care o deţinea, aceea de primar al municipiului Piatra-Neamţ.

O parte dintre lucrările la care fac referire procurorii DNA au fost finanţate din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus la acea vreme de Elena Udrea.

"În vederea scoaterii din SC Strong Montaj SA a sumelor de bani obţinute din infracţiuni şi a ascunderii adevăratei naturi a provenienţei acestora, Gheorghe Ştefan s-a folosit de diverse societăţi comerciale pe care le controla, SC Best GSG SRL, SC Giga Star SRL, SC Euromedia TV SRL, SC Sonic Media SRL, în beneficiul cărora, în perioada 2010-2014, a dispus, a iniţiat, a coordonat efectuarea de plăţi de către SC Strong Montaj SA, pentru servicii fictive, inutile ori nejustificate economic. Au fost efectuate plăţi în favoarea Best GSG SRL pentru servicii fictive de consultanţă, plăţi pentru inutile servicii de publicitate, parţial prestate de 1TV Neamţ şi GIGA TV, care depăşeau ca valoare profitul anual, asumarea şi plata unor împovărătoare rate de leasing, refacturate către Sonic Media SRL, dar neachitate de aceasta, luarea în chirie a unui hotel care nu aducea venituri şi menţinerea contractului o lungă perioadă de timp. De asemenea, divizarea SC Tehnoutilaj SA, devenită SC Strong Montaj SA, constituirea unei noi societăţi comerciale, Giga Star SRL care a preluat activele pentru a le da înapoi cu chirie primei societăţi comerciale amintite; plata chiriei pentru un spaţiu folosit de mai multe societăţi comerciale afiliate şi acceptarea plăţii impozitului pe proprietatea, aflat în sarcina Giga Star SRL etc Procedându-se astfel, în perioada 01.01.2010 - 01.02.2014, au fost scoşi din SC Strong Montaj SA, au fost supuşi unui proces de spălare a produsului infracţiunii, 4.414.221,28 lei, aproximativ un milion euro", mai spuneau procurorii DNA Bacău.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Martor: Ionel Arsene i-a transmis lui Gheorghe Ștefan să stea liniștit, că PSD va da ordonanță de grațiere
Martor: Ionel Arsene i-a transmis lui Gheorghe Ștefan să stea liniștit, că PSD va da ordonanță de grațiere

Ionel Arsene i-a transmis lui Gheorghe Ştefan, în ianuarie 2017, "să stea liniştit" pentru că PSD urmează să dea o ordonanţă privind graţierea unor pedepse, în urma căreia va ieşi din închisoare, potrivit motivării deciziei Tribunalului Bacău.

Un român, prima vedetă a filmelor pentru adulţi din Islanda.
Un român, prima vedetă a filmelor pentru adulţi din Islanda. "E o lume falsă"

Ştefan Octavian Gheorghe, care a fost adoptat din România la vârsta de 3 ani de o familie din Islanda, este primul star în filme pentru adulţi din această ţară, potrivit Island Monitor.

Gheorghe Ştefan va fi eliberat condiţionat, după ce Tribunalul Prahova a respins contestaţia DNA
Gheorghe Ştefan va fi eliberat condiţionat, după ce Tribunalul Prahova a respins contestaţia DNA

Gheorghe Ştefan va fi eliberat condiţionat, după ce magistraţii Tribunalului Prahova au respins contestaţia formulată de către procurorii DNA la sentiţa anterioară de eliberare pronunţată de Judecătoria Ploieşti.

Gheorghe Ştefan poate fi eliberat, pentru că
Gheorghe Ştefan poate fi eliberat, pentru că "acceptă autoritatea"

Judecătoria Ploieşti, de acord cu eliberarea condiţionată a lui Gheorghe Ştefan, pentru că "are o atitudine de acceptare a autorităţii".

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.