DNA a trimis în judecată un fost șef al ANAF pentru o mită de 5 milioane de euro


Ultimul update: Miercuri 04 Decembrie 2019 14:45
Data publicarii: Miercuri 04 Decembrie 2019 14:35
Categorie: Stiri Justitie
serban popa

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului vicepreședintelui ANAF Șerban Pop, care este acuzat de luare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 31 ianuarie - 23 decembrie 2008, fostul șef de la ANAF ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 5.000.000 euro.

Din acești bani, Șerban Pop ar fi primit în 4 tranșe, în conturile unor companii off shore pe care le controla prin interpuși, suma de 2.500.000 euro.

”Banii ar fi fost primiți de inculpat, în perioada 08 septembrie -23 decembrie 2008, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unei soluții fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacție încheiată între compania omului de afaceri și o societate de stat și a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.” - se mai arată în comunicatul procurorilor anticorupție.

După primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasaţi de firma omului de afaceri ar fi fost transferaţi într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de același om de afaceri.

De acolo, 2.500.000 euro au fost transferaţi mai departe, în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar, mai spun cei de la DNA.

Procurorii au dispus sechestru asigurător asupra bunurilor imobile deținute de la fostul vicepreședintele ANAF, precum și poprirea asupra sumelor de bani prezente şi viitoare aflate în conturile deschise pe numele inculpatului, ”până la concurenţa sumei de 2.500.000 euro”.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București cu solicitarea de menținere a măsurilor asigurătorii.

În iunie 2018, Şerban Pop a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru infracţiunea de trafic de influenţă, însă, în decembrie 2018 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus suspendarea executării pedepsei.

În septembrie 2015, Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată de DNA în acest dosar.

 

Sursa: Pro TV

Tags: anaf, dna, mita, serban pop,

VIDEO PROTVPLUS.RO