CCR discută formarea completelor de judecată. Dragnea, primul care s-a plâns

×
Codul embed a fost copiat

Curtea Constituţională dezbate astăzi cererea Guvernului de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de judecători.

Potrivit Agerpres, Guvernul este reprezentat de şeful Secretariatului General al Guvernului, Toni Greblă, fost judecător constituţional, ÎCCJ de preşedintele acestei instanţe, Cristina Tarcea, iar Senatul - de Cristian Ionescu.

De la dezbateri lipseşte reprezentantul Camerei Deputaţilor.

Curtea Constituţională a fost sesizată pe 2 octombrie de către premierul Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Sesizarea a fost determinată de ”refuzul explicit al ÎCCJ de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare”.

Citește și
Liviu Dragnea si Viorica Dancila
Dragnea susține că sesizarea lui Dăncilă la CCR nu este pentru el: ”Este un nonsens”
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

La începutul lunii septembrie, Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 în legătură cu alegerea completurilor de cinci judecători.

Şefa Instanţei supreme, Cristina Tarcea, declara pe 25 septembrie că legea care modifică Legea 304/2004 nu are dispoziţii tranzitorii, care să impună, pentru anul 2018, tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători, ea urmând să fie aplicată din ianuarie 2019.

Apărarea pe fond, dincolo de toată retorica juridică, se întemeiază pe faptul că legea era neclară, că trebuia interpetată în spiritul ei și că pe lângă art. 32 din lege care reglementează din 2014 clar tragerea la sorți a celor 5 judecători din complet există și art. 33 care, aparent contrar, stabilea că președintele ÎCCJ prezidează completele de 5. În spiritul legii, ICCJ a combinat cele două reglementări contrare.

Desigur, asta nu explică de ce în celălalt complet de 5, măcar, nu au fost trași toți cei 5 judecători la sorți și nici de ce toate Hotărârile Colegiului de conducere al ÎCCJ prin care s-au desemnat din 2014 până acum completele de 5 sunt fundamentate exlusiv pe art. 32 și nu fac nici o referire la acest doar aparent contradictoriu art. 33.” - a scris pe Facebook avocatul Toni Neacșu.

Avocatul Toni Neaşcu a depus, la sfârşitul lunii septembrie, o plângere prealabilă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) prin care solicită revocarea a trei hotărâri din 2017 ale Colegiului de conducere prin care au fost desemnate cele două Complete de 5 judecători din Penal pentru 2018.

Unul dintre aceste două complete - C5 P1- prezidat de vicepreşedintele ICCJ Iulian Dragomir, judecă apelul în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi jumătate de închisoare.

Avocatul spunea atunci că, în 2017, Colegiul de Conducere al ICCJ ar fi desemnat cele două C5 pentru 2018 prin încălcarea legii, în sensul că a decis ca în compunerea acestor complete să fie membri de drept, în loc ca toţi judecătorii să fie traşi la sorţi.

În urmă cu aproximativ o lună, președintele PSD Liviu Dragnea s-a arătat revoltat de afirmația că sesizarea Guvernului la CCR cu privire la constituirea completurilor de judecată ar fi fost făcută în avantajul său.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători de la instanţa supremă, însă a afirmat că toată această teorie - privind sesizarea CCR în avantajul său - este ”un nonsens”

Să răspundă acei indivizi care spun asemenea minciuni, care fac presiuni, au făcut presiuni și pe completul care m-a judecat în primă instanță. Nimeni nu s-a sesizat. Nimeni, nici Inspecția Judiciară, nici CSM-ul, nimeni n-a avut o reacție că niște moderatori de la o televiziune amenințau niște în mod direct judecătorii din complet să dea o sentină de condamnare.

N-a avut nimeni nicio reacție. Acum, aceiași și alții, de la tot felul de site-uri, pun presiune pe Curtea Constituțională. Aveți impresia că dacă se acceptă acest conflict, nici măcar n-am citit sesizarea, ce se schimbă, procesul? Și nu-i alt complet? Păi vedeți că este un nonsens.” - a spus Dragnea, în octombrie.

Pe de altă parte, președintele PNL Ludovic Orban a declarat că sesizarea Guvernului la CCR cu privire la constituirea completurilor de judecată a fost făcută în favoarea lui Liviu Dragnea.

"Mi se pare, cum să spun, totul pentru Dragnea. Ţara asta, de fapt majoritatea guvernamentală, Guvernul şi toate instituţiile controlate de PSD se învârt în jurul acestui infractor şi dorinţei lui disperate de a scăpa de consecinţele faptelor pe care le-a săvârşit. Nu putem accepta la nesfârşit ca România să fie blocată şi aruncată înapoi din cauza acestui individ, care efectiv îşi bate joc de România", a declarat Orban.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Citește și...
Lovitura primită de Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive
Lovitura primită de Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive

Avocatul fostei soţii a lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman anunţă că a înaintat o excepţie privind nelegala compunere a completului de judecată P1 al ÎCCJ

Dragnea susține că sesizarea lui Dăncilă la CCR nu este pentru el: ”Este un nonsens”
Dragnea susține că sesizarea lui Dăncilă la CCR nu este pentru el: ”Este un nonsens”

Președintele PSD Liviu Dragnea s-a arătat revoltat de afirmația că sesizarea Guvernului la CCR cu privire la constituirea completurilor de judecată ar fi fost făcută în avantajul său.

Liviu Dragnea, discuție cu Tudorel Toader despre completele de judecată de la ÎCCJ
Liviu Dragnea, discuție cu Tudorel Toader despre completele de judecată de la ÎCCJ

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că a vorbit cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să facă demersuri în legătură cu desemnarea completelor de 5 judecători de la ICCJ.

Recomandări
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice

În România există un deficit uriaș privind serviciile de recuperare. Astfel de unități sunt închise din cauza incompetenței autorităților, iar în unele județe nu există.

A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante
A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante

De vineri, timp de 30 de zile politicienii sunt în campanie electorală. Autoritatea care supraveghează desfășurarea alegerilor le-a interzis să mai organizeze spectacole, bâlciuri, focuri de artificii ori să le ofere alegătorilor orice fel de cadouri.

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani
Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete cumparate de la americani.