CCR discută formarea completelor de judecată. Dragnea, primul care s-a plâns

Ultimul update: Miercuri 07 Noiembrie 2018 13:49
Data publicarii: Miercuri 07 Noiembrie 2018 07:20
Categorie: Justitie

Curtea Constituţională dezbate astăzi cererea Guvernului de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de judecători.

Potrivit Agerpres, Guvernul este reprezentat de şeful Secretariatului General al Guvernului, Toni Greblă, fost judecător constituţional, ÎCCJ de preşedintele acestei instanţe, Cristina Tarcea, iar Senatul - de Cristian Ionescu.

De la dezbateri lipseşte reprezentantul Camerei Deputaţilor.

Curtea Constituţională a fost sesizată pe 2 octombrie de către premierul Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Sesizarea a fost determinată de ”refuzul explicit al ÎCCJ de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare”.

La începutul lunii septembrie, Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 în legătură cu alegerea completurilor de cinci judecători.

Şefa Instanţei supreme, Cristina Tarcea, declara pe 25 septembrie că legea care modifică Legea 304/2004 nu are dispoziţii tranzitorii, care să impună, pentru anul 2018, tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători, ea urmând să fie aplicată din ianuarie 2019.

Apărarea pe fond, dincolo de toată retorica juridică, se întemeiază pe faptul că legea era neclară, că trebuia interpetată în spiritul ei și că pe lângă art. 32 din lege care reglementează din 2014 clar tragerea la sorți a celor 5 judecători din complet există și art. 33 care, aparent contrar, stabilea că președintele ÎCCJ prezidează completele de 5. În spiritul legii, ICCJ a combinat cele două reglementări contrare.

Desigur, asta nu explică de ce în celălalt complet de 5, măcar, nu au fost trași toți cei 5 judecători la sorți și nici de ce toate Hotărârile Colegiului de conducere al ÎCCJ prin care s-au desemnat din 2014 până acum completele de 5 sunt fundamentate exlusiv pe art. 32 și nu fac nici o referire la acest doar aparent contradictoriu art. 33.” - a scris pe Facebook avocatul Toni Neacșu.

Avocatul Toni Neaşcu a depus, la sfârşitul lunii septembrie, o plângere prealabilă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) prin care solicită revocarea a trei hotărâri din 2017 ale Colegiului de conducere prin care au fost desemnate cele două Complete de 5 judecători din Penal pentru 2018.

Unul dintre aceste două complete - C5 P1- prezidat de vicepreşedintele ICCJ Iulian Dragomir, judecă apelul în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi jumătate de închisoare.

Avocatul spunea atunci că, în 2017, Colegiul de Conducere al ICCJ ar fi desemnat cele două C5 pentru 2018 prin încălcarea legii, în sensul că a decis ca în compunerea acestor complete să fie membri de drept, în loc ca toţi judecătorii să fie traşi la sorţi.

În urmă cu aproximativ o lună, președintele PSD Liviu Dragnea s-a arătat revoltat de afirmația că sesizarea Guvernului la CCR cu privire la constituirea completurilor de judecată ar fi fost făcută în avantajul său.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători de la instanţa supremă, însă a afirmat că toată această teorie - privind sesizarea CCR în avantajul său - este ”un nonsens”

Să răspundă acei indivizi care spun asemenea minciuni, care fac presiuni, au făcut presiuni și pe completul care m-a judecat în primă instanță. Nimeni nu s-a sesizat. Nimeni, nici Inspecția Judiciară, nici CSM-ul, nimeni n-a avut o reacție că niște moderatori de la o televiziune amenințau niște în mod direct judecătorii din complet să dea o sentină de condamnare.

N-a avut nimeni nicio reacție. Acum, aceiași și alții, de la tot felul de site-uri, pun presiune pe Curtea Constituțională. Aveți impresia că dacă se acceptă acest conflict, nici măcar n-am citit sesizarea, ce se schimbă, procesul? Și nu-i alt complet? Păi vedeți că este un nonsens.” - a spus Dragnea, în octombrie.

Pe de altă parte, președintele PNL Ludovic Orban a declarat că sesizarea Guvernului la CCR cu privire la constituirea completurilor de judecată a fost făcută în favoarea lui Liviu Dragnea.

"Mi se pare, cum să spun, totul pentru Dragnea. Ţara asta, de fapt majoritatea guvernamentală, Guvernul şi toate instituţiile controlate de PSD se învârt în jurul acestui infractor şi dorinţei lui disperate de a scăpa de consecinţele faptelor pe care le-a săvârşit. Nu putem accepta la nesfârşit ca România să fie blocată şi aruncată înapoi din cauza acestui individ, care efectiv îşi bate joc de România", a declarat Orban.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Lovitura primită de Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive
Lovitura primită de Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
ultrasi
Condamnări în dosarul ultrașilor care au devastat Piața Victoriei în februarie 2017
Fostul primar Gheorghe Ștefan, eliberat după ce a făcut 4 luni și jumătate dintr-o pedeapsă de 3 ani
Toader: Eu îmi fac treaba până în ultima clipă. Când apare un nou ministru, îl aştept, predau şi plec
CSM, reacție după raportul MCV, în care i s-a reproșat că a exercitat presiuni asupra ÎCCJ
Toader, despre MCV: Are iz politic și standarde duble. Recomandările nu sunt obligatorii, ci standardele europene
Danileț: CCR a decis din 2012 că implementarea recomandărilor MCV este obligatorie
Rani Palade
Rani Palade are calitate de suspect în dosarul mamei sale. „Sunt o fire paşnică”
Reacția DNA după raportul MCV. Ce spun procurorii anticorupție
CCR a amânat discutarea sesizării privind conflictul pe tema protocoalelor dintre SRI şi Parchetul General
Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control al SRI din Parlament, audiat la DNA
Niculae Bădălău, audiat la DNA. ”Am fost ca orice cetăţean normal”
Mitică Dragomir a izbucnit în lacrimi, după ce a aflat că a fost achitat: „Cum să te duci la pușcărie nevinovat?”