Ce pedeapsă riscă patronii stației GPL din Crevedia. Cei doi au refuzat să dea declarații despre dezastru
Patronii firmei care deține platforma GPL din Crevedia, Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, au fost arestați.
Anchetatorii îi reținuseră deja și îi acuză de distrugere din culpă urmată de dezastru. Ei au refuzat să dea explicații pentru exploziile violente produse pe 26 august, în urma cărora cinci oameni au murit și 54 au fost răniți.
Administratorii firmei Flagas, Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă, sunt acuzați de distrugere din culpă urmată de dezastru, pentru care riscă până la 12 ani de închisoare. Dimineață, după o noapte petrecută în arest, au revenit la interogatorii.
Deși li s-a cerut socoteală în legătură cu tot ceea ce s-a întâmplat până la dezastrul de acum zece zile, ba chiar li s-a oferit ocazia să dea, patronii firmei care administra platforma GPL de la Crevedia s-au prevalat de dreptul la tăcere și au refuzat să facă orice declarații în legătură cu cele petrecute.
După-amiază, cei doi au ajuns în fața unui judecător, pentru că procurorul de caz a cerut arestarea lor.
R: V-au explicat dacă știau ce se întâmplă acolo și că s-au creat premisele acestei întâmplări, acestui dezastru?
Florin Cojocaru, avocat: „Probabil că fiecare dintre noi în ce facem purtăm și un risc. Există ceva atașat ceva fiecărei meserii. Într-o astfel de afacere, cu materii într-atât de periculoase, este inclusiv riscul unei scântei care poate duce la o catastrofă”.
Procurorii îi acuză pe cei doi că, vreme de trei ani, ar fi gestionat operațiuni ilegale de transport, alimentare, transfer și depozitare a gazului petrolier lichefiat.
R: Ei își asumă aceste răspunderi pentru această tragedie?
Florin Cojocaru, avocat: „În materie de răspundere la acest moment sau cumva în legătură cu orice răspundere este să le asigurăm oamenilor care sunt în suferință revenirea în confortul lor normal al familiilor”.
Inculpată a fost și firma Flagas, deținută de Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, tot pentru distrugere din culpă urmată de dezastru. Asta le-a permis procurorilor să pună sub sechestru 63 de proprietăți din Botoșani, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov și Olt. În cazul oamenilor de afaceri au fost puse sub sechestru opt imobile și 15 conturi bancare. Cu ajutorul lor vor putea fi acoperite pagubele uriașe produse la Crevedia.
Între timp, unul dintre pompierii răniți în teribila explozie de la Crevedia a fost externat din spitalul din Graz și a revenit în țară.