Bilanţ DNA. Copia dosarului Tel Drum, la Secţia Specială pentru Investigarea Magistraţilor
O copie a dosarului Tel Drum, în care este vizat liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost transmisă Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.
Copia a fost trimisă după ce reprezentanţii SIIJ au invocat că acesta ar putea reprezenta o probă în cazul unei anchete proprii, a anunţat vineri şeful interimar al DNA, Călin Nistor.
"Preluarea unui dosar nu există în procedură. Trimiterea se face fie prin declinare de competenţă, iar în situaţia în care două unităţi se declară competente sau necompetente apar aceste situaţii juridice", a spus Nistor.
Potrivit acestuia, dosarul se află în original la procurorul general al României, care are de soluţionat conflictul pozitiv de competenţă invocat de DNA.
"Corespondenţa în două situaţii a fost purtată direct cu SIIJ. Da, au fost solicitări de trimitere a dosarului. Procurorul de caz şi şeful de secţie au apreciat că revine DNA competenţa. Pentru că era şi o solicitare că ar fi mijloc de probă în cazul dumnealor, noi am trimis dosarul SIIJ", a explicat Nistor.
Conflictul pozitiv de competenţă, spune Călin Nistor, "este atunci când două organe de parchet spun că sunt competente pentru a instrumenta o cauză". "În această situaţie noi am sesizat procurorul general pentru rezolvarea conflictului de competenţă dintre noi şi SIIJ", a arătat Nistor.
El a anunţat că dosarul Tel Drum este aproape de final. "În dosarul Tel Drum mai sunt de efectuat acte de urmărire. Un raport de expertiză a fost depus chiar în luna decembrie. Procurorul are un plan de anchetă şi îşi ştie termenele", a menţionat Nistor.
La datele de 21 decembrie 2018, 17 ianuarie şi 31 ianuarie, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie a formulat, consecutiv, trei cereri prin care solicita transmiterea dosarului Tel Drum de la DNA.
Potrivit DNA, "în primele două cereri nu s-a invocat niciun temei legal de preluare a acestui dosar, motiv pentru care au fost cerute clarificări".
"În ultima solicitare a Secţiei, datată 31 ianuarie 2019, s-a invocat împrejurarea că DNA nu ar mai avea competenţă de soluţionare a acestui dosar, deoarece unele dintre persoanele împotriva cărora se efectuează urmărirea penală au calitatea de magistraţi", preciza DNA pe 19 februarie.
Nistor: În 2018, au fost trimise în judecată cauze cu prejudiciu total de 412 milioane de euro
Procurorul-şef interimar al DNA, Călin Nistor, a afirmat vineri că, în anul 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis în judecată cauze cu un prejudiciu total de 412 milioane de euro.
"Activitatea DNA a fost concentrată pe recuperarea produsului infracţiunii. Au fost trimise în judecată cauze cu 412 milioane de euro prejudiciu total. Sechestre, ipoteci pe bunuri în valoare de peste 400 de milioane de euro. Cifra este aproape dublă faţă de anul 2017", a precizat Călin Nistor, la bilanţul DNA.
El a mai spus că "valoarea măsurilor asiguratorii este mult mai mare" faţă de anul anterior.
Potrivit lui Călin Nistor, în 2018, activitatea serviciilor teritoriale ale DNA a fost scăzută, existând servicii teritoriale care au finalizat un singur rechizitoriu.
"Am avut servicii teritoriale cu un singur rechizitoriu pe toată durata anului 2018. Calitativ, remarcăm că structura pe funcţii ale celor trimişi în judecată îşi păstrează relevanţa raportat la natura activităţii noastre. Dosarele DNA au vizat înalţi funcţionari ai statului, magistraţi, ofiţeri de poliţie, directori de companii şi persoane din Educaţie şi Sănătate", a mai spus procurorul-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.