Ana Birchall a preluat ștafeta de la Tudorel Toader. Primele declarații

25-04-2019 17:50


Tudorel Toader a părăsit oficial, Ministerul Justiţiei. În locul său vicepremierul Ana Birchall va asigura interimatul, după ce Preşedintele României a refuzat numirea în funcţie a lui Eugen Nicolicea.

De joi, fostul şef al Justiţiei îşi reia funcţia de rector al Universităţii din Iaşi.

Când vicepremierul Ana Birchall a ajuns la Ministerul Justiției, Tudorel Toader o aştepta deja în birou cu un vraf de documente şi proiecte. Apoi i-a dat ştafeta, după ce Toader a fost silit de premier să demisioneze din funcţie. Cei doi au băut o cafea şi şi-au amintit că în februarie 2017 situaţia era exact pe dos.

După doi ani şi 2 luni, Tudorel Toader a părăsit cu greu ministerul Justiţiei, chiar cu strângere de inimă. I-au trebuit mai bine de două ore să îi predea documentele Anei Birchall, cea care va asigura interimatul la Ministerul Justiţiei.

Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției: ”Eu am fost onorat să fiu ministru al Justiției. Dacă e să-mi reproșez ceva, probabil, oricând și oriunde se pot face mai multe lucruri și mai bine făcute.”

Tudorel Toader n-a mai apucat să ducă la bun sfârşit numirea unui nou Procuror General al României, după ce l-a refuzat, între alţii, pe Augustin Lazăr, căruia i-a expirat în aceeaşi zi mandatul de şef al Ministerului Public. O procedură despre care Ana Brichall nu a dorit să vorbească în scurta sa declaraţie de presă.

Ana Birchall, ministru interimar: ”Un obiectiv important al interimatului la Justiție este asigurarea bunei funcționări a activității curente a ministerului. După cum știți, Ministerul Justiției este pe circuitul de avizare a inițiativelor celorlalte ministere sau instituții, iar din acest punct de vedere, un obiectiv principal este asigurarea unei bune coordonări, astfel încât activitatea celorlalte ministere și agenda ședințelor de Guvern să nu fie afectate.”

Imediat după schimbarea şefilor, biroul de presă al Ministerului Justiţiei a dat publicităţii şi un bilanţ al deplasărilor în străinătate făcute de fostul demnitar în doi ani şi două luni de mandat. Pentru cele 29 de deplasări, nu doar la organismele europene de la Bruxelles şi Strasbourg, ci şi în ţări ca Japonia, Maroc sau Malaysia,Tudorel Toader a cheltuit peste 300.000 de lei. Suma este de trei ori mai mare decât cea cheltuită de fostul procuror general Augustin Lazăr, căruia Toader i-a reproşat că a rispit bani.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO