JO de la Rio au fost inchise cu o ceremonie fastuoasa, in ploaie. Spadasina Simona Pop a purtat drapelul Romaniei. FOTO


Ultimul update: Joi 25 August 2016 07:02
Data publicarii: Luni 22 August 2016 07:22
Categorie: JO 2016
JO de la Rio au fost inchise cu o ceremonie fastuoasa, in ploaie.

Dupa doua saptamani si jumatate, spectacolul olimpic de la Rio s-a incheiat. Brazilienii au pus punct Jocurilor Olimpice cu o ceremonie fastuoasa de inchidere.

Jocurile s-au terminat pe ritmuri de carnaval si cu un spectaculos foc de artificii. Sportivii au defilat prin ploaie la Rio. La inchidere, portrapelul Romaniei a fost spadasina de aur Simona Pop.

In debutul ceremoniei, dupa o incursiune in muzica si dansul traditional brazilian, si dupa intonarea imnului Braziliei de catre 27 de copii, au patruns in arena purtatorii drapelelor delegatiilor participante si apoi, spre deosebire de ordinea alfabetica obisnuita, sportivii participanti au intrat pe Maracana amestecat, simbol al diversitatii, relateaza Agerpres.

A fost inaugurat cu acest prilej canalul de televiziune al Comitetului International Olimpic (CIO).

Un moment traditional care a urmat spectacolului a fost premierea probei masculine de maraton, de catre presedintele CIO, Thomas Bach, si de presedintele Federatiei Internationale de Atletism (IAAF), Sebastian Coe.

Au fost prezentati noii membri ai Comisiei Sportivilor din cadrul CIO, Britta Heidemann, Daniel Gyurta, Ryu Seung-min, Sarah Walker si Elena Isinbaeva.

Solistul Lenine a interpretat o melodie in semn de recunostinta fata de voluntarii care au ajutat la buna desfasurare a Jocurilor de la Rio.

A urmat intonarea imnului Greciei, leaganul Jocurilor Olimpice, iar apoi dupa acordurile imnului olimpic, primarul orasului Rio de Janeiro, Leandro Paes, steagul olimpic a fost inmanat, de catre Thomas Bach, guvernatorului orasului Tokyo, Yuriko Koike. Tokyo va gazdui editia viitoare a Jocurilor Olimpice, in 2020, astfel ca s-a intonat si imnul Japoniei cu acest prilej, iar apoi a avut loc o prezentare ''high tech'' a editiei de peste patru ani, semnata de Comitetul Tokyo 2020, prim-ministrul nipon Shinzo Abe aparand pe Maracana ''direct'' dintr-un joc video.

Carlos Nuzman, presedintele Comitetului de organizare Rio-2016, a spus in discursul sau ca este mandru de Jocurile Olimpice organizate la Rio, care au facut din metropola braziliana un loc mai bun. ''Jocurile au aratat ca fiii Braziliei nu fug de lupta'', a subliniat Nuzman, care a amintit astfel provocarile cu care s-au confruntat organizatorii. Le-a multumit voluntarilor si sportivilor - ''eroii olimpici'', care au scris o noua pagina in istoria sportului. ''Rio a scris istorie pentru totdeauna'', a aratat Nuzman, urand succes organizatorilor editiei viitoare, Tokyo 2020.

Presedintele CIO, Thomas Bach, le-a multumit locuitorilor din Rio pentru ospitalitate pe parcursul celor 16 zile ale competitiei polisportive. ''Jocurile au demonstrat ca diversitatea este o bogatie a intregii lumi'', a precizat Bach. A multumit organizatorilor, federatiilor olimpice, sponsorilor, voluntarilor, sportivilor, care au uimit lumea cu performantele lor incredibile. ''Au fost Jocuri minunate in Cidade Maravilhosa (Orasul Minunat, supranume cu care este cunoscut Rio, n. red.)'', a mai aratat Bach. Presedintele CIO a anuntat ca locuitorilor din Rio le este decernata Cupa Olimpica, prin intermediul a sase reprezentanti.

Thomas Bach a declarat apoi Jocurile de la Rio inchise si a chemat tineretul lumii sa se reuneasca peste patru ani la Tokyo.

Stingerea flacarii olimpice si Jocurile de artificii au pus punct ceremoniei de inchidere a Olimpiadei de la Rio, pe ritmuri de carnaval.

La editia a 31-a a Jocurilor Olimpice de vara, de la Rio de Janeiro, au participat peste 11.000 de sportivi si 205 tari, plus o delegatie a sportivilor refugiati si una a sportivilor care au evoluat sub drapelul olimpic, care au evoluat la 306 probe din 28 de sporturi. Romania, care a participat cu o delegatie de 96 de sportivi si 7 rezerve, la 15 sporturi. Portdrapelul delegatiei noastre la ceremonia de deschidere a fost gimnasta Catalina Ponor, tripla campioana olimpica in 2004, la Atena, iar la ceremonia de inchidere a fost spadasina Simona Pop, campioana olimpica la Rio cu echipa.

Romania a ocupat locul 47 in clasamentul pe medalii la Rio, cea mai slaba clasare a sa la Olimpiadele postbelice, cu cinci medalii, aur pentru echipa feminina de spada, argint obtinut de tenismenii Florin Mergea si Horia Tecau la dublu masculin, bronzul luat de Gabriel Sincraian la haltere (cat. 85 kg), de canotoarele de la 8+1 (Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrila, Iuliana Popa, Madalina Beres, Laura Oprea, Adelina Bogus, Andreea Boghian si Daniela Druncea) si Albert Saritov (lupte libere, cat. 97 kg).

In clasamentul pe medalii, primul loc a fost ocupat de delegatia Statelor Unite, cu 46 de medalii de aur, 37 de argint, 38 de bronz (121 in total), urmata de Marea Britanie (27-23-17), China (26-18-26) etc.
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22