O stradă din centrul istoric al orașului Galați, reconstituită virtual de studenți
Cum ar arata centrele istorice ale orașelor vechi din țara noastră, dacă ar fi reabilitate și puse în valoare? Acestă întrebare și-au pus-o câțiva studenți ai Facultății de Inginerie din Galați.
Tinerii au reconstruit, virtual, o întreagă stradă din centrul orașului, iar rezultatul este surprinzător.
Clădiri pitorești, monumente istorice, mobilier stradal retro sau parcuri cu fântâni arteziene - sunt elementele care fac din Stradă Domnească o arteră încărcată de istorie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Construcțiile din zona centrală au fost făcute la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului XX.
Studenții de la Facultatatea de Inginerie au avut la dispoziție între 30 și 50 de fotografii cu fiecare dintre aceste clădiri pentru a le reconstrui virtual, 3D.
Marin Florin Bogdan, profesor coordonator: "Folosim niște tehnici de vedere artificială. Apoi se intervine manual și se reconstruiesc anumite detalii."
Cinci studenți și 3 colaboratori au pus umărul la treabă și în 9 zile stradă principala a orașului a fost complet refăcută.
Radu Brănzan, Asociația "Galați, orașul meu!": "Este realizat în varianta pavată, cu stâlpi de iluminat retro, inclusiv coșurile de gunoi reabilitate într-o variantă ce ne aparține, într-o viziune ce ne aparține."
Florin Macovei, student: "Asta se învață în timp, lucrând foarte mult."
Când va deveni această proiecție 3D realitate? Greu de spus, mai ales că tinerii și-ar fi dorit că la lansarea materialului să fie prezent și un reprezentat al autorităților.
Marian Cepeha, colaborator: "Să vadă ce avem în momentul asta, practic niște ruine, aproape, și ce ar putea fi într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat."
Astfel de reinterpretari virtuale au fost făcute pentru marile capitale europene sau pentru orașele-simbol, precum Paris sau Bruxelles.