O stradă din centrul istoric al orașului Galați, reconstituită virtual de studenți

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

Cum ar arata centrele istorice ale orașelor vechi din țara noastră, dacă ar fi reabilitate și puse în valoare? Acestă întrebare și-au pus-o câțiva studenți ai Facultății de Inginerie din Galați.

Tinerii au reconstruit, virtual, o întreagă stradă din centrul orașului, iar rezultatul este surprinzător.

Clădiri pitorești, monumente istorice, mobilier stradal retro sau parcuri cu fântâni arteziene - sunt elementele care fac din Stradă Domnească  o arteră încărcată de istorie.

Construcțiile din zona centrală au fost făcute la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului XX.

Studenții de la Facultatatea de Inginerie au avut la dispoziție între 30 și 50 de fotografii cu fiecare dintre aceste clădiri pentru a le reconstrui virtual, 3D.

Marin Florin Bogdan, profesor coordonator: "Folosim niște tehnici de vedere artificială. Apoi se intervine manual și se reconstruiesc anumite detalii."

Cinci studenți și 3 colaboratori au pus umărul la treabă și în 9 zile stradă principala a orașului a fost complet refăcută.

Radu Brănzan, Asociația "Galați, orașul meu!": "Este realizat în varianta pavată, cu stâlpi de iluminat retro, inclusiv coșurile de gunoi reabilitate într-o variantă ce ne aparține, într-o viziune ce ne aparține."

Florin Macovei, student: "Asta se învață în timp, lucrând foarte mult."

Când va deveni această proiecție 3D realitate? Greu de spus, mai ales că tinerii și-ar fi dorit că la lansarea materialului să fie prezent și un reprezentat al autorităților.

Marian Cepeha, colaborator: "Să vadă ce avem în momentul asta, practic niște ruine, aproape, și ce ar putea fi într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat."

Astfel de reinterpretari virtuale au fost făcute pentru marile capitale europene sau pentru orașele-simbol, precum Paris sau Bruxelles.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO