"N-am auzit de Excel, trebuie sa ma simt prost?". Ce se intampla cand generatia Facebook ajunge la un interviu de angajare
Situatie dramatica pe piata muncii din Romania. Desi au telefoanele inteligente, tabletele si calculatoarele, tinerii nostri folosesc tehnologia mai mult pentru distractie si nu au competente reale.
Specialistii in instruirea IT vorbesc despre un fenomen periculos: analfabetism digital. Potrivit Comisiei Europene, la acest capitol noi, romanii, stam de doua ori mai prost decat toti ceilalti europeni.
Cei care s-au nascut dupa 1980 si care au crescut in era digitala sunt numiti gresit "nativi digital", spun specialistii in educatia IT. Doar pentru ca au fost inconjurati de calculatoare si tablete nu inseamna ca stiu si sa le foloseasca.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"-De Excel ati auzit, de Word ati auzit?
-Da, trebuie sa dam BAC-ul pe chestia asta.
-Stiti sa faceti o suma simpla in Excel?
-Nu. Nu stiu, frate, habar nu am.
-Selectezi si acum click.
-Super. Trebuie sa ma simt prost ca nu stiam asta?
-Bacalaureatul cum il dati la competente digitale?
-O sa ne mediteze profesoara inainte si o sa ne zica doua trei chestii."
Situatia este dramatica atunci cand acesti tineri ajung pe piata fortei de munca cu competente digitale din Facebook. Ei bine, potrivit unui studiu, 40 la suta dintre angajatii din Romania sunt analfabeti digital.
"Ceea ce este foarte mult, e aproape dublu fata de media europeana. Termenul nativ digital este fals, expunerea la tehnologie nu este egala cu cunoasterea", explica Irinuca Vaduva, reprezentantul unei fundatii pentru educatie IT.
Potrivit rapoartelor Comisiei Europene, increderea tinerilor romani in competentele lor digitale este una dintre cele mai mici la nivel european. Suntem la coada clasamentului, dupa Ungaria si Bulgaria. Mai rau ca noi sunt turcii si tinerii din Luxemburg. In schimb, suntem la mijlocul topului - la "increderea cu care tinerii folosesc retelele de socializare".
„Una este sa folosesti platformele de socializare in toate chipurile ei si alta este sa detii competente digitale foarte avansate", spune si Elena Antoneac, recrutor.
Dealtfel, daca la nivel european 20 la suta din populatie nu a utilizat niciodata Internetul, la noi procentul este dublu.