"N-am auzit de Excel, trebuie sa ma simt prost?". Ce se intampla cand generatia Facebook ajunge la un interviu de angajare

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Duminica 25 Ianuarie 2015 06:53
Data publicarii: Joi 22 Ianuarie 2015 18:38
Categorie: Smart things

Situatie dramatica pe piata muncii din Romania. Desi au telefoanele inteligente, tabletele si calculatoarele, tinerii nostri folosesc tehnologia mai mult pentru distractie si nu au competente reale.

Specialistii in instruirea IT vorbesc despre un fenomen periculos: analfabetism digital. Potrivit Comisiei Europene, la acest capitol noi, romanii, stam de doua ori mai prost decat toti ceilalti europeni.

Cei care s-au nascut dupa 1980 si care au crescut in era digitala sunt numiti gresit "nativi digital", spun specialistii in educatia IT. Doar pentru ca au fost inconjurati de calculatoare si tablete nu inseamna ca stiu si sa le foloseasca.

"-De Excel ati auzit, de Word ati auzit?
-Da, trebuie sa dam BAC-ul pe chestia asta.
-Stiti sa faceti o suma simpla in Excel?
-Nu. Nu stiu, frate, habar nu am.
-Selectezi si acum click.
-Super. Trebuie sa ma simt prost ca nu stiam asta?
-Bacalaureatul cum il dati la competente digitale?
-O sa ne mediteze profesoara inainte si o sa ne zica doua trei chestii."

Situatia este dramatica atunci cand acesti tineri ajung pe piata fortei de munca cu competente digitale din Facebook. Ei bine, potrivit unui studiu, 40 la suta dintre angajatii din Romania sunt analfabeti digital.

"Ceea ce este foarte mult, e aproape dublu fata de media europeana. Termenul nativ digital este fals, expunerea la tehnologie nu este egala cu cunoasterea", explica Irinuca Vaduva, reprezentantul unei fundatii pentru educatie IT.

Potrivit rapoartelor Comisiei Europene, increderea tinerilor romani in competentele lor digitale este una dintre cele mai mici la nivel european. Suntem la coada clasamentului, dupa Ungaria si Bulgaria. Mai rau ca noi sunt turcii si tinerii din Luxemburg. In schimb, suntem la mijlocul topului - la "increderea cu care tinerii folosesc retelele de socializare".

„Una este sa folosesti platformele de socializare in toate chipurile ei si alta este sa detii competente digitale foarte avansate", spune si Elena Antoneac, recrutor.

Dealtfel, daca la nivel european 20 la suta din populatie nu a utilizat niciodata Internetul, la noi procentul este dublu.
 

Facebook face curatenie in news-feed. Cum poti raporta postarile false
Facebook face curatenie in news-feed. Cum poti raporta postarile false
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery