Mitul celor 1000 de prieteni pe Facebook, spulberat. Ce au descoperit cercetatorii despre retelele de socializare
Contrar ideilor preconcepute, retelele de socializare nu permit internautilor sa aiba mai multi prieteni, se arata intr-un studiu aparut miercuri in publicatia Royal Society Open Science si preluat de AFP si citat de Agerpres.
Numarul maxim de persoane cu care cineva poate avea relatii sincere si solide este in jur de 150. Cifra a fost stabilita de britanicul Robin Dunbar, unul dintre autorii studiului, si ar fi legata de marimea creierului. La aceasta limita fiziologica se adauga imperativul timpului fiindca mentinerea unor adevarate relatii prietenesti necesita timp.
Astfel, cunostintele pot fi clasate in functie de nivelul de afinitate: prieteni intimi, cei mai buni prieteni, prieteni buni, prieteni, cunostinte si persoane cunoscute din vedere. Potrivit cercetarii, aceste grupuri au fost evaluate si sunt alcatuite din 5, 15, 50, 150, 500 si, respectiv 1.500 de oameni.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Prietenii (in numar de 150) sunt persoanele cu care avem adevarate relatii si cu care am dezvoltat obligatii reciproce", a declarat AFP Robin Dunbar, profesor de psihologie la Universitatea Oxford.
Aceasta cifra poate varia, insa putin. "Este ca si cum fiecare am avea o cantitate limitata de capital social si am putea alege intre a investi mai putin dar cu mai multi oameni, si a investi mai mult dar cu mai putine persoane, fara sa putem depasi aceasta cantitate", explica cercetatorul.
Teoretic, retelele de socializare care se dezvolta pe internet ar trebui sa limiteze constrangerile de timp si spatiu si sa permita legaturi cu mai multa lume. insa sondaje diferite realizate in Marea Britanie au dovedit contrariul. Numarul prieteniilor, online sau in carne si oase, este limitat la 150.
Potrivit studiului, noile instrumente de comunicare (cum ar fi Twitter sau Facebook) faciliteaza mentinerea legaturilor de prietenie, dar nu permit depasirea numarului stabilit de Dunbar. si oricum, pentru ca prieteniile online sa fie durabile, sunt necesare din cand in cand si intalniri fata in fata intre cele doua parti.
"Oamenii pot avea si 500 sau chiar 1.000 de prieteni pe Facebook, insa acest numar include persoane pe care le-am considera in mod normal cunostinte, sau persoane pe care le stim din vedere", apreciaza Robin Dunbar.
Cercetatorul spune ca este necesar sa se diferentieze utilizatorii profesionisti de Facebook, cum ar fi Justin Bieber, care recurg la retelele de socializare ca la "un gen de fan club gratuit". Nu este important pentru ei sa stie cine le sunt prietenii, incheie AFP.