Mitul celor 1000 de prieteni pe Facebook, spulberat. Ce au descoperit cercetatorii despre retelele de socializare

Ultimul update: Sambata 23 Ianuarie 2016 07:12
Data publicarii: Miercuri 20 Ianuarie 2016 12:08
Categorie: Smart things
Facebook

Contrar ideilor preconcepute, retelele de socializare nu permit internautilor sa aiba mai multi prieteni, se arata intr-un studiu aparut miercuri in publicatia Royal Society Open Science si preluat de AFP si citat de Agerpres.

Numarul maxim de persoane cu care cineva poate avea relatii sincere si solide este in jur de 150. Cifra a fost stabilita de britanicul Robin Dunbar, unul dintre autorii studiului, si ar fi legata de marimea creierului. La aceasta limita fiziologica se adauga imperativul timpului fiindca mentinerea unor adevarate relatii prietenesti necesita timp.

Astfel, cunostintele pot fi clasate in functie de nivelul de afinitate: prieteni intimi, cei mai buni prieteni, prieteni buni, prieteni, cunostinte si persoane cunoscute din vedere. Potrivit cercetarii, aceste grupuri au fost evaluate si sunt alcatuite din 5, 15, 50, 150, 500 si, respectiv 1.500 de oameni.

"Prietenii (in numar de 150) sunt persoanele cu care avem adevarate relatii si cu care am dezvoltat obligatii reciproce", a declarat AFP Robin Dunbar, profesor de psihologie la Universitatea Oxford.

Aceasta cifra poate varia, insa putin. "Este ca si cum fiecare am avea o cantitate limitata de capital social si am putea alege intre a investi mai putin dar cu mai multi oameni, si a investi mai mult dar cu mai putine persoane, fara sa putem depasi aceasta cantitate", explica cercetatorul.

Facebook INTERZICE postarile si comentariile rasiste in Germania. Ce se va intampla cu cei care scriu astfel de mesaje

Teoretic, retelele de socializare care se dezvolta pe internet ar trebui sa limiteze constrangerile de timp si spatiu si sa permita legaturi cu mai multa lume. insa sondaje diferite realizate in Marea Britanie au dovedit contrariul. Numarul prieteniilor, online sau in carne si oase, este limitat la 150.

Potrivit studiului, noile instrumente de comunicare (cum ar fi Twitter sau Facebook) faciliteaza mentinerea legaturilor de prietenie, dar nu permit depasirea numarului stabilit de Dunbar. si oricum, pentru ca prieteniile online sa fie durabile, sunt necesare din cand in cand si intalniri fata in fata intre cele doua parti.

"Oamenii pot avea si 500 sau chiar 1.000 de prieteni pe Facebook, insa acest numar include persoane pe care le-am considera in mod normal cunostinte, sau persoane pe care le stim din vedere", apreciaza Robin Dunbar.

Cercetatorul spune ca este necesar sa se diferentieze utilizatorii profesionisti de Facebook, cum ar fi Justin Bieber, care recurg la retelele de socializare ca la "un gen de fan club gratuit". Nu este important pentru ei sa stie cine le sunt prietenii, incheie AFP.

Facebook Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

O plangere la adresa Facebook a dus la o criza in relatiile dintre UE si SUA .

O plangere la adresa Facebook a dus la o criza in relatiile dintre UE si SUA . "Consecintele ar putea fi uriase"

Facebook INTERZICE postarile si comentariile rasiste in Germania. Ce se va intampla cu cei care scriu astfel de mesaje

Facebook INTERZICE postarile si comentariile rasiste in Germania. Ce se va intampla cu cei care scriu astfel de mesaje

WhatsApp renunta la abonamentul de un dolar.

WhatsApp renunta la abonamentul de un dolar. "Nu dorim ca oamenii sa creada ca legatura lor cu lumea va fi taiata"

telefoane

Congresul Mondial al Telefoniei Mobile. Care este cel mai așteptat smartphone

iLikeIT. Jocul săptămânii: Monster Hunter: World

iLikeIT. Cine este creatorul Cosmin's Vlog, unul dintre cele mai virale canale video din România

iLikeIT. Cele mai ciudate gadgeturi de la CES 2018: valiza cu motor şi perna smart

Samsung Galaxy S9 ar putea avea un preț foarte mare, aproape ca iPhone X

iLikeIT. Jocul "de responsabilitate socială" creat de români

dating app

Mesajele private de pe Tinder ar putea fi accesate de hackeri